PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Jak využít programy EU v oblasti vzdělávání
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Informační seminář Multilaterální projekty/ Přenos inovací (TOI) 2011 Informační seminář Multilaterální projekty/ Přenos inovací (TOI) 2011 Podání žádosti.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/Přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava
Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinační centrum česko-německých.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Workshop partnerství TTnet ČR Program ERASMUS+ Kostelec nad Černými Lesy, Mgr. Helena Slivková.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
ERASMUS Brno Připravila: Mgr. Hana Kuzdasová.
Evropský program Monika Mrňávková Silvie Pýchová Centrum Euroguidance NAEP.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Komunitární program PROGRESS
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012

Program celoživotního učení (LLP) Comenius obecné vzdělávání ve školách Erasmus vysokoškolské vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Grundtvig vzdělávání dospělých a celoživotní učení Průřezový program 4 klíčové aktivity – vývoj politiky - SVES ; jazykové vzdělávání - Label ; informační a komunikační technologie; diseminace Program Jean Monnet podpora výuky, výzkumu a diskuse v oblasti studií evropské integrace na úrovni vysokoškolských institucí

Program Leonardo da Vinci  zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby všech osob účastnících se odborného vzdělávání a odborné přípravy na jiné než vysokoškolské úrovni a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto vzdělávání a přípravu

Kdo může podat žádost?  instituce a organizace poskytující možnosti vzdělávání v oblastech, na které se vztahuje program Leonardo da Vinci  sdružení a zástupci těch, kdo se účastní odborného vzdělávání a přípravy, včetně sdružení studentů a učňů, rodičů a učitelů  podniky, sociální partneři a další zástupci pracovního života, včetně obchodních komor a dalších odborových organizací  subjekty zabývající se konzultacemi a poradenstvím a informačními službami souvisejícími s různými aspekty celoživotního učení  subjekty zodpovědné za systémy a politiky týkající se jakéhokoli aspektu odborného vzdělávání a přípravy na místní, regionální a celostátní úrovni  výzkumná střediska a subjekty zabývající se otázkami celoživotního učení  vysokoškolské instituce  neziskové organizace, dobrovolné organizace, nevládní organizace  žadatel musí mít status právnické osoby

Účastnické země  Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko  27 členských států EU  Turecko, Chorvatsko

PŘÍPRAVNÉ NÁVŠTĚVY

Přípravná návštěva  najít vhodnou partnerskou organizaci a jednat o plánovaném projektu (specifikace cílů, pracovního programu, rolí, aj.)  osoby pracující v instituci, která hodlá předložit projekt LdV  výjezd pouze jedné osoby ze žadatelské instituce  kontaktní seminář x návštěva partnerské instituce

PROJEKTY MOBILITY

Projekty mobility minimální počet zemí: 2 minimální počet partnerů: 2 účastník stáže/mobility může v rámci jedné cílové skupiny vycestovat pouze jednou účastník může vycestovat pouze do země zapojené do Programu celoživotního učení, nemůže vykonávat stáž v zemi, kde je hlášen k trvalému pobytu vyslaný účastník musí být občanem jedné ze zemí zapojených do Programu celoživotního učení nebo musí mít ve vysílající zemi trvalý pobyt nebo status utečence

Projekty mobility Cílové skupiny:  IVT = osoby v počátečním odborném vzdělávání (Initial Vocational Training)  PLM = osoby na trhu práce (People on Labour Market)  VETPRO = pracovníci v odborném vzdělávání a přípravě (Vocational Education Training PROfessionals)

PROJEKTY PARTNERSTVÍ

Projekty partnerství pokračování spolupráce z projektů mobility nebo první krok k projektu přenosu inovací spolupráce v malém měřítku, organizace spolupracují na tématech, které jsou v oblasti jejich zájmu (nemusí zahrnovat jen školy nebo instituce působící v oblasti OVP, ale také podniky, sociální partnery nebo jiné aktéry v oblasti OVP, na národní, regionální nebo místní úrovni, ale také na úrovni odvětví, např. oblasti OVP nebo hospodářská odvětví)

Projekty partnerství žádost podává své Národní agentuře každá instituce, která se účastní partnerství délka trvání projektu: 2 roky minimální počet zemí: 3 minimální počet partnerů: 3 termín pro podání žádosti: 21. února 2012

Činnosti partnerství  Místní činnosti ve vlastní organizaci  výukové činnosti, terénní práce, výzkum, spolupráce v konkrétních oblastech vzdělávání a přípravy atd.  Mobility k partnerům v zahraničí  projektová setkání, studijní návštěvy ředitelů, výměny pracovníků, studentů atd.  Mobilita = 1 výjezd 1 osoby  na akci organizovanou zahraniční partnerskou institucí nebo na akci organizovanou jinými projekty v rámci Programu celoživotního učení (nebo jeho předchůdců) nebo sítí;  délka mobility není omezena

MULTILATERÁLNÍ PROJEKTY

Multilaterální projekty LdV  Přenos inovací (Transfer of Innovation) - decentralizované = zavádění a adaptace inovačních obsahů nebo výstupů již existujících v jiné zemi nebo sektoru, a to buď z předchozích projektů realizovaných v rámci programu Leonardo da Vinci nebo jiných inovačních projektů, do systému odborného vzdělávání a přípravy na národní, místní, regionální nebo odvětvové úrovni (administrovány národní agenturou) X  Vývoj inovací (Development of Innovation) - centralizované = zaměřeny na vývoj zcela nových inovačních obsahů, metod a postupů v rámci odborného vzdělávání a přípravy, které zatím ještě v žádné zúčastněné zemi neexistují (administrovány Výkonnou agenturou v Bruselu)

Multilaterální projekty LdV  předávání (přenos) inovací na mezinárodní úrovni zahrnuje jazykové, kulturní a právní přizpůsobení inovačních produktů a procesů vyvinutých v odlišných podmínkách národním potřebám  maximální grant: ,- EUR/1 rok  max. příspěvek Společenství: 75% (spolufinancování povinné)  délka projektu: min.1 rok, max. 2 roky  minimální počet zemí: 3 různé země v LLP (nejméně jedna země musí být členskou zemí EU)  minimální počet partnerů: 3 z různých zemí v LLP  žádá předkládající organizace jménem konsorcia (celého partnerství) u své národní agentury

VÝHLED DO BUDOUCNA

Erasmus for All  mobilita ve vzdělávání pro jednotlivce (zaměstnanci – učitelé, školitelé, ředitelé škol a pracovníci s mládeží; VŠ studenti, mládež – včetně dobrovolnictví)  spolupráce institucí s cílem přenášet inovace a dobrou praxi  podpora reforem v oblasti vzdělávacích politik  Navrhované názvy: Program celoživotního učení = Erasmus for All Erasmus = Erasmus Higher Education Leonardo da Vinci + Grundtvig = Erasmus Training Comenius = Erasmus Schools Mládež v akci = Erasmus Youth Participation

Kontakty Dům zahraničních služeb Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Na Poříčí 1035/ Praha 1 Mgr. Helena Slivková – vedoucí programu Leonardo da Vinci Mgr. Hana Krupičková – Projekty mobility, Projekty partnerství Mgr. Olga Pupová – Projekty mobility Veneta Tončevová – Projekty mobility PaedDr. Martina Jeřichová – Projekty mobility, Projekty TOI Mgr. Vladana Smotlachová – Projekty mobility, Projekty TOI Mgr. Zdeněk Nebřenský – Projekty mobility, Projekty partnerství Mgr. Ivana Stránská – Projekty mobility tel.:

Děkujeme za pozornost.