Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název: Manželky Karla IV.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_44_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Číslo v digitálním archivu školy
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_03 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
DIGITÁLNÍ VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_036_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Bajka a její znaky.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Ivan Andrejevič Krylov
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Digitalizace výuky Příjemce
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 číslo: VY_32_INOVACE_24_13 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Jean de La Fontaine. Bajka. Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8.

Metodický list - anotace: Výukový materiál obsahuje tyto základní informace: bajka bajkář Jean de La Fontaine kontrolní otázky + odpovědi.

krátký veršovaný nebo prozaický alegorický Bajka: krátký veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny nebo věci a jednají jako lidé. Alegorie = jinotajný příběh, z kterého plyne nějaké mravní ponaučení. Za zakladatele bajky je považován Ezop. Na jeho tvorbu navázali pozdější bajkáři: Ivan Andrejevič Krylov a Jean de La Fontaine.

Jean de La Fontaine Francouzský bajkář a básník.

Jean de La Fontaine

Jean de La Fontaine- život * 8. 7. 1621 Château-Thierry † 13. 4. 1695 Paříž Pocházel z měšťanské rodiny. Jeho otec byl lesmistrem. Po 1. studiích vstoupil do oratoriánského řádu, ale pro nevhodnou povahu k mnišskému životu z něj později vystoupil. V klášteře mnoho četl a seznámil se s díly významných spisovatelů (např. Platóna). V r. 1647jej jeho otec oženil s Marií Héricart, se kterou se po několika letech rozvedl. Svou ženu a syna opustil.

Jean de La Fontaine- život V Paříži se snažil uchytit jako spisovatel, což se mu nakonec povedlo. Vstupuje do služeb Nicolase Fouqueta, generálního prokurátora francouzského parlamentu, od kterého získal roku 1657 penzi. Velmi rád četl a scházel se s přáteli. Ač nebyl šlechtického rodu, sám si přisvojil titul a působil jako dvořan na šlechtických dvorech. Kritizoval absolutistickou vládu Ludvíka XIV. Přes odpor krále se stal členem Francouzské akademie.

Jean de La Fontaine - dílo Jeho Povídky (3 svazky) vznikaly na přání vévodkyně de Bouilon, která La Fontaina podporovala. Vrcholným La Fontainovým dílem jsou Bajky, které jsou komponovány spíše jako malá dramata, obsahují 237 bajek. Námětově se inspiroval u Ezopových bajek. V bajkách pomocí zvířecí alegorie satiricky zobrazil francouzskou společnost 17. stol. Bajky jsou psány veršem.

Jean de La Fontaine - bajky Cvrček a mravenec Vlk a jehně Lev a myš Zajíc a žáby Jelen Opičák a mourek Rybář a kapřík Myší sněm Mlékařka a džbán mléka Myš městská a myška polní Lišák a hrozny aj.

J. de La Fontaine – význam bajek Ve veršovaných příbězích vystupují lidé, zvířata, věci a rostliny. Každá bajka obsahuje na konci mravní ponaučení. La F. svými bajkami chtěl působit na vládnoucí vrstvy, kritizoval francouzskou společnost. Nemohl kritizovat chyby, zlo tehdejší doby přímo, proto volil formu alegorických příběhů s utajeným smyslem. Lid La F. bajkám rozuměl, pochopil jejich hlavní smysl a velmi si je oblíbil.

Otázky Co to je bajka? Vysvětli pojem alegorie. Jaké byl Jean de La Fontaine národnosti? Prosadil se jako spisovatel? Jmenuj některá zvířata, která bajkách vystupují. Co La F. v bajkách kritizuje?

Odpovědi Bajka je krátký veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny. Alegorie = jinotaj, příběh, kde zvířata, rostliny jednají a chovají se jako lidé. La Fontaine byl Francouz. F. se prosadil jako spisovatel, především bajek. V bajkách vystupuje vlk, jelen, lev, zajíc, myš, žáby, kapřík, kozy, cvrček, mravenec aj. La Fontaine kritizoval absolutistickou vládu Ludvíka XIV.

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bajka [online]. c2013 [citováno 14. 10. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bajka&oldid=10621861> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jean de La Fontaine [online]. c2013 [citováno 24. 10. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jean_de_La_Fontaine&oldid=10539517>

Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 207 s. ISBN 80-716-8389-2. ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN 80-902-8466-3.