Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Sociální služby SOZ.
Péče o seniora trpícího depresí
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Koncepce péče o staré občany
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Rodinné potřeby a ekonomika
Péče o osoby s afázií.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Alzheimerova nemoc.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
(Presenium) Jiří Vítovec
Specifické metody SP LS 2014
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
Doc. PaedDr. Tatiana Matulayová, Ph.D. Pardubice De/profesionalizace sociálních služeb – dilema současnosti.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Pečovatelská služba.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Sociální práce s rodinou 4
Péče o osoby s afázií.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D. ZSF JU zimmelo@zsf.jcu.cz

Senior a jeho specifika v sociální práci Propojenost zdravotní a sociální problematiky Problém v zdravotním stavu potencuje potřebu sociálních služeb, platí i opačně sociální událost pmůže ovlivnit zdravotní stav Komunikační bariéry – v posledních letech nárůst seniorů s duševní poruchou (syndrom demence) Nutnost vzniku důvěrného vztahu Často práce s celou rodinou

Senior s postižením Akutní stav- chronické stádium- ztráta soběstačnosti Spolupráce s rodinou – nástin strategie Senior součástí týmu – nikdy o něm bez něj Využití všech možností – terénní služby, stacionáře Podpora rodina- snížení pečovatelské zátěže

Senior s kognitivní poruchou Sociální pracovník by měl úzce spolupracovat se zdravotníky a rodinou Správná dg. podmínkou Specializované služby Podpora rodiny ( svépomocné skupiny) Respitní péče Institucionální zařízení

Využití validace u seniorů s kognitivní poruchou Dávat hodnotu každému projevu člověka Respektovat člověka v jeho původních rolích Komunikovat o jeho tématu – nevnucovat jiná Naučit se orientova v „jeho“ světě, přijmout jeho vnímání času, zážitku ( nemusí být orientace na realitu Potvrzovat , brát na vědomí-momentální emoce myšlenky( nekorigovat, nekritizovat)

Komunikace se seniory a jejich rodinou Časová náročnost Nutnost vyslechnout ( podstatné informace mohou být skryty) Empatie Pozor na infantilnost, hlasitost (pokud není výslovně žádána) Zachovat důstojnost Nedávat najevo nelibost některých vjemů

Komunikace se seniory a jejich rodinou Ujištění se zda senior rozumí informacím Pokud je přítomen rodinný příslušník dát najevo, že je vlastně kolegou Nebagatelizovat problémy Najít optimální řešení, které bude volbou klienta nikoliv sociálního pracovníka Správné vyhodnocení situace

Sociální kontakty a senior rodina Vytvářejí rámec poskytování sociální podpory Podpora seniorů rodinou je tzv. dvouvrstvá. První vrstva – pomoc relativně zdravým seniorům – giving help Druhá vrstva – již určitá nesoběstačnost – caregiving Důležité faktory : dynamika vývoje stavu seniora, finance, čas, geografická proximita a kompetence.

Sociální kontakty a senior neformální sociální kontakty Celospolečenská podpora Co hraje roli? Vzdělání Religiozní aktivity Gender Rodinný a rodičovský status Životní a vývojové krize

Sociální integrace ve stáří – typologie seniorů Senioři rodinně orientovaní Orientovaní na přátele Orientovaní na širší sociální okruh Orientovaní na okruh ne - známých – dobrovolnictví, charita

Sociální rizika Zneužívání, násilí páchané rodinou( nutno číst mezi řádky) Senior je manipulován – rodina. Sociální pracovník v duchu víme co je nejlepší Ztráta autonomie Vžité konvence nedovolí přiznat handicap ( sociální i zdravotní S pohledu seniora mohou být některá témata velmi intimní

Děkuji za pozornost