Výukové materiály pro asistenty pedagoga

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Advertisements

Počítačová grafika Nám umožňuje:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Prostředí tabulkového kalkulátoru, základní operace Vypracoval : Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky.
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
OBRÁZKOVÁ SLOVNÍ ZÁSOBA PRO OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU
Zábavné aktivity pro třídy s nadanými žáky 3. interaktivní dílna pro učitele 1. stupně ZŠ 22. června 2007 FZŠ Trávníčkova 1744, Praha 13.
Grafy v Excelu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník : 5.
Vyhledávání a analýza dat na internetu 1 Doporučený vyhledávač:
TŘÍFÁZOVÝ MODEL UČENÍ Název vyučovací jednotky: ANIMALS (zvířata)
Nová učebnice latiny nakladatelství Veritas
Úvod do databázových systému B RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Soví čtyřka Hry s podstatnými jmény ze čtyř písmen.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
KRESLENÍ NA POWERPOINTU
Vlastnosti stránky a tisk
GRAFIKA úvod.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Březen.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Nonogram, kódovaný obrázek
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Učivo:Geometrické tvary a geometrická tělesa
INFORMATIKA 9 MS Excel I. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
VY_32_INOVACE_A3-11 TABULKOVÝ PROCESOR - EXCEL AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: LISTOPAD 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU ÚVOD DO PRÁCE.
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Pravděpodobnost Žákyně č. 2 ZL 3 / Pozor, „možná“ je ve výpočtu chyba, takže neopisuj bezhlavě ! Úkol: opiš si zadání, popř. si ho třeba i vylepši.
Reedukace SPU s využitím počítačů
Základy práce s OS Windows
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ Mgr. Hana Řádová Alternativní metody výuky MONTESSORI TVOŘIVÁ ŠKOLA.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
KAPITOLA 1: TROJÚHELNÍK – OPAKOVÁNÍ  Základní pojmy  Rozdělení trojúhelníků podle délky stran  Rozdělení trojúhelníků podle velikosti úhlů  Cvičení.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Slovní úlohy HRA. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 14.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva: Dělitelnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
2. Hra v normálním tvaru, hra s konstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo Test k ověření znalostí Funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír.
SEM VLOŽTE RAZÍTKO. Poznámka: Tato brožura je určená k tisku. Pokud chcete mít jistotu, že je umístění pro tisk správně nastavené, zkuste si ji nejdřív.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
Opakování Délka not, pomlky, takty.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Práva dítěte Výchova k občanství
Vy_32_Inovace_44_Zlomky Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Alena Machová.
Tvorba webových stránek na google – Sites (4.)
Transkript prezentace:

Výukové materiály pro asistenty pedagoga PaedDr. Alexandra Khodlová

Zadáním úkolu bylo vytvořit cokoli, co by usnadnilo práci asistentům a zpříjemnilo učení dětem. Vzhledem k veliké nabídce kvalitních pracovních listů i učebnic jsem tentokrát zvolila formu jednoduchých didaktických her, kde je přísun informací zintenzivněn aktivní manipulací. Zatímco ke cvičením se děti nerady vrací, opakování hry – i když evidentně vzdělávací - obvykle vítají.

Hraní nebo učení? Oboje  Vytištěno dvakrát – a je z toho soutěž Čtení s překvapením

Hry jsou podle obsahu rozděleny do těchto složek: český jazyk a čtení (CJ), matematika (MA), prvouka, přírodověda a rozvoj slovní zásoby (PR) V každé složce jsou hry očíslovány podle zvyšující se obtížnosti. Vždy jsem zařadila několik aktivit pro dosavadní nečtenáře. Hry jsou podle formy rozděleny do těchto kategorií : domino (D), puzzle (P), karty (K) a sponkové (S). Formáty a pravidla zůstávají stále stejná, tudíž odpadá zdlouhavé vysvětlování, většinou je zde jednodušší a složitější verze jedné hry, takže po nacvičení je možné jen navýšit náročnost. Každá aktivita trvá maximálně několik minut, měla by přispět ke zpestření výuky nebo být podnětem k nějaké další akci. Každá kopie hry je pro jednoho až čtyři žáky, vždy pod dohledem nebo za aktivní účasti dospělého.

Značení PR01-P-užitková zvířata CJ10-D-rýmy

Omlouvám se za čas, který strávíte přípravou materiálů, doufám však, že při zpracovávání budete mít před očima Vaše konkrétní klienty a při té příležitosti Vás napadnou další varianty využití. Výhodou by měla být možnost si kdykoli vytisknout jakékoli množství materiálů, nezničitelnost, jednoduchá skladovatelnost, bezproblémové přenášení a variabilita. Snad by i neintegrované děti měly chuť si se svými spolužáky pohrát... Doporučuji některé listy tisknout na barevné papíry, podlepovat ozdobným balicím papírem, před laminováním některé obrázky vybarvit, což např. u puzzlí výrazně snižuje obtížnost. Když si žák – třeba i velmi neuměle – vybarví hru sám – bude se k ní jistě rád vracet. Kartičky skladuju v sáčkách se zipem, do kterých vkládám papírek s poznámkami (další možné aktivity, ale i úspěchy či časy, kterých děti dosáhly při skládání)

Příprava Barevné zvýraznění Tisk na barevný papír

Náměty ke zpracování, základní pravidla a možnosti  dalšího využití s fotodokumentací najdete na dalších stránkách a pak konkrétně i u některých listů. Budete-li mít jakékoli dotazy, připomínky či vylepšení, neváhejte mě kontaktovat emailem na adrese: alexandrakhodlova@seznam.cz Materiály byly testovány na dětských odděleních Thomayerovy nemocnice v Praze. Využila jsem obrázky z www.picasaweb.google.com

DOMINO (D) Příprava: Vytisknout (texty na barevný papír), zalaminovat a vystříhat. Pozor, stříhejte mezi druhým a třetím sloupcem po slabé čáře . Aktivita: Hrajte jako domino, povzbuzujte děti k vytvoření co nejdelšího hada. Děti uvítají, bude-li se s nimi dospělý střídat.

D- pexeso Chcete- li hrát jako pexeso a jedná –li se o uspořádanou dvojici (např. povolání, písničky, přísloví...), podlepte vždy 1. + 3. sloupec jednou (např. červenou) a 2.+ 4. sloupec jinou (např. žlutou) barvou. Děti tedy otočí vždy nejdřív červenou a pak žlutou kartičku, čímž vznikne smysluplná věta nebo sdělení.

D- další aktivity … Hra je poměrně náročná na prostor, ideálně se hraje na zemi, kdy si děti mohou přesednout, aby nečetly vzhůru nohama. Z kartiček se dají tvořit i tzv. schody.

Většinu cvičení lze použít i jako jednorázové pracovní listy. D – pracovní listy Většinu cvičení lze použít i jako jednorázové pracovní listy. Část vytištěného listu je možné nalepit do sešitu – děti řešení vlepují nebo dopisují.

D- vyvození nové látky Kartičky se dají vzájemně kombinovat, na což je upozorněno u konkrétních listů. (například malá a velká písmena, matematické operace v jednotkách a desítkách…)

PUZZLE (P) Příprava: Vytisknout, podle potřeby na kopírce zvětšit či zmenšit, možno vybarvit obrázky nebo barevně zvýraznit text, zalaminovat a vystřihnout. Aktivita: skládat, odhadovat řešení, vymýšlet další možné varianty ...

P- texty

KARTY (K) Příprava: Vytisknout, některé možno vybarvit a pak zalaminovat. Ani to však není nezbytné. Pak rozstříhat na čtyři stejně velké kartičky. Aktivita: Jedná se o krátké zábavné hry rozvíjející postřeh. Karty jsou si podobné, ale žádné dvě nejsou zcela stejné. Cílem hry je najít podle diktátu jednu kartu, kterou má vyučující (nebo diktující dítě) na mysli. Předem je třeba si ověřit (nebo zopakovat), zda děti umí obrázky pojmenovat

K – jak hrát? např: Na kartě, na kterou si právě myslím, je jablko, hruška, víno a dvě maliny. Na kartě, na kterou si právě myslím, není krokodýl ani pštros. Dítě se může ptát: Je na tvojí kartě rajče? Kolik je na tvojí kartě motýlů? Jakmile dítě ví, musí kartu vzít nebo na ni plácnout. Mohou hrát 1-4 děti.  

SPONKOVÉ (S) Příprava: Obrázky je možné, nikoli však nutné, vybarvit. V Každém řádku je vždy jedno správné řešení. To se propíchne špendlíkem a na druhé straně barevně označí . (Pozor, aby kolečko neprosvítalo.) Pak se list zalaminuje a rozstříhá na proužky. Na každý proužek dávám kancelářskou sponku. Aktivita: Žák si proužek prohlédne a posune sponku na správné řešení . Svoji odpověď si může otočením proužku sám zkontrolovat. Sponka je na kolečku – odpověď byla správná.

S-další varianty Místo sponky kolíček Řešení je možné jen ukazovat

Přeji Vám mnoho pěkných chvil strávených při hrách.