Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
REVITALIZACE PRAŽSKÉ TRŽNICE
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Propagace a reklama na facebooku
Vymezení a funkce volného času
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Evropské projekty v oblasti matematiky, přírodovědných a technických předmětů Barbora Grečnerová
Metodologie historického výzkumu volného času
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Muzejní pedagogika.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
e-learning Lucie Rohlíková
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Kultura.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Informační kulturní portál
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
People for Europe Národní muzeum (Praha, Česká republika) Slovenské národné múzeum (Bratislava, Slovensko) Nadace Romualda del Bianca (Florencie, Itálie)
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Název projektu: Ve škole po škole
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Využití sociálních sítí v komunikaci organizace
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Transkript prezentace:

Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí

Kultura = všechny projevy sociálního života = vše, co není vytvořeno přírodou užší pojetí kultury Oblasti kultury materiální – prostředky, předměty, nástroje,... duchovní – umění, filozofie, náboženství, věda, ideje,... normativní – morálka, právo, tradice, zvyky, zásady chování,...

Dětská kultura kultura pro děti – zboží, umění, instituce, rituály,... kultura dětí – aktivní tvorba, rozvoj, učení, kreativita,... právo dětí na vlastní kulturu Kulturní zařízení pro děti a mládež: muzea, zoo, knihovny, divadla, kina,...

Typy VČ kulturních aktivit: v rámci kontaktu s kulturní institucí (divadla, výstavy, akce,...) s návštěvníkem za podpory kulturního pedagoga (lektora, kurátora, animátora,...) v kulturním zařízení i mimo ně za využití dalších doprovodných kulturně didaktických materiálů za využití kyberkultury (virtuální muzea,...)

Využívání kyberkultury pro VČ Kyberkultura = internetové subkultury reflexe nových médií využívání IT v kulturní praxi: obrovské možnosti – učení, zábava,... vážné problémy – hodnotová orientace, manipulace,...

Rozvoj kyberkultury Východisko: digitalizace kulturního dědictví důležité pro zachování kultury a vzdělávání např – cca 7 % v muzeích podpora MK ČR podpora Evropská unie výraznější posun především v knihovnictví např. Korejská národní knihovna – stran digitálně ČR – např. projekty NKP a MZK

Virtuální kulturní zařízení Počátky: postupné zapojování do virtuálního prostoru – www strany kulturních institucí internetové prezentace kulturních institucí relativně dobré propojení na internet postupné zpřístupňování digitalizovaného kulturního dědictví

Virtuální kulturní zařízení Skutečné virtuální muzeum: neodpovídá reálná prostorová forma např. virtuální výstavy, expozice budoucnost – především funkční propojení reálného a virtuálního muzea např. ?

WWW kulturních zařízení pozitiva: - hodnotová orientace - objektivita - vědeckost - estetičnost -... problémy: - aktuálnost - interaktivnost - síťování -...

Webové strany mají obsahovat: informace ke všem aktuálním programům (důležitá je možnost on-line rezervace) ceny (pro všechny programy, věkové skupiny, slevy ap.) nabídku dalších služeb (kavárny, restaurace, obchody ap.) informace pro návštěvníky se specifickými potřebami (např. bezbariérovost, popisky v Braillově písmu, zvukové komentáře,...)

Webové strany mají obsahovat: možnost komunikace s pracovníky zařízení i s dalšími uživateli internetu (s reálnými i potencionálními návštěvníky, doma i v cizině,...) informace o zajímavých i nezveřejněných objektech přístup k textům, obrazovým materiálům, publikacím, databázím,...

Webové strany mají obsahovat: odkazy na další webové linky (dalších kulturních, vědeckých,... institucí, ale i analogických obsahových oblastí – smyslem je další prohloubení komunikačních možností – „chat“, diskusní skupiny, „elektronické konference“ ap.) „participace“ na programech kulturních zařízení pomocí webových kamer virtuální prohlídky virtuální kulturní zařízení... ?

Hlavní cíle www kultury: učení – vzdělávání (education) + zábava (entertainment) edutainment posílení interaktivity vnější internetové prezentace kulturních zařízení