Rekultivace krajiny po těžbě uhlí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Rekultivace krajiny po těžbě uhlí
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Typy krajiny.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KRUŠNOHORSKÁ SUBPROVINCIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Ekosystémy přírodní a umělé
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Krajina a životní prostředí
Ekosystémy.
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Ekosystém přirozený a umělý
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
KULTURNÍ KRAJINA.
Hornicko – geologická fakulta Institut hornického inženýrství a bezpečnosti NÁVRH DŮLNĚ – TECHNICKÉ REKULTIVACE DOBÝVACÍHO PROSTORU “JAS-MOS“ V POLSKÉ.
Ochrana půdy a lesa.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Krajina Co to je krajina?
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Pedosféra.
Krajina České republiky
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Restaurační ekologie.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Ochrana přírody a krajiny
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Vzdělávací akce s názvem
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Právní režim ochrany půdy
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Krajský úřad Středočeského kraje
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Rekultivace krajiny po těžbě uhlí Daniel Skrzeczek

Obsah Úvod Definice Těžba uhlí Technická rekultivace Biologická rekultivace Zemědělská rekultivace Lesnická rekultivace Vodohospodářská rekultivace Rekreační rekultivace Přírodě blízká rekultivace

Úvod Rekultivace je souhrn zásahů, které mají zahladit nežádoucí antropogenní zásahy do krajiny. antropogenní = vliv na prostředí činností člověka Nejčastěji je předmětem rekultivace území postižené těžbou nerostných surovin Výsledkem rekultivace může být přeměna vytěžených ploch na pole a lesy, vybudování rekreačního zázemí. Rekultivace území dotčeného těžbou hnědého uhlí představuje dlouhodobý, po technické i biologické stránce složitý proces. Rekultivovaná krajina je výsledkem nejen konkrétních činností, ale zejména legislativních podmínek, aplikace znalostí a v neposlední řadě i dostatku finančních prostředků.

Některé definice rekultivace Navrácení těžbou postižených pozemků k původním účelům Aktivní obnova a tvorba původního fondu v oblasti devastované průmyslovou činností Obnova přírodního prostředí a odstranění následků nevhodných lidských činností Řízený proces obnovy krajiny postižené těžební činností Obnova těžbou poškozené krajiny

Hnědouhelný důl

Černouhelný důl

Halda Je velká hromada více méně sypkého materiálu (hlušiny), který vzniká jako odpad při těžbě různých nerostných surovin.

Halda Halda v severních Čechách lom Bílina

Technická rekultivace Cílem technické rekultivace je vymodelování nového terénu. Těžební sloje či patra se zavážejí, začnou se izolovat místa pro vodohospodářské rekultivace, začne se modelovat terén. Práce zahrnují přesun zemin, ukládání, rozprostírání, hutnění, navezení skrývkové ornice. Již v této fázi je třeba znát pozdější využití terénu. Znalost terénu má vliv na volbu hornin, kterými se budou zavážet jednotlivé části. Modelování profilu terénu je náročná a nákladná činnost. Plánovači musí počítat s tím, že navezený materiál ještě dlouhá léta pracuje, sedá a pohybuje se.

Technická rekultivace

Biologická rekultivace Po vytvoření terénu nastupuje biotechnická etapa, která má za úkol nové území oživit. Tato fáze zahrnuje úpravu fyzikálních a chemických vlastností půd. Navazují agrotechnická opatření (kypření, smykování, válcování) a pěstování vhodných plodin. Na polích začíná běžet speciální osevní cyklus s cílem zúrodnit půdu

Zemědělská rekultivace V procesu zemědělské rekultivace se zakládají pole, louky, vinice nebo sady. Začíná se návozem a rozprostřením organické hmoty. Následuje orba, vláčení, smykování, setí přípravných plodin, jejich zaorání, hnojení a následuje již pěstování cílových plodin nebo zatravnění.

Zemědělská rekultivace

Lesnická rekultivace Výsledkem lesnické rekultivace je vznik nových lesů. Z ekologického hlediska by se měly vysazovat různé druhy a geograficky původních dřevin. V praxi se v naprosté většině však jedná o výsadbu monokultur, někdy jsou vysazovány i nepůvodní či dokonce invazní druhy. Monokultura = rozsáhlé porosty jednoho druhu kulturní rostliny Invazivní druh = druh, který se přizpůsobil místním podmínkám

Lesnická rekultivace

Vodohospodářská rekultivace Spočívá v zakládání rybníků, přehrad, mokřadů a dalších vodních ploch. Je vhodné zařadit tyto nově vzniklé vodní plochy do protipovodňové ochrany území.

Vodohospodářská rekultivace Mostecké jezero u města Most- před napuštěním 2009

Rekreační rekultivace Je budování rekreačních oblastí, golfových hřišť, letišť atd. Často se centrem rekreační oblasti stane rekultivované jezero.

Rekreační rekultivace Mostecké jezero u města Most- po napuštění 2012

Přírodě blízká rekultivace Krajina musí být ekologicky vyvážená, za nejúčinnější stabilizační prvky je považována výsadba lesů, parků, lesoparků a vodních ploch. Podstatou přírodě blízkých rekultivací je ponechání průběhu přirozeného rozrůstání. Místo nákladně vytvářeného a udržovaného rekreačního lesa či lesoparku pak může vznikat „nová divočina“. Krajina ovšem podléhá nadále rozrůstání; pokud je požadováno zakonzervovat určitou fázi vývoje ekosystému, jsou i zde nutné pravidelné lidské zásahy jako je odstraňování dřevin, ruderálních a invazních druhů, obnova zarůstajících tůní apod. Ruderální a invazivní druhy = je přírodní společenstvo, které vzniklo v prostředí výrazně pozměněné člověkem

Děkuji za pozornost Odkazy Literatura http://www.zelenezpravy.cz/rekultivace/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Rekultivace http://www.czechcoal.cz/cs/profil/skupina/rekultivace.html http://www.rekka.cz/reference-biologicka-rekultivace-2.html

Odkazy Foto http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ressl_%2B_rekultivace.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lake_most.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:19.8.12_Hnevin_Mostecke_jezero.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-S0628- 0005,_Tagebau_Espenhain,_Meliorationsarbeiten.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sd-bilina.9.08.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_111212-M-IS773- 039_Heavy_equipment_operators_with_the_11th_Marine_Expeditionary_Unit%27s_(11th_MEU)_logistics_combat _element_move_rocks_and_d.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bateswood_Opencast_coal_site_1983_(5)_-_geograph.org.uk_- _812403.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_Diamond,_WA_-_museum_-_simulated_mine_entrance.jpg