Průmyslové kovy - železo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Přehled citací a odkazů:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Další nekovy – síra a fosfor
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Další průmyslové kovy – měď, hliník
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
Ostatní průmyslové kovy – olovo, cín, rtuť, titan
Nekovy – Uhlík C VY_32_INOVACE_G3 - 18
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
KOVY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Technicky významné kovy
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Železo Richard Horký.
VY_52_INOVACE_21 Rudy určeno pro 5. ročník ZŠ
Základy chemických technologií 2009
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Mineralogický systém IV. Oxidy
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Transkript prezentace:

Průmyslové kovy - železo VY_32_INOVACE_G3 - 16 Průmyslové kovy - železo Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Kovy jsou: Kovy jsou pevné látky, které vedou el. proud a teplo. Jsou kujné (kováním mění tvar) a tažné (dají se vytahovat na dráty).

Železo Jeden z nejdůležitějších a nejpoužívanějších kovů. Na Zemi velmi rozšířený ve sloučeninách. V živých organismech součástí hemoglobinu (červené krevní barvivo). Autor foto: Alchemist-hp (talk) (www.pse-mendelejew.de) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Iron_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg

železné rudy: Krevel Fe2O3 Hnědel Fe2O3.nH2O Magnetit Fe3O4 Autor foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga Commons)(Lmbuga Galipedia) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg Autor foto: Density http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnetit.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Limonita_GDFL120.jpg

VLASTNOSTI: - pevný, stříbrolesklý kov, magnetický - má obrovské využití, ale na vzduchu málo odolný a koroduje = rezatí (ochrana nátěry) - pasivace železa!!! – reakcí s koncentrovanou kys. sírovou a dusičnou se na povrchu železa vytváří vrstvička oxidu železitého, která zabraňuje další reakci. (Se zředěnými kys. reaguje).

1) Výroba litiny: tavením železné rudy (např. krevel) ve vysoké peci. ZPRACOVÁNÍ ŽELEZNÉ RUDY : 1) Výroba litiny: tavením železné rudy (např. krevel) ve vysoké peci. Do vysoké pece se sype železná ruda a železný šrot, koks (C) a vápenec. Aby se podpořilo hoření a zvýšila se teplota, vhání se tam kyslík. Za teploty až 18000C reaguje oxid železitý Fe2O3 s C. Vzniká surové železo, to se z pece vypouští a nechá vychladnout = litina. Obsahuje 4% C, Si a další příměsi, proto je litina tvrdá, ale křehká.

Autor obr.: Original uploader was Ivak at cs.wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_kopie.jpg

Josu PPP Autor foto: Josu P http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alto_horno_antiguo_Sestao.jpg

radiátory, těžké stroje, staré brány, pumpy... Použití litiny: radiátory, těžké stroje, staré brány, pumpy... Autor foto: George Shuklin http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%D0%A3%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%92-%D0%92_%D1%87%D1%83%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9_15.jpg

2) Výroba oceli: Použití: - se děje zkujňováním surového železa. Z litiny se musí odstranit C a příměsi, aby nebyla křehká. To probíhá v konvertorech spalováním C s kyslíkem za vysokých teplot. Do oceli se někdy přidávají i prvky zlepšující vlastnosti oceli (např. chrom) Použití: různé druhy oceli – chirurgická, betonářská, nerez, nástrojová ...

Autor foto: Isabelle Grosjean ZA Original uploader was Karel at cs.wikipedia Later version(s) were uploaded by Miraceti at cs.wikipedia. Autor foto: Isabelle Grosjean ZA http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Semence_tapissier.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Atomovy_reaktor.jpg