Sterilované okurky historie viz text stručný postup:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy. Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy.
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZELENINA.
autor Mgr. Alena Marková
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Roztok homogenní směs 2 a více látek.
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Evropské rekordy Oborové dny 2013/2014 Evropsk é rekordy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Řezání na hrubou délku Krácení řeziva na požadovanou délku + nadmíra. Odstranění vadných míst (suky, trhliny). Přeřezávací kotoučové pily. Posuv na zub.
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Příprava lepících směsí
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Strava při zánětu jater
Co bychom už měli vědět…
Okurkovy salát Obrázek:.
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Koření.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
B o r š č Příprava výtečné Ruské polévky fecit Kristian Svoboda.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Potravinářské zbožíznalství
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Sterilované okurky historie viz text stručný postup: přípravné operace - mytí, třídění vlastní zpracování -plnění, zavírání, sterilace, posterilační úpravy VŠCHT Praha - TZOZ 08

VŠCHT Praha - TZOZ 08

Technologický postup podrobně - výběr suroviny okurky tzv. nakládačky surovina má být: zdravá, sytě zelená, nezavadlá, bez skvrn, štíhlá (nedeformovaná), „trojúhelníkový“ průřez, přiměřeně bradavčitá (opt. málo větších bradavek), nehořknoucí nepřehnojená N  sklon k měknutí nepřerostlé - nehodí se pro sterilaci, vysilují půdu degenerace při aplikaci neodborně vypěstovaného semene hořknutí - kukurbitacin (steroidní glykosid), vliv pěstebních podmínek doba zpracování 40 dnů (konec léta - žně) skladování při chladírenských teplotách VŠCHT Praha - TZOZ 08

Přípravné operace Praní nutné dlouhé odmáčení ve studené vodě: zbotnání nečistot osvěžení povadlé suroviny vlastní praní v kartáčových pračkách nejrůznější konstrukce + opláchnutí pitnou vodou dříve se okurky po oprání píchaly, nemá praktický prospěšný vliv  Třídění podle tloušťky x délky velikosti  5 cm, 5-7 cm, 7-9 cm, 9-12 cm, 12-15 cm, nad 15 cm a křivé podle průměru  25 mm, 30 mm, 38 mm, 50 mm (řezy), 55 mm (řezy), nad 55 mm se nevykupují typické použití lanových třídiček VŠCHT Praha - TZOZ 08

Plnění a zavírání plnění okurek na plničce ruční plnění zalití nálevem menší plody vibrující dopravník, usměrněné okurky sesypávány po zvlněných plochách ruční plnění větší nutno skládat do sklenic koření a čerstvá zelenina na dno nádob (pokud přidáváno -dnes převážně esence koření do nálevu) zalití nálevem vždy horkým sprchové plničky, výhodné s přítlačným pásem uzavírání problémy s celým kořením při zavírání nutné přečnívající plody ručně nebo strojně dotlačovat VŠCHT Praha - TZOZ 08

Nálev nálev - svářen předem výpočet – viz texty složení na 100 l cca: 17 litrů 10% octa výsledná kyselost má být cca 0,8 % - 1 % kyseliny octové v nálevu hotového výrobku němci doporučují 2-2,5 % kyseliny octové jiné kyseliny než ocet zhoršují konzistenci 2,5 kg soli, v produktu cca 1% 5 - 7 kg cukru, v produktu cca 4 % podle chuti koření, dnes prakticky výhradně extrakty koření: cibule - cca 10 g na kilo produktu, fytoncidy kopr - cca 15 g na kilo produktu, fytoncidy mrkev křen – fytoncidy hořčičné semeno - cca 15 g.kg-1, fytoncidy celý pepř - cca 0,17 g.kg-1, fytoncidy nové koření někdy paprika, ředkev, thymián, estragon nedoporučovány: koriandr, hřebíček překořenění okurek  hořknutí VŠCHT Praha - TZOZ 08

Sterilace podle zásad pro kyselé potraviny pro plechovky vhodné rotační kontinuální sterilátory sterilovat dříve nežli kyselina pronikne do plodů  lepší údržnost konzistence doporučované podmínky, doby včetně vzestupu teploty a chlazení: P 1/1 85 oC /35 min – rotace P 5/1 85 oC /45-55 min – rotace S 1/1 85-90 oC /30-35 min posterilační úpravy viz kompoty VŠCHT Praha - TZOZ 08

Další typické kyselé sterilované zeleninové konzervy celer květák marinované zelí zeleninové saláty směsi kořenové zeleniny ve sladkokyselém nálevu paprika v sladkokyselém nálevu s olejem atd. VŠCHT Praha - TZOZ 08