Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Advertisements

sdružení onkologických pacientů Ostrava
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Poslání Intervenčního centra
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Etická hlediska péče o staré občany
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
BOJUJ SE ŠIKANOU! Tento materiál vznikl za finanční podpory EU prostřednictvím programu Daphne. Za obsah je zodpovědný příjemce podpory The BB Group a.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Příručka pro osoby se získaným poškozením mozku a jejich rodiny.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Klinická propedeutika
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Sdělování nepříznivých informací.
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Komunitní péče.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Klinická propedeutika
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Roztroušená skleróza kdo má být léčen interferony?
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
CELOSTÁTNÍ PACIENTSKÉ SETKÁNÍ 31. října 2014 LYMFOM HELP, o.s.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Sdružení mladých sklerotiků Pacientská organizace pro zkvalitnění života s roztroušenou sklerózou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI! M. Míčová RS centrum – Plzeň Něco o sobě a praxi kterou mám.

Které dny a hodiny jsou sestry k dispozici. To jsou telefony odborných RS sester které jsou pro Vás! Kontakty jsou k dispozici na inter. stránkách, na všech centrech RS v celé ČR. 14 – 17 hod.731 677 770 Pondělí 17 – 20 hod.731 677 771 Úterý 14 – 17 hod.731 677 772 Středa 17 – 20 hod.731 677 773 Čtvrtek

Komu můžete zavolat ? sestra Katarína sestra Hanka sestra Anička                  sestra Katarína sestra Hanka sestra Anička sestra Maruška                  sestra Katarína sestra Hanka sestra Anička sestra Maruška

Komu je projekt určen ? Projekt "Sestry v akci" je určen pro všechny pacienty s diagnózou roztroušená skleróza, ale také pro jejich rodinné příslušníky či veřejnost, která má zájem se o RS více dozvědět.

Jaký je cíl projektu ? Cílem projektu je prostřednictvím odborných RS sester poskytnout rychlý a kvalitní servis, který pomůže vyřešit situace a problémy, které nastaly díky diagnóze RS.

Co dělat když se nedovolám na centrum RS? Na telefonní lince v době, kdy již nejsou ambulantní hodiny na odborných centrech pro léčbu roztroušené sklerózy, odpovídají na dotazy tazatelů sestry, které na těchto centrech běžně pracují. Odborné profily jednotlivých sester najdete na internetových stránkách .

Nejrozšířenější skupina volajících jsou. Pacienti s podezřením na onemocnění RS , kde převládá nejistota ( mám či nemám dané onemocnění) . Jaké vyšetření musím podstoupit a strach z vyšetření zejména LP, strach z prostoru při MRI ( klaustrofobie) Pacienti kteří mají diagnostikovanou RS - dotazy jsou směřovány na příznaky nemoci , a co dělat v dané situaci , jak správně postupovat. Nastávající maminky - mohu otěhotnět? Nespokojenost s postupem zdravotnického personálu .

Nejčastější dotazy Jak se projevuje ataka - příznaky, doba trvání ……. Jaké jsou možnosti léčby ( ataky, profylaktická léčba ,symptomatická léčba) Dotazy směřované na sekundární problémy způsobené dlouhodobou nemoci- bolest , spasticita, urologické či sexuální problémy.

Stresové situace . Ztráta zaměstnání, problémy vztahové – rozchod s partnerem - hledají pomoc, podporu, laskavé slovo, potřebují intimně mluvit o problému, které je tíží. Z toho plynoucí změny v chování, - apatie, smutek, náladovost, až deprese .

Léčba a vedlejší účinky . Kdy mohu dostat léčbu interferony? Jaké jsou zkušenosti s dlouhodobou léčbou? Jaké jsou vedlejší příznaky léčby - flu-like sy., lokální problémy , zapoměl si píchnou - jak mám postupovat, došlo k výpadku energie a lék nebyl správně uskladněn, co dělat Po zahájení léčby žádají zopakovat postup přípravy a aplikace léku . Zapomeli postup přípravy inj. , jak aplikovat , při ¨dlouhodobé aplikaci, jak ošetřovat lokální reakce …..

Rodina Nemá dostatek informací o nemoci. Hledají jak se chovat k nově diagnostikovanému pacientovi. Zda-li je nemoc dědičná či dokonce nakažlivá. Proč onemocněl někdo z rodinných příslušníků když v rodině tuto nemoc nezaznamenaly . Jaké jsou možnosti rehabilitace,nárok na lázeňskou léčbu. U chronicky nemocných pacientů možnost umístění v ústavním zařízení…..

Rodiče nedospělých dětí. Ačkoli o nemoci již mají velké množství informací z internetu od lékaře který stanoví diagnózu , ale nejsou schopni se s danou situaci smířit , chtějí se vypovídat, chtějí slyšet jiný náhled na daný stav. S každým volajícím mluvíme klidně a srozumitelně a podáváme co nejvíce informací, které můžeme podat.

Jaké informace nemůžeme poskytnout. Vyjadřovat se ke stanovené diagnóze - stupeň onemocnění, postupy v léčbě , změna terapie jak perorální tak změna injekční formy, eskalace léčby atd. Při nejistotě vždy navedeme pacienta do ordinace k lékaři , kde se pacient léčí.

Zkušenosti Služby na lince „ Sestra v akci“ považuji za přínosnou nejen pro pacienty, rodinné příslušníky ale i přátelé kteří chtějí svým chováním přispět k zvládnutí potíží nemocných s RS a poznat více problematiku této nemoci. Za celé období jsem osobně zaznamenala vděčnost za možnost okamžitého kontaktu a intimního rozhovoru.

Děkuji všem za pozornost kterou jste mi věnovali.