Implementace směrnice o požadavcích na rozpočtové rámce členských států Lubomír Chaloupka Smilovice - 5. prosince 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Audit seminář CGI duben 2014.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Národní rozpočtové rámce: reforma řízení veřejných financí ČR v sektoru vládních institucí ve světle minimálních požadavků rozpočtového dohledu EU Jakub.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Účetní reforma v druhém roce
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Rozpočty územních samosprávných celků
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k účetní reformě veřejných financí David Bauer a Michal Svoboda Praha, Ministerstvo vnitra 5. března 2013.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Téma 13: Finanční plánování
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Institut ochránce práv dětí
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Obecná část rozpočtového práva II
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Implementace směrnice o požadavcích na rozpočtové rámce členských států Lubomír Chaloupka Smilovice - 5. prosince 2011

1. Směrnice Rady 2011/85/EU  Minimální požadavky na fiskální rámce členských států umožňující zajistit konzistentnost mezi národními fiskálními politikami a ustanoveními o rozpočtové disciplíně vyplývajícími ze Smlouvy  Forma směrnice byla zvolena proto, že členským státům na rozdíl od nařízení ponechává dostatečnou míru volnosti při volbě způsobů, kterými naplní jí vymezené požadavky  Členské státy jsou povinny v pro transpozici vymezeném období (do ) do svých národních právních řádů přijmout pravidla implementující směrnici  Po uplynutí transpozičního období může EK iniciovat tzv. vymáhací řízení (infringement proceedings) před Evropským soudním dvorem – nebyla-li směrnice řádně transponována

 V průběhu roku 2012 EK vydá zprávu o dosaženém pokroku, samotná směrnice bude revidována v roce  Pracovní skupina pro ekonomické řízení vedená prezidentem Hermanem van Rompuyem zvolila tzv. dvoustupňový přístup kombinující zveřejnění právně závazného textu pokrývajícího základní parametry fiskálních rámců a nezávazného procesu peer review prováděných v rámci Výboru pro hospodářskou politiku (EPC).  Zatímco směrnice vymezuje obecné požadavky, v rámci vzájemných hodnocení jsou zkoumána specifika jednotlivých zemí a pozornost je věnována i tématům neupraveným směrnicí.  Žádný z členských států není v situaci, že by nemusel pro dosažení souladu se směrnicí přijmout žádná opatření, nicméně implementace bude probíhat v jednotlivých zemích s rozdílnou intenzitou (reformy vs. dílčí úpravy).

SMĚRNICE EU O ROZPOČTOVÝCH RÁMCÍCH EPC PEER REVIEW CÍL Úprava národních rámců tak, aby splňovaly minimální požadavky Zdokonalení národních rámců tak, aby dosáhly požadovaných parametrů NÁSTROJUstanovení směrniceRady a doporučení přijatá EPC ZAMĚŘENÍ Jednotný přístup pro všechny členské státy Specifický přístup (country-based) PRÁVNÍ ZÁVAZNOSTZávaznáDobrovolné PŮSOBNOSTOmezena na ustanovení směrniceNeomezená VYMAHATELNOST Možnost tzv. infringement procedury po uplynutí transpozičního období Vzájemný tlak při pravidelném hodnocení národních rámců SÍLAPrávní jistota a rovné zacházeníFlexibilita RIZIKA Přístup založený na nejmenším společném jmenovateli Nerovný přístup

2.1 Účetnictví a statistika 2.2 Prognózy 2.3 Numerická fiskální pravidla 2.4 Střednědobé rozpočtové rámce 2.5 Transparentnost veřejných financí a komplexnost rozpočtových rámců 2. Oblasti upravované směrnicí

2.1 Národní systémy veřejného účetnictví a statistik  Zajištění přesných, včasných a úplných dat dle ESA 95  Základní předpoklad pro fungování fiskálního dohledu na úrovni EU – téma, které se projevilo na počátku krize; klíčové je vymezení vládního sektoru a zajištění kontroly kvality dat.  Veřejné účetnictví všech úrovní vládního sektoru má být předmětem pravidelných auditů – (interních i externích)  EK do konce roku 2012 prověří vhodnost zavedení IPSAS pro členské státy EU  Zveřejňování hotovostních fiskálních dat – ústřední vláda, fondy sociálního zabezpečení (měsíční báze, se zpožděním 1 měsíc); místní vláda (čtvrtletní báze, zpoždění 1 čtvrtletí)  Časové řady hotovostních dat mohou dle Eurostatu objevit postupy zasluhující bližší pozornost – v ESA 95 se mohou projevit se zpožděním; studie ECB ukazují, že využívání tzv. mixed frequency models (měsíční, čtvrtletní a roční rozpočtová data) poskytuje v některých ohledech lepší predikce fiskálních proměnných než metody vycházející čistě z ročních a čtvrtletních dat.  Posílení odpovědnosti (accountability) by také měl napomoci detailní popis získávání dat dle ESA 95 z primárních datových zdrojů.

2.2 Makroekonom. a fiskální predikce  Požadavek nezkreslených a realistických makro- ekonomických a fiskálních predikcí pro fiskální plánování – dostupnost, transparentnost a analýza metodik, předpokladů a relevantních parametrů  Zvážení alternativních scénářů pro analýzu vývoje fiskálních proměnných za různých ekonomických předpokladů (zejm. vývoj ekonomického růstu a úrokových sazeb) – implicitní předpoklad o fiskálních dopadech při vývoji odchylujícím se od základního scénáře  Porovnání použité predikce s predikcí EK – rozdíly by měly být vysvětleny  Doporučeno je provádění ex post hodnocení predikcí nezávislými institucemi (pravidelné, nezkreslené a komplexní hodnocení vycházející z objektivních kritérií), odhalí-li hodnocení podstatné zkreslení (po dobu 4 po sobě následujících let) členský stát přijme nezbytná opatření a zveřejní je.

2.3 Numerická fiskální pravidla (1)  Empiricky prokázáno, že vhodně navržená numerická fiskální pravidla významně zlepšují rozpočtovou disciplínu  Potřeba doplnit fiskální pravidla EU zahrnutá do Smlouvy s národními fiskálními pravidly  Národní fiskální pravidla (NFP) by měla umocnit fungování Paktu o stabilitě a růstu → 3 kanály:  NFP by měla usnadnit implementaci pravidel EU – v operativní rovině transponovat fiskální cíle pravidel EU a ukotvit je v národní hospodářské politice na všech úrovních vládního sektoru;  NFP by měla upevnit prostřední pro zdravou fiskální politiku realizovanou v souladu s fiskálními cíli;  NFP by měla poskytnout měřítka pro hodnocení národní fiskální politiky (transparentnost, odpovědnost) – kvalitativní i kvantitativní stránka.  Členské státy mají mít k dispozici numerická fiskální pravidla účinně podporující plnění závazků vyplývající ze Smlouvy o fungování EU v oblasti rozpočtové politiky (víceletý horizont) – ve směrnici není vymezen jeden typ pravidla  Doporučení specifických parametrů týkajících se národních fiskálních pravidel v právní a institucionální oblasti je ponecháno na peer review mechanismu probíhajícím v rámci EPC.

2.3 Numerická fiskální pravidla (2)  Hlavní parametry pravidel jsou vymezeny směrnicí (čl. 6) :  Vymezení cílů a působnosti pravidel;  Zajištění účinného a včasného monitoringu na základě spolehlivé a nezávislé analýzy prováděné nezávislými subjekty nebo subjekty s funkční autonomií na fiskálních autoritách členských států (patří sem také instituce typu NKÚ; monitoring implementace by měl být prováděn tzv. třetí stranou – vč. možnosti, aby navrhovala podobu fiskálního pravidla);  Vymezení důsledků pro případ nedodržení pravidla (nemusí jít o sankce finanční povahy – reputační náklady – např. povinnost veřejně vysvětli důvody nedodržení pravidel uložená ministrovi financí;  Specifikace únikových doložek (omezený počet, jasná a detailní specifikace podporuje důvěryhodnost pravidla);

2.4 Střednědobé rozpočtové rámce (1)  Většina rozpočtových opatření má rozpočtové dopady sahající za rámec ročního rozpočtového cyklu - přijetí víceleté perspektivy může zlepšit kvalitu fiskální politiky  Požadavek víceleté perspektivy je obsažen také v Paktu o stabilitě a růstu, který vyžaduje, aby členské státy dosáhly v rámci ekonomického cyklu dosáhly svých MTO  Užitečnost střednědobé perspektivy je zdůrazňována zejména pro realizaci fiskální konsolidace – často bývá prezentována strategie odkládají konsolidační úsilí, víceletý výhled proto poskytuje lepší informaci o tzv. inter-temporal trade-offs; lepší řízení příjmů a výdajů  Přestože konvergenční programy a programy stability již jsou prezentovány s víceletou perspektivou, bývají často opomíjeny při koncipování domácích rozpočtových strategií (přestože návrhy rozpočtů mají být v členských státech v souladu se závazky deklarovaných k těchto programech)

2.4 Střednědobé rozpočtové rámce (2)  Směrnice vyžaduje vytvoření důvěryhodného a efektivního rozpočtového rámce pro nejméně tříletý horizont fiskálního plánování (některé státy sestavují střednědobý výhled pro standardní dobu trvání volebního období Poslanecké sněmovny)  Právní předpisy o ročním rozpočtu musí být v souladu s usta- noveními MTBF. Projekce příjmů a výdajů a priority vyplývající ze střednědobého rozpočtového rámce tvoří základ pro přípravu ročního rozpočtu (odchylky musí být vysvětleny).  MTBFs zahrnují postupy stanovení:  Komplexních a transparentních víceletých rozpočtových cílů S.13 (např. schodku, dluhu, výdajů – soulad s numerickými fiskálními pravidly);  Projekcí pro každou hl. položku výdajů a příjmů S.13 za předp. nezměněných politik (s podrobnějším upřesněním pro S.1311 a S.1314);  Popis plánovaných střednědobých politik s dopadem na S.13 v členění podle hl. položek příjmů a výdajů (průběh korekce k dosažení střednědobých rozpočtových cílů ve srov. s projekcemi při nezměněných politikách);  Hodnocení dopadů plánovaných politik na udržitelnost veřejných financí

2.5 Transparentnost VF a komplex- nost rozpočtových rámců (1)  Úplné pokrytí národního fiskálního rámce  Vhodné mechanismy koordinace mezi subsektory S.13 tak, aby všechny sub-sektory S.13 byly komplexně a konzistentně zahrnuty do fiskálního plánování, numerických fiskálních pravidel (národní pakty stability), přípravy rozpočtových prognóz a víceletého plánování stanoveného zejm. ve víceletém rozpočtovém rámci.  Směrnice by měla řešit potenciální asymetrii týkající se rozpočtové stability – dle Protokolu č. 12 Smlouvy je za závazky vyplývající z realizace fiskální konsolidace odpovědná vůči autoritám EU pouze ústřední vláda (přestože podíl prostředků spravovaných místními vládními jednotkami ve většině zemí roste).

2.5 Transparentnost VF a komplex- nost rozpočtových rámců (2)  Informace o specifických elementech domácí fiskální politiky:  Mimorozpočtové fondy (spíše než detailní seznam všech operací a transakcí prováděných mimorozpočtovými fondy – zajistit, aby všechny tyto operace byly jednoznačně identifikovány a jejich agregovaný dopad na rozpočtové saldo řádně zohledněn – v rámci NSR i SRV)  Daňové úlevy – zveřejnění detailní informace o dopadech na příjmy vlády (zabránit obcházení platných fiskálních pravidel, transparentní informace o rozsahu jimi vyvolaných rozpočtových nákladů)  Informace o podmíněných závazcích s potenciálně velkým dopadem na VR za všechny sub-sektory S.13 (např. záruky, úvěry v selhání a závazky vyplývající z činnosti veřejných společností – vč. jejich rozsahu)  Členské státy zveřejní informace o držených majetkových účastech v soukromých a veřejných společnostech, jde-li o ekonomicky významné částky.

3. Policy advices – EPC peer review Reforma z roku 2004 související se zavedením střednědobého rozpočtového rámce spolu s výdajovým pravidlem představovala výrazné zlepšení rámce pro realizaci fiskální politiky. Výdajové stropy nicméně byly několikrát revidovány směrem nahoru, jiné úrovně než ústřední vláda nejsou dostatečně omezovány a také transparentnost některých prvků celkového nastavení fiskální politiky by mohla být zlepšena. V této souvislosti by národní autority měly přijmout následující opatření:  Zvážit zavedení nezávislé fiskální rady podporující přípravu, hodnocení a monitorování fiskální politiky.  Zlepšit vymahatelnost výdajového pravidla ustavením systému, v němž je odměňován výkon a selhání podléhají sankcím ve smyslu dobré pověsti. Podpořit transparentnost vytvořením jasné vazby mezi ročními výdajovými stropy a výdaji státního rozpočtu.  Zlepšit koordinaci mezi všemi úrovněmi vlády v rozpočtovém procesu a zahrnout sub-sektory vlády do střednědobého rozpočtového plánování. Zvážit zavedení určité formy fiskálního dluhového pravidla pro místní a regionální úrovně.

4. Výzvy 1.Nastavení parametrů fiskálního rámce pro celý sektor vládních institucí (od datové základny → střednědobý výhled → numerická fiskální pravidla) 2.Hodnocení účinnosti a efektivnosti výdajů (top down budgeting komplementární s moderními metodami rozpočtování) 3.Zvýšení závaznosti střednědobého výhledu – úprava jeho obsahu (priority) – soulad s KoPrem a NPR (autonomní scénář) 4.Nezávislé hodnocení fiskální politiky ( zejm. numerických fiskálních pravidel, daňové predikce – nezávislá fiskální rada) – vymahatelnost (náklady dobré pověsti), transparentnost 5.Odpovědnost všech sub-sektorů vlády za fiskální výsledky – koordinační mechanismus s S Postupné omezování diskrečních zásahů v rámci fiskální politiky (fungování automatických stabilizátorů) – pay-go pravidlo 7.Důraz na dlouhodobý horizont (dluh, čisté jmění, udržitelnost)

Děkuji za Vaši pozornost! Lubomír Chaloupka Ministerstvo Financí Sekce Veřejné rozpočty Letenská 15, Praha 1 Tel.: Mobil: Fax: