Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1.4 75022320 Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_08.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připojení k internetu.
Advertisements

INTERNET A ELEKTRONICKÁ POŠTA
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
na interaktivní tabuli
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
INTERNET.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Internet.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
INTERNET Dana Kalousková ZŠ TGM Hodkovice n. M. Použitá literatura:NAVRÁTIL P.:Internet pro školy, Computer Media, Prostějov 2001, ISBN:
Moduly ECDL M7_Internet
WWW – hypertextový informační systém
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
INTERNET Možnosti připojení.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
INTERNET.
1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Internet Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_14_Internet Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Možnosti připojení k internetu
Internet – pojmy, služby
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Základní pojmy při používání Internetu
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
INTERNET - TERMINOLOGIE
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_08 INTERNET – IP adresa, hypertext, elektronická pošta Jarmila Kratochvílová Anotace: učební materiál slouží k seznámení s učivem a k upevnění základních pojmů Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

INTERNET 2  je celosvětová počítačová síť  tvoří ji mnoho serverů a spoje mezi nimi  servery /servry/ - výkonné počítače, v nichž jsou umístěné informace (přístupné všem)  data si navzájem předávají na cestě k příjemci  spoje mezi servery - kovové nebo optické kabely či bezdrátové spojení (anténami, přes satelit...)  uživatel (klient) - já - se připojuje k některému serveru (kabelem, bezdrátovým spojem WiFi...)  server nám tak slouží jako „brána do Internetu“.

3  všechny servery v internetu jsou mezi sebou určitým způsobem propojeny  každý uzel (server) je spojen hned s několika jinými servery  všechny servery v internetu mají rovnocenné postavení /stejný význam/  výhodou je tak velká stabilita a spolehlivost fungování celého internetu

IDENTIFIKACE SERVERU V INTERNETU 4  každý server internetu je označen číselnou adresou  adresa je složena ze čtyř čísel oddělených tečkou – např (každé z čísel může nabývat hodnot 0-255) IP ADRESA DOMÉNOVÁ ADRESA  číselná IP adresa je obtížně zapamatovatelná, proto k ní existuje i  doména neboli adresa v textovém tvaru, např.  každá adresa v internetu je jedinečná – není možné, aby existovaly dva servery se stejným jménem či číselnou adresou  chce-li majitel zaregistrovat doménu, může si vybrat pouze ze zatím nezaregistrovaných textových tvarů

ADRESA STRÁNKY 5 HTTP je zkratka HyperText Transfer Protocol. Jedná se o jazyk, který u naprosté většiny používají počítače mezi sebou. Při zadávání adresy se proto zkratka http psát nemusí – prohlížeč si ji doplní sám. Po zkratce http vždy následuje oddělovač :// WWW je zkratka pro World Wide Web, což v překladu znamená celosvětová počítačová síť. Většina internet. adres začíná právě písmeny www. Adresa však může mít i podobu např.: . seznam, tedy bez www Doména druhé úrovně. Název této domény mohou tvořit písmena angl. abecedy, číslice a pomlčka. Zájemce si může vybrat jakékoliv zatím neobsazené jméno. Snahou je vytvářet krátké a výstižné názvy – centrum, seznam atd. Doména první úrovně charakterizuje zaměření serveru. Tyto domény jsou pevně definovány a lze z nich poznat uživatele např.: -.edu – vzdělávací -.com – komerční -.int – mezinárodní -.gov – vládní organiz. -.eu – firmy EU -.net – firmy síť. služeb -.mil – vojenské subj. Domény států jsou vždy dvouznakové -.cz - doména ČR

WWW STRÁNKA 6  WWW = World Wide Web – celosvětová pavučina  WWW významným způsobem přispěl k celosvětové expanzi internetu  Formát www může obsahovat kromě textu i obrázky a multimediální prvky  Stránka je psána v jazyce HTML (HyperText MarkUp Language) – jedná se o velmi jednoduchý jazyk, v němž se místo příkazů používají tzv. tagy (značky), mezi kterými je zapsán text HYPERTEXT  jedná se o napsaný text doplněný odkazy  na internetových stránkách se často vyskytují odkazy na jiné stránky  pokud klepnete na odkaz, dostanete se na požadovanou stránku

PŘENOS INFORMACE INTERNETEM 7  z uživatelského hlediska je obsluha internetu velmi jednoduchá  stačí napsat adresu do příkazového řádku a čekat na zobrazení  informaci přepravovanou Internetem počítač rozloží na malé kousky (pakety) - podobně jako kolečka salámu  každý paket má v sobě zaznamenány údaje o tom, odkud a kam míří  správnost předání každého paketu si navzájem potvrzují  příjemce si pak z paketů poskládá původní informaci (obrázek, text...)

MOŽNOSTI PŘIPOJENÍ DO INTERNETU 8  telefonní linkou přes modem – velmi rozšířený a spolehlivý způsob připojení  ISDN – jedná se o kvalitnější digitální telefonní linku  ADSL – jedná se o ještě kvalitnější typ připojení po telefonní lince  pevnou linkou – připojení 24 hod. denně zaručenou přenosovou rychlostí  bezdrátové – (mikrovlnné) připojení radiovými vlnami - WiFi  mobilním telefonem – spíše alternativní, krátkodobé připojení  kabelovou televizí – v ČR nastupující a stále se rozšiřující trend Klienti se připojují k serverům páteřní sítě, kterou provozují různí poskytovatelé (provideři). Tyto páteřní sítě jsou pak propojeny ještě mezi sebou.

POUŽITÉ ZDROJE 9 Informatika pro základní školy – 1. díl (Jiří Vaníček, Petr Řezníček) Informatika pro základní školy – 1. díl (L. Kovářová, V. Němec, M. Jiříček) S počítačem na základní škole (Pavel Navrátil)