Zahrady pro tělesně postižené

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Regenerace sídliště Hromůvka
Zavedení uživatelky do komplexní domácí péče případová práce Příklad dobré praxe Městská charita Plzeň Bc. Alice Průchová.
Ekologické stavby Zpracoval: Jan Vojtěchovský.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
BEZBARIÉROVÁ CESTA DO EVROPY – BUDOUCÍ ARCHITEKTI MYSLETE NA NÁS! SPOLEČNÝ PROJEKT FAKULTY ARCHITEKTURY ČVUT PRAHA A FAKULTY ARCHITEKTURY TU DRESDEN PODPOŘENÝ.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
FAKULTA INFORMATIKY Botanická 68a, Brno Díky tomu, že se na fakultě nachází část střediska Teiresiás, prošla budova z hlediska bezbariérovosti změnami.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Michal Pospíšil.  Zemědělství je náročné na znalosti nových technologií, přírody, ekonomiky a organizaci  Současné technologie umožňují produktivitu.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Vsetín – město bez bariér
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Venkov a jeho obraz ve vnímání lidí Pavlína Maříková Sociologická laboratoř KHV Česká zemědělská univerzita Praha.
1 Divize Project Development ZELENÁ FILOZOFIE SKANSKA.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Handicapovaní lidé na trhu práce Michal Pavel, švec Zpracoval Lukáš Duben.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Vliv hry Geocaching na turistickou návštěvnost Bakalářská práce , Brno Prezentace Bakalářské práce Vedoucí práce: Ing. Jaromír Landa Autor práce:
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Lidské tělo – všeobecný test
venkovská, městská, chráněná krajinná oblast
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Dotek – Dům Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury. Vítejte v objektu bývalé barokní fary v Horním Maršově, kterou jsme přebudovali v ekologicky šetrný dům.
Doprava v klídku.
STUŽKONOSKA-II- pyramida areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Cvičení z techniky a technického vzdělávání II. Žehlička Vypracoval:
Proměny zahrady – MŠ Nad Kazankou Vypracovaly: Bc. Vladimíra Barešová Ing. arch. Ivana Svatošová.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Dagmar.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
ZAHRADNÍ TERAPIE Bc. Martina Moravcová, DiS.. Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“. impuls získaný v rámci stáží.
Kolín bez bariér.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-491 Zahradní slohy nepravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
UNA – závěrečné shrnutí – příprava ke zkoušce
Informační systém pro správu a vyřizování objednávek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Informace o vyhlášených výzvách
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
Transkript prezentace:

Zahrady pro tělesně postižené Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Ústav zahradní a krajinné architektury v Břeclavi Zahrady pro tělesně postižené Diplomová práce Bc. Jitka Večeřová Oponent práce: Ing. Lenka Němcová Vedoucí práce: Prof. Ing. Ivar Otruba CSc.

Pro koho? Bezbariérové prostředí tedy navrhujeme i sami pro sebe.... zrakově postižení (nevidomí, slabozrací, ....) pohybově postižení (vozíčkáři, lidé o holi, berlích, s chodítky,...) sluchově postižení ostatní s určitým omezením – těhotné ženy, lidé s malým vzrůstem, starší občané Počet postižených se v České republice pohybuje kolem 750 000 Alespoň do jedné kategorie se během života dostane každý z nás. Bezbariérové prostředí tedy navrhujeme i sami pro sebe....

Jaký je význam zeleně pro tělesně postižené? Rekreace Vzdělávání Pozitivní vliv na psychický stav Prostor pro setkávání a komunikaci Rehabilitace a rehabilitační cvičení Zdravotní účinky pobytu v zahradním prostředí Zahradní terapie

Jaké jsou základní principy tvorby? Spravedlivost Flexibilita Jednoduchost a intuitivnost Dostatek informací Nízká fyzická náročnost Rozměry a prostor vhodný pro každého

Jaké jsou prostorové nároky tělesně postižených? Zdravý člověk – 50 (70) cm Chodící o jedné holi – 60 (90)cm O berlích – 90 (120) cm Slepec s holí nebo se psem 90 (120) cm Vozíčkář – mechanický vozík – 90 (120) cm Základní manipulační prostor pro vozík 150 x 150 cm Sklon šikmé rampy 1:12, výjimečně 1:8 Umělá vodicí linie min. 40 cm, signální pás 80 – 100 cm a varovný pás min. 40 cm.

Jaké jsou typické prvky zahrad pro tělesně postižené? Vyvýšené záhony Top beds Vertikální záhony, zeleň v nádobách Prvky pro echolokaci

Jak upravit klasické prvky zahradní architektury? Lavičky a jejich umístění Vyvýšené vodní nádrže Pítka Informační systém

Jaké rostliny jsou vhodné do speciálních zahrad? V podstatě všechny, které jsou dostatečně zajímavé a odolné. Upřednostňujeme však: Rostliny s aromatickými listy Rostliny s plstnatými, chlupatými, vlnatými listy Rostliny s listy kožovitými, výrazně vrásčitými, drsnými, tvarově zajímavými Rostliny s výrazně barevnými či aromatickými květy Rostliny se suchomázdřitým květenstvím Rostliny s jedlými, aromatickými či zajímavými plody Rostliny jejichž části, většinou plody, vnáší do zahrady zvuk Názory se liší u: Jedovatých rostlin Rostlin s listy žahavými, pichlavými Rostlin ostnitých a trnitých Travin a rostlin s ostrými listy

Lze vytvořit hřiště pro postižené děti? Využití a procvičení ostatních smyslů Modifikace klasických herních prvků Rehabilitační prvky

Kde všude tvořit bez bariér ? Ve městě: V areálech speciálních zařízení: V soukromých zahradách postižených: V zahradách speciálních: Tedy téměř všude..... ... kde se pohybují lidé ... kde můžeme postiženým pomoci ... víc, než kdokoli jiný...

A nějaké příklady? DPS Vltavínská, Třebíč

Přízemní byty mají dostatečně velkou terasu oddělenou od ulice volně rostoucím živým plotem Vyvýšené záhony umožňují zahradničení Bezbariérový vstup na zahradu?

Slepecká zahrada, Botanická zahrada Olomouc Slepecká zahrada v Botanické zahradě Olomouc je součástí návrhu koncepce celého areálu, kterou vypracoval Prof. Ing. Ivar Otruba v roce 2005. Navrhované řešení vychází z původního uspořádání místa, jemuž však dává novou funkci. Jedinou stávající dřevinou výraznější hodnoty je Davidia involucrata, která bude zachována. Současný stav Lokalizace zahrady v plánu Prof. Otruby

A další příklady: ...správné... ...i ty historické... ...domácí... ...i ty špatné. Nové... ...i zahraniční

Závěrem: DĚKUJI ZA POZORNOST Bezbariérové úpravy a speciální zahrady jsou stále spíše výjimečné Je stále těžké najít kvalitní příklady, kdežto těch chybně provedených je víc než dost Přitom není příliš složité ani výrazně omezující projektovat prostory pro všechny, tedy i pro postižené Pokud odstraníme bariéry a vytvoříme zahradní prostory, které umožňují aktivní účast postiženým, odstraníme tím i část jejich postižení. V tomto má architekt mnohem větší moc než lékař. DĚKUJI ZA POZORNOST