Systémová integrace Nasazení IS v surovinovém průmyslu z pohledu systémové integrace Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Základy informatiky úvod
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
IS v surovinovém průmyslu Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení HGF VŠB – TU Ostrava.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Systémová integrace RFID & Internet of Things Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Průmyslová komunikace
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informační systémy podnikové systémy CRM
ISKA jak si s tím poradit
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
ISO 9001:2000. CONNEX Východní Čechy a.s. 22/6/2004-Seminář PVT Strana:2-Connex Card  Realizace a provoz jednotného platebního a odbavovacího systému.
D e s i g n y o u r s u c c e s s ! GIesserei Umwelt Technik GmbH Logistika ve slévárně MyLOGI® Moje logistika ve slévárně MyLOGI® Moje logistika ve slévárně.
Řízení přístupových práv uživatelů
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
Dokumentace „skelnatění“ sítě
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Koncepce informačního systému vnitřní kontroly v rezortu MO
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Ústav automatizace a měřicí techniky
CIS Cizinecký informační systém
Školní informační systémy
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Systémová integrace Big Data
Realizační tým ICZ duben 2005
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
8 ZÓN 16 KLÁVESNIC 32 TYPŮ ZÓN 6 VÝSTUPŮ 10 UŽIVATELSKÝCH KÓDŮ 100 UDÁLOSTÍ V HISTORII DETEKTORY KLÁVESNICE G8.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Manufacturing Execution Systems
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Dokumentace k zajištění BOZP
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Helios Orange - Implementace systému
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Informační systémy podnikové systémy CRM
Orsoft RADNICE Open Zuzana Opršalová.
Transkript prezentace:

Systémová integrace Nasazení IS v surovinovém průmyslu z pohledu systémové integrace Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta

Obsah Charakteristiky IS v surovinovém průmyslu Problematika návrhu IS

IS pro řízení výroby Jaké jsou charakteristiky IS pro řízení výroby? – Práce v reálném čase – Nepřetržitý provoz – při výpadku požadavek na čím jak nejrychlejší obnovení provozu – Vizualizace, alarmy – Dispečink, velíny – požadavek na jednoduchost ovládání, přehlednost. Při havárii dispečeři nemají čas „proklikávat“ myší záložky… – Řízení kvality – Bilance

Návrh IS Analýza požadavků Volba HW a SW platformy Řešení připojení na nadřízený systém (ERP) Technické prostředky pro sběr dat Komunikace s distribuovaným řízením (PLC) Jsou průmyslové sběrnice? Jaké je prostředí? (prach, vlhkost, nebezpečí výbuchu…) Síť – oddělená nebo je součást podnikové sítě? (rušení? Rychlost přenosu? Co v případě výpadku? Přístup na Internet?)

Jedná se náhradu existujícího systému? Existuje už nějaký systém? Požadavky na náhradu… – co se má zachovat – jak bude probíhat přechod na nový systém Jak budou migrovány data?

Návrh IS - snímače Je přímé řízení? (např. nastavení parametrů regulátorů apod.) Jaká bude frekvence vzorkování údajů ze snímačů? Jak velký bude datový tok do databáze? Jak budou snímané hodnoty verifikovány? Metrologie – cejchování měřidel – jak často, jaká metodika, etalon Jsou vlečené průměry?

Návrh IS – historická data Jak velká historie je potřebná? Archivní data? Bezpečnost dat Návrh databáze – Kolik uživatelů? – Jaká je frekvence zápisu? – Jaká je frekvence čtení? – Jak často budou dělat agregované dotazy nad větším objemem dat?

Zálohování dat Způsob zálohování – Jak často backup? – Full x increment backup – Automatizace zálohování (job scheduler) – Ověření restore – Jaké média, jak budou uskladněny – Kdo provádí zálohování a obnovu – Jak to bude řešeno při nepřetržitém provozu? (havarijní plán) Je požadavek na fault-tolerant řešení? – Mirroring dat – Replikace dat

Návrh - rozhraní Uživatelské rozhraní (interface) – Sestavy a formuláře – SCADA – Alarmy (výstrahy) – Výstup na Internet – Manažerské výstupy, BI – Výstup do Excelu Je požadavek na vícejazyčnost systému?

Základní moduly IS Sběr dat Zpracování dat (verifikace, vypočítávané hodnoty, vlečené průměry) Alarmy Technologické moduly (výpočet a příprava dat pro sestavy) Konfigurace parametrů Databáze Administrace a kontrola systému zálohování

„technologické“ moduly Výpočet vlečených průměrů Analýza a vykreslování trendů Výpočet bilančních údajů Zpracování měření inkrementálních snímačů Stavy v zásobnících Chody a prostoje strojů Množství materiálu/suroviny na páse Vážní systémy Kontinuální měření kvalitativních parametrů

Uživatelé Jaké jsou přístupová práva a role uživatelů? Počet uživatelů Je požadavek na přístup z Internetu? Notifikace událostí (SMS, y…)

Dodávka IS - Certifikace Jaké certifikace jsou zákazníkem požadovány? Elektronické zařízení, počítače, automatizační technika – „prohlášení o shodě“ Dodávky pro firmy zabývající se těžbou a zpracováním nerostů – oprávnění ČBÚ (Český Báňský úřad) Měření – metrologie Bezpečnost – důlní provozy

Prohlášení o shodě „Declaration of Conformity“ Zákon 22/1997

Dodávka IS – elektro-projekt Pokud je součástí hardware umístěný do provozu -> elektro-projekt – Schémata stávajících zapojení – Projektant disponující oprávněním Revize zařízení (měření impedance) – Revizní technik dle vyhlášky 50/1978 Sb.

Dodávka IS - prostředí Při dodávce hardware do provozu (včetně počítačů na velínech) může být realizována dodávka do prostředí, které spadá do speciálního režimu prostředí s nebezpečím výbuchu, zvýšená prašnost, vlhkost, teplota Speciální krytí a technická opatření Počítače v průmyslovém provedení

Příklad – velíny úpravny, OKD Dle ČSN – čl. 311 prostředí základní protokol 01/04 ze dne Dle ČSN BA4, AB5 ost. XX1 Prostor – Normální

Příklad zařízení v provozu - Etherlink Dispečink, velín, měřicí zařízení, koncentrátor dat…

Další požadavky Je v podniku požadavek na ISO? Je požadavek na integraci s jinými systémy? – Pokud ano, na jaké úrovni – Jak bude sjednocena datová základna? Havarijní plán Návody k obsluze v českém jazyce !! Dokumentace o provedení díla Školení obsluhy – protokol o školení Nepřetržitý provoz – vzorkování a bilanční sestavy – pozor na změny letní x standardní čas !!