SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoři dobrodružné literatury
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jack LONDON ( ) Volání divočiny
Digitalizace výuky Příjemce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel May životopis, ukázka z.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NĚMECKO POLSKO SEVERSKÉ LITERATURY USA SLOVENSKO Mgr. Michal Oblouk
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
ANGLIE Mgr. Michal Oblouk
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Blokové vyučování 8. třídy
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Britská literatura 20. století vybraní.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
Michail Šolochov (1905 – 1984).
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Portréty literárních osobností světové literatury
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
Jack London Americký spisovatel.
JULES VERNE
ANGLIE Mgr. Michal Oblouk
USA Mgr. Michal Oblouk REALISMUS. MARK TWAIN (1835 – 1910) - americký spisovatel, novinář a humorista - vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens - vyrůstal.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Dobrodružná literatura
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
RUDYARD KIPLING VY_32_INOVACE_XI-A-10. RUDYARD KIPLING ➲ Britský spisovatel, narozen v Indii, tam prožil i dětství ➲ Inspirace Indií v jeho díle
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Alexandre Dumas starší
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Blokové vyučování 8. třídy
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
Americká próza mezi válkami
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

DANIEL DEFOE (1660 – 1731) anglický spisovatel a novinář, představitel osvícenství vl. jménem Daniel Foe, na svůj prostý původ nebyl hrdý, proto si k příjmení přidal De měl 7 dětí dílo: ROBINSON CRUSOE – dobrodružný román o synovi z kupecké rodiny, který uteče na moře, aby se stal námořníkem, je zajat piráty a upadne do otroctví, následně spolu s dalším otrokem utíká po moři, nakonec ztroskotá a žije mnoho let sám na pustém ostrově

JULES VERNE (1828 – 1905) PĚT NEDĚL V BALÓNĚ CESTA DO STŘEDU ZEMĚ francouzský spisovatel dobrodružné literatury, jeden ze zakladatelů vědeckofantastické literatury, představitel realismu vystudoval práva hodně cestoval dílo: PĚT NEDĚL V BALÓNĚ CESTA DO STŘEDU ZEMĚ ZE ZEMĚ NA MĚSÍC DĚTI KAPITÁNA GRANTA DVACET TISÍC MIL POD MOŘEM CESTA KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ TAJUPLNÝ OSTROV PATNÁCTILETÝ KAPITÁN DVA ROKY PRÁZDNIN VYNÁLEZ ZKÁZY

KAREL MAY (1842 – 1912) ČERNÝ MUSTANG DIVOKÝM KURDISTÁNEM OLD SUREHAND německý spisovatel dobrodružných románů, představitel realismu pocházel z chudé rodiny byl několikrát vězněn pro krádeže dílo: ČERNÝ MUSTANG DIVOKÝM KURDISTÁNEM OLD SUREHAND PETROLEJOVÝ PRINC POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE SYN LOVCE MEDVĚDŮ VINNETOU OLD SHATTERHAND OLD FIREHAND V ŘÍŠI STŘÍBRNÉHO LVA ŽUT

JACK LONDON (1876 – 1916) americký spisovatel vl. jménem John Griffith vedl dobrodružný život, procestoval Spojené státy zemřel nešťastnou náhodou na předávkování morfiem dílo: VOLÁNÍ DIVOČINY – román se odehrává během zlaté horečky na Klondiku, hl. hrdinou je pes Buck BÍLÝ TESÁK – román se odehrává během zlaté horečky na americkém severozápadě, z hl. hrdiny, divokého vlka, se stává domestikovaný pes

R. L. STEVENSON (1850 – 1894) skotský romanopisec, básník a spisovatel cestopisů pocházel z rodiny stavitele majáků složil advokátské zkoušky hodně cestoval měl slabé plíce (tuberkulóza) dílo: OSTROV POKLADŮ – dobrodružný příběh o pirátech a zakopaném pokladu, hl. hrdina Jim Hawkins

ALEXANDRE DUMAS (1802 – 1870) francouzský prozaik a dramatik, představitel romantismu, proslavil se historickými dobrodružnými romány byl kreolského původu (černošské rysy) i když si za život vydělal spoustu peněz, byl neustále na pokraji bankrotu stal se nejčtenějším spisovatelem své doby dílo: TŘI MUŠKETÝŘI – román se odehrává za vlády Ludvíka XIII., hl. postavy Athos, Aramis, Porthos a D´Artagnan HRABĚ MONTE CHRISTO – román se odehrává v době po pádu Napoleona

RUDYARD KIPLING (1865 – 1936) britský spisovatel, novinář a básník, první britský nositel Nobelovy ceny za literaturu narodil se a dětství prožil v Indii, většinu života strávil v Londýně v 1. světové válce mu zemřel syn dílo: KNIHY DŽUNGLÍ - příběh indického chlapce Mauglího, který se jako bezbranné batole octne v džungli, kde prožívá mnohá dobrodružství spolu s medvědem Balúem, hadem Ká, tygrem Šér Chánem a pardálem Baghírou

J. F. COOPER (1789 – 1851) americký spisovatel, autor romantických historicko – dobrodružných románů narodil se v rodině soudce absolvoval univerzitu v Yale sloužil v námořní službě Spojených států dílo: POSLEDNÍ MOHYKÁN – román považovaný za nejlepší indiánku všech dob, hl. hrdinové Unkas, Sokolí oko, autor popsal skutečnou historickou událost (masakr anglické posádky pevnosti William Henry indiány z kmene Huronů)

E. R. BURROUGHS (1875 – 1950) americký spisovatel dobrodružných románů vystudoval vojenskou akademii díky literární činnosti se stal průmyslníkem a bohatým farmářem dílo: CYKLUS O TARZANOVI – 24 dílů, líčí osudy potomka anglického lorda Greystoka, kterého po tragické smrti svých rodičů v Africe vychová pralesní opice a dá mu jméno Tarzan (Bílá kůže) a který se brzy díky své síle a důvtipu stane nejmocnějším tvorem džungle - další části série vyprávějí o jeho návratu do civilizace, kde se vlivem lásky k mladé Američance změní v gentlemana, a o jeho četných bojích při své obraně i ochraně jiných v divočině i v civilizovaných zemích

J. R. R. TOLKIEN (1892 – 1973) anglický spisovatel, význačný jazykovědec a univerzitní profesor narodil se v Jihoafrické republice v rodině ředitele banky studoval na Oxfordu, kde se po druhé světové válce stal profesorem angličtiny rád vymýšlel fantastické příběhy pro pobavení svých dětí dílo: PÁN PRSTENŮ – epický román, hrdinská fantasy, trilogie (Společenstvo prstenu, Dvě věže, Návrat krále), příběh popisuje konflikt dobra a zla ve Středozemi

C. S . LEWIS (1898 – 1963) irský spisovatel narodil se v rodině advokáta téměř 30 let učil jako profesor na Oxfordu byl blízkým přítelem J. R. R. Tolkiena dílo: LETOPISY NARNIE – sedmidílný cyklus fantasy knih pro děti (Lev, čarodějnice a skříň, Princ Kaspian, Plavba Jitřního poutníka, Stříbrná židle, Kůň a jeho chlapec, Čarodějův synovec, Poslední bitva), hl. postavy Petr, Zuzana, Edmund a Lucinka

ZANE GREY (1872 – 1939) DĚDICTVÍ POUŠTĚ JEZDCI Z PURPUROVÝCH STEPÍ americký spisovatel westernů, ve kterých zobrazil drsný Divoký západ vystudoval zubní lékařství napsal přes 90 knih a stal se milionářem dílo: DĚDICTVÍ POUŠTĚ JEZDCI Z PURPUROVÝCH STEPÍ ZÁLESÁK VOLÁNÍ KAŇONU ZTRACENÁ ŘEKA ZTRACENÁ KARAVANA DĚVČE Z ARIZONY ZÁPAD SLUNCE VLČÍ STOPAŘ TAJEMNÝ JEZDEC

ERIC KNIGHT (1897 – 1943) LASSIE SE VRACÍ – příběh kolie americký spisovatel britského původu pracoval jako novinář a filmový scenárista zúčastnil se obou světových válek, v té druhé zahynul při ztroskotání leteckého transportu dílo: LASSIE SE VRACÍ – příběh kolie

POSTAVY Z KNIH

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Daniel_Defoe http://cs.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_May http://cs.wikipedia.org/wiki/Jack_London http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Louis_Stevenson http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas_star%C5%A1%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Fenimore_Cooper http://cs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Rice_Burroughs http://cs.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien http://cs.wikipedia.org/wiki/C._S._Lewis http://tvseries.blog.cz/1012/c-s-lewis-letopisy-narnie http://cs.wikipedia.org/wiki/Zane_Grey http://www.databazeknih.cz/autori/eric-knight-4699 http://devriye.wordpress.com/2008/10/12/robinson-ve-cumacil-saldiri/ http://www.csfd.cz/uzivatel/15817-mau/ http://kultura.idnes.cz/dumasovi-musketyri-znovu-miri-na-platno-akcnejsi-a-trojrozmerni-pya-/filmvideo.aspx?c=A090914_165223_filmvideo_efl http://www.e-kulecniky.cz/inshop/hracky-puzzle-castorland-60-dilku/%5Bid-c0060*6229-2-3401%5D-puzzle-castorland-60-dilku-maugli.html http://www.memic.net/sfondi/cartoni/tarzan/ http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=388006 http://www.karaoketexty.cz/fotky/carodejnice-a-skrin-soundtrack-letopisy-narnie-lev-14421/2182 http://www.cvfaf.org/lassie.html