„EVROPSKÁ UNIE: ohlédnutí, do čeho jsme vstoupili“ (vystoupení v Českých Budějovicích, 15.května 2007)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Solární systémy pro aktivní topení
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Hospodářská politika státu
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Transkript prezentace:

„EVROPSKÁ UNIE: ohlédnutí, do čeho jsme vstoupili“ (vystoupení v Českých Budějovicích, 15.května 2007)

„Přeji vám dobrý den“ Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní obchod

Struktura vystoupení 1. důvody vzniku EHS/EU 2. byrokratický centralismus EU 3. evropská legislativa a její důsledky 4. finanční transfery 5. příklady přidělených dotací, role jižních Čech 6. Export ČR před vstupem a po vstupu do EU 7. Český hlas v EU

výročí 50 let evropské integrace EHS vycházelo z liberálního konceptu evropské integrace (volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu) v základech EU však stojí také koncept nadnárodní instituce, která stojí nad pravomocemi národních států a je ovládaná úředníky - nikoli politiky (!) Jean Monnet Důvody vzniku EHS/EU

Byrokratický centralismus EU byrokratický centralismus se stává vůdčím principem EU anonymní a nikým nevolení byrokraté vytvářejí hlavní proud evropského práva, které posílají národním vládám ke splnění pouze pro EK pracuje přes úředníků v dalších institucích EU pracuje zhruba stejný počet osob

Počet zaměstnanců EU

Výdaje na administrativu Zdá se vám počet úředníků v evropských institucích malý? Náklady na jejich provoz však dosahují 6 miliard euro neboli 180 miliard Kč ročně

Administrativní výdaje EU

Nárůst evropské legislativy oficiální odhady: acquis communautaire stran textu think tank Open Europe (leden 2007) –od roku 1957 přijaly evropské instituce legislativu v rozsahu stran –z toho 26 % norem je doposud platných ( stran) –z toho stran bylo přijato v posledních deseti letech

Nárůst evropské legislativy

Dopady evropské legislativy Zhruba polovina nové legislativy, která má dopad na podnikatelský sektor ve Velké Británii, má svůj původ v Evropské unii. Gordon Brown, ministr financí Velké Británie, leden 2004 Přes 50 % administrativní zátěže kladené na podnikatelský sektor v Nizozemí přímo pochází z Evropské unie. Gerrit Zalm, bývalý nizozemský ministr financí, leden 2004

Evropský byrokrat vyprodukuje denně 83 listů papíru. (HN ) Kdyby se unie zbavila čtvrtiny předpisů, zvýšilo by to v unii růst o 150 miliard eur (4,2 bilionu Kč). (zdroj: Evropská komise) úředníci v sídle EK mají vyšší moc, než která jim přísluší… Verheugen ( Administrativní náklady spojené s evropskou legislativou stojí firmy po celé EU až 600 mld. eur ročně (zdroj: ). Dopady evropské legislativy

Závěr: evropský úřednický šiml škodí hospodářskému růstu Současný tvar evropské integrace má byrokratický charakter Byrokracie bují, je neovladatelná Byrokracie je drahá Byrokracie je nekontrolovatelná voliči Byrokratická rozhodnutí zásadně ovlivňují rozhodování národních vlád

ČR ( ) získala 3,179 miliardy euro (94,15 mld. Kč) dotací

ČR odvedla do EU 3,165 mld. eur (93,670 mil. Kč) zhruba stejně tolik jsme čerpali Údaj nezahrnuje miliardové náklady na administraci dotací a na spolufinancování

Na co např. dotace šly? dotace pokřivují trh zedník Jaromír Kovář z Hošťálkové u Zlína 1 milion truhlář Jaroslav Etzler ze Svitav 9 milionů sklář Jiří Rückl z Nižbora 19 milionů Škoda Holding Praha 375 milionů

Spravedlnost pro jižní Čechy? absurdnost evropského rozhodování

Závěr: „evropské dotace“ „Evropské“ dotace jsou naše národní zdroje přerozdělované evropskými byrokraty Jsou to drahé peníze (administrace, spolupodíl) Struktura čerpání: rozdíl „soft“ proti „hard“ Naši úspěšnost v čerpání posoudí ekonomové až v letech

Export ČR „PŘED“ a „PO“ vstupu do EU Mýtus: „vstup do EU pomohl našemu exportu“ Není to pravda, export podobně rostl i před tím. Vstup do EU sice odstranil cla, ale směrnice (a zde jsme u smyslu směrnic) velmi silně regulují, jak se co smí vyrábět (to obchod ztěžuje)

Export ČR „PŘED“ a „PO“ vstupu do EU

Závěr: jednotný trh je nadměrně regulován Vstup ČR do EU nebyl proexportním impulsem Evropský hospodářský prostor je příliš regulován Méně regulací = více hospodářského růstu Evropské harmonizace = méně konkurence

Český hlas v EU dva politické proudy (vyberte si ve volbách): federativní a centralizovaná Evropa decentralizovaná a konkurenceschopná Evropa (ODS) ODS podporuje Hnutí za evropskou reformu Cíl: deregulace a zvýšení globální konkurenceschopnosti EU EU musí řešit svou ekonomickou, nikoli institucionální budoucnost debata o evropské Ústavě je zavádějící Budoucnost je návrat k EVROPĚ SVOBOD

CESTUJÍCÍ PRAHA-BRUSEL ilustrace nárůstu byrokracie 2002: pasažérů 2006: pasažérů

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!