VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Řízení lidských zdrojů v malé a střední firmě
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Personální informační systém
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Člověk v organizaci PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Řízení lidských zdrojů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Moderní personalistika DS 2009/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Rozvoj lidských zdrojů
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Vzdělávání zaměstnanců
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Didaktické metody Androdidaktika.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií K atedra řízení podniku Předmět: STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 2: ŘÍZENÍ.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015 / 2016 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Přijímání zaměstnanců
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Didaktické metody Androdidaktika.
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů

Základní pojmy Profese (Povolání) – trvalý znak jedince, činnost na kterou byl vyškolen, vyučen. Zaměstnání – proměnlivý znak člověka, činnost, kterou jedinec skutečně vykonává. Flexibilita-připravenost na změny Vzdělání X Kvalifikace

Formování pracovních schopností člověka Formování pracovních schopností v obecném smyslu, v průběhu celého života, bez ohledu na to kdy, kde a s čí iniciativy se uskutečňuje. Formování pracovních schopností pracovníka Aktivita souvisí s prací, kterou pracovník vykonává či s organizací, ve které pracuje. Jde o aktivitu organizovanou, podporovanou nebo umožňovanou organizací v rámci její personální a sociální práce.

Systém formování pracovních schopností člověka a pracovníka Oblast všeobecná - formují se základní, všeobecné znalosti a dovednosti, sociální rozvoj jedince, zajišťována státem. Oblast odborná- (formování kvalifikace, oblast odborné/profesní přípravy-training) – vzdělávání zajišťováno podnikem. Zahrnuje: orientaci, doškolování - prohlubování kvalifikace, přeškolování – plné, částečné či profesní rehabilitace. Oblast rozvoje – zaměřen na kariéru pracovníka, než na jeho aktuálně vykonávanou práci.

Vzdělávání pracovníků zahrnuje Prohlubování pracovních schopností v souvislosti s měnícími se požadavky na pracovní místo. Rozšiřování pracovních schopností, zvyšování použitelnosti pracovníka. Rekvalifikace Adaptace-orientace pracovníka Formování osobnosti pracovníka

Systematické vzdělávání pracovníků v organizaci Identifikace potřeby vzdělávání – celé organizace, jednotlivých pracovních míst a činností, jednotlivých pracovníků. Plánování vzdělávání Metody vzdělávání - na pracovišti při výkonu práce (instruktáž, coaching, mentoring, counselling, asistování, pověření úkolem, rotace práce, pracovní porady) - mimo pracoviště (přednáška, přednáška spojená s diskuzí, demonstrování, případové studie, workshopy, brainstorming, simulace, hraní rolí, assessment centre/diagnsticko-výcvikový program, outdoor aktivity, e-lerning (samostatný, živý, kolektivní), samostudium.

Důvody organizace k vzdělávání zaměstnanců Nové poznatky Proměnlivost lidských potřeb Častější změny technologií v podniku Častější organizační změny Orientace na kvalitu Proměnlivost podnikatelského prostředí Rozvoj informačních technologií organizace Globalizace a internacionalizace hospodářského prostředí Péče o zaměstnance spoluvytváří dobrou zaměstnavatelskou pověst

Výhody systematického vzdělávání pracovníků Dodává odborně připravené pracovníky Umožňuje formování pracovních schopností podle spec. potřeb organizace Soustavně zlepšuje kvalifikaci Zlepšuje vztah pracovníků k organizaci Zvyšuje atraktivitu organizace jako zaměstnavatele Zvyšuje sociální jistoty zaměstnance Zvyšuje kvalitu i cenu pracovníků na trhu práce