Mgr. Karolína Dobiášová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Analýza Centra ProEquality
Mgr. Karolína Dobiášová
Mateřská a rodičovská dovolená
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Sociální politika a Welfare State
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Legislativa harmonizace rodinného a profesního života v evropských zemích Zasedání pracovní skupiny 4 “Harmonizace profesního a rodinného života“
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Podpora částečných úvazků?
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Třírychlostní model čerpání rodičovského příspěvku RNDr. Petr Nečas Ministerstvo práce a sociálních věcí.
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Mgr. et Mgr. Lucie Grůzová. Společnost a dítě  Postavení dítěte = postavení dospělého  ( stvrzeno Úmluvou o právech dítěte 1989 )  Národní politika.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Sociální politika Téma: Rodinná politika
Sociální politika Téma: Rodinná politika
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Rodinná politika v EU a ČR Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Politika pracovního trhu
Sociální zabezpečení v EU
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Rodinná politika Sociální politika II.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Mgr. Karolína Dobiášová 28.2. 2012 Současné priority rodinných politik v dokumentech EU. Sociálně politické nástroje a způsoby sociální ochrany rodiny. Mgr. Karolína Dobiášová 28.2. 2012

Obsah přednášky Rodinná politika a EU Nástroje rodinné politiky

Aktivní rodinná politika V závislosti na převažující ideologii je preferována aktivní rodinná politika nebo je uplatňován princip subsidiarity a intervence se omezují na případy, kdy rodina sama selhává a není schopna mobilizovat své vlastní zdroje (Potůček 1995). V současné době si evropské státy uvědomují nutnost aktivního pojetí rodinné politiky.

Rodinná politika EU – výchozí situace Rodinná politika musí reagovat na měnící se sociální realitu rodinného života. Evropská rodina se zcela mění: klesá porodnost, odsouvá se věk prvního mateřství, zvyšuje se rozvodovost a počet neúplných rodin, prodlužuje se délka života, což se projevuje také nárůstem počtu závislých starších osob Nedostatečný ekonomický růst EU

Cíle rodinné politiky na úrovni EU Umožnit ženám, aby mohly mít tolik dětí, kolik chtějí Zvýšit zaměstnanost žen

Rodinná politika a Evropská unie Hlavní témata v oblasti rodinné politiky na úrovni EU: slaďování pracovních a rodičovských rolí, boj proti sociálnímu vyloučení a chudobě rodin s dětmi a podpora mezigenerační solidarity a pečovatelské kapacity v rodinách

Rodina a životní cyklus Bezdětná rodina Rodina s dětmi v předškolním věku Rodina s dětmi školního věku Rodina po odchodu dětí Rodina seniorů Skála 2011: 23, dle Höhne a kol. 2010: 9

Motivy států k intervencím ovlivňujícím rodinu Institucionální motivy: ochraňovat rodinu jako tu jedinou správnou instituci (spojeno s konzervativní politikou a tradičním modelem rodiny) Demografické motivy: k dosažení demografické změny (např. opatření k zvýšení porodnosti nebo snižování potratů, ..) Ekonomické motivy: 1.) zdůrazňovat hodnotu rodiny pro tvorbu lidského kapitálu a vyrovnávat rodinám s dětmi jejich přínos pro společnost a 2.) posilovat její ekonomickou funkčnost (umožněním sladění rodinného života a práce prostřednictvím péče o děti) Socio-politické motivy: přímá kompenzace snížených příležitostí v důsledku rodinných závazků (ztráta příjmu, poskytování péče) a boj s chudobou Motivy rovnosti pohlaví: odstranit ekonomické a sociální znevýhodnění některých skupin (zejména žen)(více spravedlivé podílení se na péči o rodinu, otázky zaměstnávání) Motiv blaha dětí: poskytování základního rámce pro veřejné zajištění potřeb dětí (socializace uvnitř i vně rodin)

Rodinná politika a Evropská unie V Evropské unii je rodinná politika i nadále ponechána v kompetenci národních vlád. EU nedisponuje pravomocemi pro rodinnou politiku. Instituce rodiny není primárním předmětem její politiky, avšak to neznamená, že by jí nebyla věnována pozornost. Cíle relevantní pro rodinnou politiku jsou obsaženy v jiných sférách: Podpora zrovnoprávnění mužů a žen Boj s diskriminací kvůli pohlaví Stejná možnost uplatnění na trhu práce pro muže i ženy a rovné zacházení na pracovišti Stejné odměny pro muže a ženy Dále koordinace sociálních dávek (týká se i dávek pro rodinu) Justiční spolupráce (přeshraniční právní otázky ohledně rodiny)

Aktivity EU v oblasti rodinné politiky Shromažďování informací (Evropská aliance pro rodiny 2007) Impulzy pro harmonizaci národních právních systémů a pro koordinaci národních legislativ (Doporučení Rady ohledně péče o dítě 1992) Finanční podpora konkrétních projektů rodinné politiky (členské státy plánují, že v průběžném období podpory 2007-2013 vydají na opatření k podpoře zaměstnanosti žen a lepší slučitelnosti profesního a rodinného života celkem více než 2,6 miliardy eur. A více než 555 milionů eur má být použito na zlepšení péče o děti Vypracování závazných norem týkajících se rodinné politiky nebo s účinkem na rodinnou politiku (Směrnice o rovném zacházení 1975, Směrnice o lidských právech 1992, Směrnice o rodičovské dovolené 1996)

European Alliance for Families zahájena v roce 2007 v rámci posledního německého předsednictví http://ec.europa.eu/employment_social/emplweb/families/index.cfm Další zdroj informací: internetový portál Family Platform

Jednoznačné právní akty EU v oblasti rodinné politiky Směrnice 92/85/EHS z 19. 10. 1992: Minimálně čtrnáctitýdenní mateřská dovolená bez přerušení 1996 směrnice o rodičovské dovolené a dovolené z rodinných důvodů - minimální rozsah 3 měsíce, může jít až do osmého roku života dítěte. Úhrada záleží na členském státě. 2010 - Evropský parlament navrhl prodloužení minimální mateřské dovolené ze 14 na 20 týdnů a zavedení dvoutýdenní otcovské dovolené s tím, že obě dovolené pro čerstvé matky a otce mají být plně hrazeny - evropské země návrh odmítly.

Barcelonské cíle Členské státy se v r. 2002 shodly na významu péče o děti a stanovily si cíle: formální péči o děti bude navštěvovat 90 % dětí ve věku od 3 let a 33 % dětí mladších 3 let zaměstnanost žen vzroste na 60 %

Děti do 3 let věku ve formálních zařízeních péče o děti

Děti od 3 do 5 let věku ve formálních zařízeních péče o děti

Podíl zaměstnaných matek dle věku dítěte

Podíl zaměstnaných matek dle počtu dětí

evropská hospodářská strategie 2000 LISABONSKÁ STRATEGIE byla přijata na zasedání Evropské rady v Lisabonu v roce 2000 Cíl: zvýšit průměrnou míru ekonomického růstu do roku 2010 na 3 %, vytvořit dodatečných 20 milionů pracovních míst, což by představovalo zvýšení míry zaměstnanosti z tehdejších 61 % na 70 % a zvýšit podíl pracujících žen z 51 % na více než 60 %. Byla v roce 2005 revidována na zvýšení zaměstnanosti Evropa 2020 evropská hospodářská strategie Zvýšení míry zaměstnanosti u osob ve věku 20-64 let ze současných 69 % na nejméně 75 %, také aktivnější zapojení žen, starších pracovníků a integrace migrujících pracovníků

Rodinná politika a Evropská sociální charta V současnosti se členské státy řídí pravidly tzv. Revidované sociální charty Články v Revidované sociální chartě vztahující se k rodině, kterými se řídí i Česká republika, jsou následující – např.: Spravedlivá odměna, která zajistí rodinám slušnou životní úroveň Děti a mladé osoby mají právo na zvláštní ochranu před fyzickými a morálními riziky, kterým jsou vystaveny Zaměstnané ženy ve vztahu k mateřství, ………… Matějková, Paloncyová 2005: 9

Sociálně – politické nástroje rodinné politiky Regulace – rodinné právo (manželství, adopce, rozvody, ochrana dětí,..), pracovně právní normy (ochrana těhotných,..), právo na ochranu rovných příležitostí Informace – programy na podporu rodin, hodnocení a benchmarking z hlediska prorodinného chování, apod. Financování-služeb péče o děti, sociální pojištění, daňové zvýhodnění, příspěvky na bydlení, příspěvky na děti

Podpora rodin Finanční : přímé finanční transfery k rodinám s dětmi formou dávek nepřímo prostřednictvím daní Pracovní právo v souvislosti s rodičovstvím Institucionální péče o děti

Veřejné výdaje na rodiny (dávky, služby, daňové úlevy)

Přímé finanční nástroje (Dávky) Porodné Peněžitá pomoc v mateřství nebo otcovství Rodičovský příspěvek Přídavky na děti

Porodné nejčastěji jednorázová peněžitá pomoc při narození/adopci dítěte V některých zemích je vyplácen před porodem, většinou až po porodu Jedná se většinou o dávku plošnou, v některých zemích je testovaná na základě příjmu rodiny Může být vyplácen bez ohledu na pořadí dítěte (někde jen na první, jen na třetí, jen na vícečetné porody)

Příspěvek v mateřství či otcovství Váže se na neschopnost ženy vykonávat práci v období před porodem a krátce po porodu Může být uplatňován i adoptivním rodičem EU –nejméně 14 týdnů Náhrada mzdy ve výši 70 – 100% Většinou z nemocenského pojištění, nebo např. institut rodičovského pojištění (Švédsko) Placená otcovská dovolená v době kolem narození dítěte – od 2 – 10 dní (placena na stejném principu jako mateřská, až 100% náhrada mzdy)

Rodičovský příspěvek Je určen rodiči, který pečuje o malé dítě a částečně nebo plně omezuje svoji pracovní činnost Rodiče se mohou střídat nebo i společně V některých zemích existuje tzv. „otcovská kvóta“ Musí být čerpán v celku (ČR) nebo může být čerpán rozděleně Může být formou plošné dávky nebo odvozené od příjmu Dle směrnice EU minimálně 3 měsíce a možno čerpat max. do 8 let věku

Přídavky na děti Jedna z nejtradičnějších dávek, Francie:1919 a 1932, Belgie: 1930, Itálie 1937, Hol.1939, , hromadně až po 2. svět. válce Zohledňují výchovu a výživu dětí v rodině, K čemu jejich konstrukce přihlíží: oprávnění, věkový limit, výše může souviset s: příjmem či s počtem dětí, s věkem dětí, někdy: zdravotní stav dávky pro rodiny s dětmi, plošné/ testované

Nepřímá finanční podpora Daňové úlevy Mohou být nástrojem naplnění následujících cílů: Vyrovnání zátěže mezi bezdětnými a rodinami s dětmi, náhrada příjmu pro nízkopříjmové rodiny jako prevence chudoby, posilují zapojení rodičů na trhu práce, posilují sociální začleňování

Daňová politika Stále častěji se používají daňové nástroje Míra zdanění, možnost společného zdanění (splitting) Možnost snížení daňového základu (zdanitelného hrubého příjmu) o odečitatelné položky(na dítě, na partnera, na studium, aj.) Možnost snížení již vypočtené daně v závislosti na rodinné situaci (počet dětí, věk dětí, složení rodiny, forma rodiny): daňové dávky Extra daňové dávky pro osamělé rodiče

Další typy dávek Výživné: neplatí-li druhý rodič, může se zálohově vyplácet, pak se vymáhá Dávky pro neúplné rodiny Dávky pro handicapované děti Příspěvek na bydlení Dávka při zahájení školního roku, dávky na pečovatelku

Instituce péče o děti Předškolní zařízení péče o děti (jesle, školky), jiná zařízení (soukromá uspořádání- pečovatelky) Podpora státu: způsob financování, daňová podpora, apod. Volnočasové aktivity pro děti (např. tábory, družiny, etc.) Priority: jakým institucím je dávána priorita a z jakých důvodů

Pracovní právo v souvislosti s rodičovstvím Rodičovská dovolená – délka se nemusí krýt s délkou vyplácení dávek Mateřská dovolená Otcovská dovolená Dovolená z rodinných důvodů (ošetřování dítěte, ..)

Opatření na trhu práce Výhody ze strany zaměstnavatelů, opatření v oblasti pracovního práva: zkrácené úvazky, flexibilní formy zaměstnání Podpora formou daňového práva (úlevy na dani pro zaměstnavatele, který nabídne částečný úvazek) Sladění práce a péče o rodinu: jedna z priorit evropské rodinné politiky, o efektivitě rozhoduje konstrukce tří oblastí: flexibilní formy zaměstnání, konstrukce rodičovské dovolené, nabídka předškolních zařízení

Zdroje: European Aliance for Families, dostupné na http://ec.europa.eu/employment_social/emplweb/families/index.cfm MATĚJKOVÁ, B., PALONCYOVÁ, J.: Rodinná politika ve vybraných evropských zemích s ohledem na situaci v České republice, Brno: Masarykova Univerzita, 2005, str.12-14 Kuronen, M. Research on Families and Family policies in Europe. State of the Art, Family Platform 2010, str. 17 – 33