Quo vadis, KEG? Zamyšlení nad vznikem a budoucností “Knowledge Engineering Group”na VŠE Praha V. Svátek, září 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
ECVET v Programu celoživotního učení
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Sémantická anotace dat z webovských zdrojů
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Projekt RAINBOW vícecestná extrakce informací z webu Vojtěch Svátek Seminář KEG,
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Koreferát: LISp-Miner a (lékařské) ontologie Vojtěch Svátek.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
A weak fuzzy description logic with aggregation Peter Vojtáš na Pracovním semináři pořádaném Knowledge Engineering Group Knowledge Engineering.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Spolupráce ČR - Slovinsko v aplikované výpočetní geometrii v rámci projektů Kontakt v l Řešitelé : Doc.dr.ing.Ivana Kolingerová, Západočeská univerzita,
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Spolupráce při rozvoji talentů
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Projekt LISp-Miner Milan Šimůnek. Milan Šimůnek – Projekt LISp-Miner2 Obsah Význam databází a uchovávaných informací Proces dobývání znalostí z databází.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Setkání KIZI se studenty a zájemci o obor ZWT V. Svátek,
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
EKAW’04 14th International Conference on Knowledge Engineering and Knowledge Management Whittlebury Hall, Northamptonshire, UK říjen 2004
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Podklady pro zpracování semestrální práce
Fond rozvoje sdružení CESNET
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Z historie komise pro historii matematiky a fyziky na MFF UK
Dobývání znalostí z databází znalosti
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
I. Dvořák Zahajovací setkání
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Transkript prezentace:

Quo vadis, KEG? Zamyšlení nad vznikem a budoucností “Knowledge Engineering Group”na VŠE Praha V. Svátek, září 2003

Co je KEG? Neformální pracovní skupina v rámci VŠE (občas přesahující i na jiná pracoviště) “Pevnými body” jsou –seminář konaný několikrát v roce –stránka Zaměření na problematiku znalostních technologií, tj. KDD, znalostních systémů, ontologií, značkovacích jazyků... Primární publikační platforma: konference Znalosti

Důvody vzniku KEG Vyplývají z rozvoje tématiky, kterou je obtížné vtěsnat do profilu oficiálních pracovišť (KIZI, LISp, EuroMISE-Kardio) Vnitřní: potřeba rámce pro společné diskuse a výměnu poznatků (zejména doktorandi, studenti!) Vnější: potřeba prezentovat se potenciálním projektovým partnerům (v zahraničí i tuzemsku) jako “silná pracovní skupina”

Hlavní tématické okruhy (nejsou zdaleka disjunktní!) KDD a strojové učení Ontologie, sémantický web, analýza WWW Vývoj znalostních systémů a aplikací Značkovací jazyky, XML technologie Dále návaznosti na tradičnější oblasti: aplikovaná lingvistika, soft computing, information retrieval apod. (ovšem v kombinaci s výše uvedenými)

KDD a strojové učení Na KIZI tradice již od 80. let –systémy ESOD, KEX - J. Ivánek, P. Berka –vycházely z metody GUHA V 90. letech posílení: –vznik projektu LISp-Miner (J. Rauch, M. Šimůnek) –pořádání evropských konferencí: ECML (1997), PKDD (1999), Discovery Challenge od konce 90. let významná grantová podpora: –granty EU: Solomon, MiningMart –síťové projekty Eunite a KDnet –téma č. 1 v rámci EuroMISE - Kardio VŠE

KDD - aktuální stav Podány granty s Lyonem a Ljubljanou; stabilně Discovery Challenge Podpora EuroMISE (do 2004) - orientace na lékařská data LISp-Miner již jako stabilní systém, poskytován na řadu pracovišť; rozvoj nových funkcí zvl. v rámci PhD projektů Drobné experimenty v oblasti text/web mining Dobré pozice na některých konferencích (PKDD, ISMIS atd.)

Ontologie a WWW Tématika zvl. v tuzemsku téměř neznámá, zahrnuje široké spektrum problémů První pokusy o ontologie od konce 90. let –ontologie WWW P. Šimka (1999) –ontologie lékařských doporučení (2000, projekt MGT) Inteligentní systémy pro WWW –metavyhledávač VŠEvěd (1999) –vznik projektu Rainbow (2000)

Ontologie a WWW - pokrač. Od r účast v OntoWeb, získání kontaktů –Karlsruhe - stáž M. Kavalce ( ) –Amsterdam (F. van Harmelen) –účast M. Labského na letní škole SSSW (2003) Skupina volně sdružená okolo Rainbow: –podpora grantem GAČR (inteligentní analýza WWW) –PhD projekty např.: web information extraction, ontology learning, semantic web services...

Znalostní systémy Tradice pravidlových systémů (od 80. let): – SAK (Ivánek, Berka...) –z něj vychází NEST (nová implementace 2003!) Od konce 90. let orientace zejména na WWW: –VŠEvěd, Rainbow –WiseCon - hybridní systém Šance zapojit zpracování neurčitosti do “pravidlové vrstvy” sémantického webu?

Značkovací jazyky “Praktické” využívání - uznávanými experty jsou J. Kosek a V. Sklenák “Znalostní” směr - systém Stepper (M. Růžička) Infrastruktura pro KDD, ontologie aj.; vedle toho ale “žijí svým životem” (XML, XPath, XSLT...)

Průniky témat S problémy na rozhraní tématických oblastí máme asi největší šanci prorazit v mezinárodním výzkumu! (“Jádra” oblastí jsou totiž už obsazena zavedenými komunitami) Např.: –ontologie a značkovací jazyky pro KDD –extrakce informací pro sémantický web –pravidlové systémy s neurčitostí pro sémantický web –ale také kombinace ontologií s prvky soft computing a information retrieval atd.?

Hlavní partneři v tuzemsku Gerstnerova laboratoř FEL ČVUT (O. Štěpánková) KSI MFF UK (J. Pokorný) KI VŠB-TU Ostrava (V. Snášel) ÚI a ÚTIA AV ČR (EuroMISE, P. Hájek, …) Brno – MUNI, VUT

Nabídka diplomových prací V. Svátek, zatím jen pro témata jemu blízká Doporučovací “expertní systém” (v provozu bude asi až v listopadu): Velká část témat je právě “průnikových”