Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Vložky do polévek Číslo DUM: VY_52_INOVACE_117_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Nudle, hrášek, svitky, sedlina Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 6. května 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
VLOŽKY do polévek
Definice: Jsou to výrobky připravené tepelně mimo polévku Připravují se jiným postupem než vařením Do polévky se vkládají těsně před podáváním
Celestýnské nudle dělají se ze slaného palačinkového těsta připravíme si tenké palačinky krájíme nudle 4 cm dlouhé a 0,5 cm široké
Fritátové nudle dělají se z palačinkového těsta připravíme si palačinky krájíme nudle 5 cm dlouhé a 0,3 cm široké usmažíme je do zlatavé barvy
Smažený hrášek připravíme si řidší těsto (mléko,hrubá mouka,vejce,sůl) přes cedník kapeme těsto do horkého oleje mírně smažíme
Vaječné svitky připravíme si těsto (vejce, mouka, olej, petržel, sůl) vytvarujeme placku 0,4 cm silnou pečeme v troubě krájíme na kostičky
Vaječná sedlina připravíme si těsto (vejce, mléko, sůl) těsto vlijeme do kastrolku pečeme v troubě ve vodní lázni po vychladnutí krájíme na různé tvary
Otázky pro žáky: Připravují se vložky do polévek zvlášť? Vyjmenuj alespoň 3 druhy vložek. Z jakých surovin se připravuje palačinkové těsto? Jak se připravují celestýnské nudle?
Děkuji za pozornost!