Vypráví se příhoda, která se odehrála ve městě Džápátí, kde žil Veliký Rhún z Džápátí. Ten měl 59 synů a palác s šedesáti komnatami. Každý syn měl svou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diofantos z Alexandrie
Advertisements

X EXEL.
Albrecht Dürer (1471 – 1528) a jeho magický čtverec.
Kontingenční tabulky a grafy 2013 O. Kánský. Zpracovávaná tabulka Chceme sledovat celkovou cenu Do tabulky chceme zahrnout: období – sloupec měsíc prodejce.
V ĚDOMOSTNÍ KVÍZ P ATRIARCHOVÉ A BRAMOVO POVOLÁNÍ A VYJITÍ Proč Abram opustil bezpečí svého domova a putoval do cizí země? Jak se jmenuje žena Abrama?
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
MS EXCEL - filtry. Úvodní informace  Představte si, že máte dlouhý seznam v Excelu s údaji například o lidech, kde si píšete plat, zda kouří, chovají.
Lineární algebra.
Pojem zlomek a jeho zápis.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Burzovní graf Vytvořte burzovní graf, ve kterém se uvádí objem obchodované akcie, maximální a minimální cena, konečná cena.
Gaussova eliminační metoda
Čtverec v obecné rovině – kótované promítání
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Variace VY_32_INOVACE_M4r0107 Mgr. Jakub Němec.
Metoda 2: Konstrukce kružnic - Podrobné řešení
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
Sparta.
František Josef I. Lenka Ertlová.
Matice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_42_INOVACE_382_DĚLITELNOST Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2011 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
Nerovnice v podílovém tvaru
Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců.
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_170
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Hanjie 10 x 10 – řešení Zadání:
Průměr Maximum Minimum
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Jsi Bůh, jsi náš Pán, zpíváme: jsi Bůh, jsi náš Pán, ať každý ví, jak nádherný jsi Pán. Chris Tomlin.
Obvody základních obrazců
Nerovnice v součinovém tvaru
Druhá mocnina Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál.
Nerovnice s absolutní hodnotou
ZNAKY DĚLITELNOSTI.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Druhá odmocnina Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento.
Odčítání desetinných čísel
Diář 1 Kalendář. Diář Základem diáře je kalendárium, ve kterém můžeme prohlížet jednotlivé měsíce Základem diáře je kalendárium, ve kterém můžeme prohlížet.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.XXXX.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
Jak řešit kakuro Autor: Jakub Solovský. Jak řešit kakuro Nejdříve najdeme místa kde je jen jedna možnost řešení Tady můžeme napsat jen čísla 1; 2; 4 Tady.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
KOMBINATORIKA Je část matematiky, která se zabývá uspořádáním daných prvků podle určitých pravidel do určitých skupin Máme množinu n různých prvků, z níž.
Logické úlohy Matematika 4. ročník Lenka Blažková 2013.
Název: Tabulka ve Wordu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_09
Jméno autora výukového materiálu
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Soukromé právo praktická část
Popisná statistika: přehled
ŽELVA DANUŠKA ŽELVA STEPNÍ.
Další typy dopravních problémů
ZLOMKY Pojem zlomků.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Stany Řešení hlavolamu.
VY_32_INOVACE_32- Magické čtverce Matematika - 3. ročník
Pojem zlomek a jeho zápis.
Pojem zlomek a jeho zápis.
* Zlomky Matematika – 7. ročník *.
Slovní úlohy na soustavy rovnic
Soustavy lineárních rovnic
Dělitelnost - test 6. třída.
Pojem zlomek a jeho zápis.
Transkript prezentace:

Vypráví se příhoda, která se odehrála ve městě Džápátí, kde žil Veliký Rhún z Džápátí. Ten měl 59 synů a palác s šedesáti komnatami. Každý syn měl svou komnatu. V poslední žila obluda jménem Gindža se třemi rozeklanými jazyky, jejímž jediným smyslem života bylo pojídat lidské maso. Král slíbil své syny kterékoli dívce, která však musela najít syna v komnatě a přinést věno. Svého budoucího manžela hledala tak, že si vybrala číslo z následujícího tajuplného čtverce:

Vybrané číslo zakroužkovala a ostatní čísla se v řádku i sloupci vyškrtla. Tak tedy vybrala třeba:

Podle stejných pravidel vybrala další čtyři čísla:

Jestliže všechna vybraná čísla sečetla, dostala číslo 39. To je číslo pokoje, ve kterém byl její vyvolení. Jaké však bylo její překvapení, když v něm našla obludu. Samozřejmě věno, které měla přinést do manželství propadlo Velikému Rhúnu. Jak si Veliký Rhún zajistil své velké bohatství? Jednoduše. Ať vyškrtáme jakoukoli pětici čísel, vždy dostaneme součet 39.

Jak vytvořit tajemný čtverec? 1. nejprve si vytvoříme čtverec 5 x 5 políček 2. vybereme nějaké číslo větší než dvacet 3. do spodního řádku doplníme čísla 0, 1, 2, 3, 4 4. od vybraného čísla odečteme součet spodního řádku (10). 5. číslo vzniklé odečtením, rozdělíme na čtyři menší čísla (můžou být i stejná) 6. čísla vepíšeme do sloupce nad nulu. 7. dál postupujeme tak, že do každého dalšího sloupečku vyplňujeme číslo o jedno větší. 8. složitější čtverec získáme promícháním jednotlivých sloupečků.