Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Advertisements

Počítačová grafika.
Počítačová grafika.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.
Základy počítačové grafiky
Úprava fotografie na počítači
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Počítačová grafika Základní pojmy.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
18. Počítačová grafika, prezentace
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Počítačová grafika.
Počítačová grafika, prezentace
Rastrová grafika Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf09 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Rozlišujeme dva základní
Počítačová grafika – rastrová grafika
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Počítačová grafika.
Počítačová grafika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
Počítačové zobrazování. Vektor Křivky Malá velikost souboru Při zvětšení zůstává kvalita.
Počítačová grafika.
Počítačová grafika.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
GRAFIKA.
Základy počítačové grafiky
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_128_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Počítačová grafika.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základní pojmy Grafiky
Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.
Aplikovaná počítačová grafika. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Počítačová grafika.
Jak na obrázky? Martin Žáček
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Počítačová grafika VY_32_inovace_01_infgrafika_05 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: březen 2014 Předmět:Informační technologie Ročník:8. ročník.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Jak na obrázky? Martin Žáček
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní pojmy z počítačové grafiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GRAFIKA.
Převod objektů mezi formáty
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Barvy v počítačové grafice
On-line škola mladých autorů – , pořadatel: ČVUT FEL
Transkript prezentace:

Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B

Otázka číslo 1: Jaký je rozdíl mezi vektorovou a rastrovou grafikou? Jaké výhody a nevýhody má jeden typ oproti druhému? Jaké znáte formáty pro ukládání rastrové grafiky? Není nad RASTR!

VEKTOR RASTR

VEKTOR RASTR Rastr neboli bitmap či pixmap (zejména u foto) - JPG ( také GIF, anim.GIF, PNG, BMP, TIFF, EPS ), je tvořen barevnými body - pixely. - Každý pixel má svoji barvu, obrázek může mít miliony barev. - Rastr je používán pro fotografii. - Kopírováním se snižuje kvalita a zvětšovat lze velmi omezeně, proto si uchováváme větší originál, z kterého kopírujeme. Vektor (zejména u kreseb, u foto vyjímečně) -  SVG, PDF. - Tvořen plochami stejné barvy - vektory, proto mívá méně barev. - Jde zvětšovat  bez ztráty kvality.

Otázka číslo 2: Jaké znáte programy pro práci s oběma typy počítačové grafiky?

Programy pro práci s grafikou: Adobe Photoshop Corel DRAW Gimp Windows Malování :D

Otázka číslo 3: Co to je barevný prostor? Jak se od sebe liší RGB a CMY (CMYK) prostor? Kde se nejčastěji tyto prostory používají?

Barevný prostor Barevný prostor je předem definovaná množina barev, kterou je schopno určité zařízení snímat, zobrazit nebo reprodukovat. Barevný prostor je ve většině případů založen na barevném modelu, ale na rozdíl od barevného modelu má barevný prostor standardizované odstíny základních barev. S barevným prostorem se lze setkat u různých zařízení, ale nejčastěji u monitoru, digitálního fotoaparátu, skeneru a tiskárny. Barevné prostory lze rozdělit podle dvou hledisek. První hledisko rozděluje barevné prostory podle toho, zda jsou na daném zařízení závislé či nezávislé. Druhé hledisko zohledňuje, z jakého barevného modelu vycházejí. Rozsah barev v barevném prostoru se nazývá gamut.

RGB, CMYK

Barevný model RGB (Red-Green-Blue) Jde o míchání barev vyzařovaného světla. Každá barva je udána mohutností tří zakladních barev. Mohutnost se udává v procentech či jako počet bitů určených pro každou barvu. Čím větší mohutnost tím více se barva zobrazuje.

Barevný model CMY (Cyan-Magneta-Yellow) Jde o mýchání barev odrážného od povrchu (využívá se tedy při tisku). Čí více barev tím více je světlo procházející jednotlivými barevnými vrstvami pohlcováno. Smícháním 100% složek CMY barev by tedy měla vzniknout černá, v praxi tato černá není dostatečně černá proto se pro tisk doplnuji tyto tři barvičky barvou černou – mluvíme o modelu CMYK.

ŘEŠENÍ OTÁZKY číslo 4: Oříznuta tak, aby květ nebyl uprostřed obrázku, ale byl v pravém horním rohu Převedena do černobíla Zvýšen kontrast a snížen jas tak, aby byl dosažen efekt, kdy pozadí je skoro celé černé a květ výrazně bílý.

Kvíz na konec: Kvíz na konec: Děkuji za pozornost.