PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spustit návod O autorovi. Kde najít powerpoint  Nejdříve ve startu najdeme všechny programy Zde klikněte.
Advertisements

VY_32_INOVACE_03_ Příprava na čtení (SADA ČÍSLO 1)
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
MŠ Chodovická, Praha 9 třída BROUČEK …pořád se něco děje…
Co je štěstí ….
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA Pomůcky potřebné k praktickým blokům Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků.
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Číslo v digitálním archivu školy
Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce.
POPIS OSOBY.
Číslo v digitálním archivu školy
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
20.1 Trojúhelníková nerovnost
Napsala:Daniela Krolupperová Ilustrovala:Lucie Dvořáková Zpracovala: Lucie Kydlíčková.
Číslo v digitálním archivu školy
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Aprílová škola Jiří Žáček.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
VY_52_inovace_PRV.5.15 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Řepníky
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace MĚŘENÍ ÚSEČEK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU-
Použití a údržba textilií
Taneční víkend 16. – aneb Jak tři okouzlující slečny z Prostějova opět poctily Třebíč svou návštěvou...
VODÍK Příprava a vlastnosti vodíku. VY_32_INOVACE_G3 - 10
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Zimní 3D obrázek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Otázky z matematiky Konec Najdi obrázek
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Motýli a jiný hmyz Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu Název sady:Funkční styly pro 2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor : Jitka Bradáčová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Čj.7.Bra. 25 _popis_pracovniho_postupu.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva: Dělitelnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné.
Loutka z papírové ruličky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Luňáčková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor : Jaroslav Bezděk, 2012 – 12 – 01 Název : VY_32_INOVACE_04_Český jazyk Téma : Popis Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_10_Výrobky ze dřeva Téma:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Jana Šváchová DATUM VYTVOŘENÍ: listopad 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Popis osoby.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
tipy a triky pro tvořivé
OBRÁZKOVÁ POHÁDKA Název : VY_32_inovace_15 - ČJ – Obrázková pohádka
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vypracovala: Mgr. Hana Krčová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_21_Příroda u nás doma
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
Zájmena.
PANDA Sylva Havránková.
Transkript prezentace:

PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA) Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Pozorně si přečti následující text: „Dneska fouká parádní vítr,“ řekl jednou v neděli táta, „přesně ten pravý na pouštění draka. Postavíme si draka, Dane.“ A tak jsme si udělali draka. Táta mi ukázal, jak spojit čtyři tenké špejle do tvaru hvězdy a jak je uprostřed zpevnit dvěma dalšími. Potom jsme rozstříhali starou tátovu košili a natáhli látku na kostru. Fixou jsem namaloval drakovi obličej. Přidali jsme dlouhý ocas z kousku šňůry a ve stejných vzdálenostech jsme na něj navázali odstřižky z košile. V dílně jsme našli klubko provázku a táta mi poradil, jak provázek přivázat, aby byl drak za letu správně vyvážený. Společně jsme pak vyrazili na kopec, abychom draka vypustili.

Co tentokrát popisujeme? Správně, jde o popis pracovního postupu při výrobě draka. Proč jsou některá slova červeně zvýrazněna? Pomůcky a materiál, který potřebovali. Dokážeš vysvětlit tato přirovnání: Ten kluk je ale drak! Je to na draka! Je do práce jako drak.

Zkus rozvíjet holé věty: …………….. vyrobili ……………….. ……………..drak létal ……………… ……………..vystoupili jsme………… Pomohou ti otázky: KDO? KDE? KDY? JAK? JAKÝ? KAM? ČÍ? CO? ODKUD? KUDY? …….. Včera jsme si vyrobili krásného papírového draka. Náš nový drak parádně létal nad vesnicí. Z údolí jsme vystoupili na vysoký kopec.

A teď si zahrajeme na básníky – vymysli slova, která se rýmují. DRAK - MRAK, FRAK, ZRAK LETÍ – DĚTI, SMETÍ, TŘETÍ FOUKÁ – LOUKA, KOUKÁ, BROUKÁ Dokonči verše: Špejle jsme si nakoupili a draka si …………….. Zvládli jsme to lehce, vzali barvy, …………. Obličej má, už to stačí? Kdepak – chybí ocas……… Vítr fouká a drak letí, mávají mu všechny ……….. Nápověda: vyrobili, štětce, dračí, děti

Znáš nějakého jiného draka než papírového? Zajímavost: Pouštění draků vyztužených kostrou z dřevěných špejlí je oblíbenou dětskou zábavou. Je to velmi stará zábava. V Číně létali upoutaní draci už před mnoha staletími. A právě na dracích se lidé poprvé vznesli do vzduchu.

Popis pracovního postupu  popisuje práci s nějakým předmětem, výrobu nějakého předmětu, předkládáme návod k použití nebo recept k přípravě jídla. DŮLEŽITÉ ZÁSADY: Jednotlivé činnosti popisujeme přesně, přehledně a v tom pořadí, v jakém musí probíhat. Žádnou činnost nesmíme vynechat! Sestavíme si podrobnou osnovu.

Na základě osnovy se pokus do sešitu sestavit popis pracovního postupu výroby draka: OSNOVA: 1. Příprava potřebného materiálu. 2. Vyrobení kostry draka ze špejlí. 3. Připevnění papírového nebo látkového těla na kostru. 4. Namalování obličeje. 5. Zhotovení ocasu. 6. Vyvážení draka, aby dobře létal.

Nakonec si přečteme všechny popisy a zhodnotíme je Nakonec si přečteme všechny popisy a zhodnotíme je. Sám(a) zkus ohodnotit svoji práci (jak se ti popis povedl)?

Prameny: H. Muhlhauserová – Český jazyk a komunikace pro 5. ročník (2007) Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník základní školy ( Fraus 2003) H. Muhlhauserová – Český jazyk 4 ( Nová škola Brno 2005) J. Žáček – Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Albatros 2002) http://www.obrazky.cz