Český jazyk (sloh) – 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_20 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. –
Základní informace o přijímacím řízení ke vzdělávání na SŠ
Základní škola v Jičíněvsi byla postavena v roce Ve školní kronice jsou zaznamenávány události od roku Školní události jsou v kronice pravidelně.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Číslovky SKLOŇOVÁNÍ DVA, OBA, TŘI, ČTYŘI
ZŠ NÁM. 28. ŘÍJNA DNE Projekt první pomoci pro žáky 9. ročníku 
Můžeme i tančit Projekt probíhá od listopadu 2010 do prosince 2011
Zápis dětí do Mateřské školy Pržno •Zapsat děti do mateřské školy si můžete ve středu a ve čtvrtek , vždy od do hodin v.
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Grafy MATEMATIKA 4. ROČNÍK Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
Vyhodnocení velké vánoční rodinné soutěže Tak už jste se konečně dočkali! Po důkladném vyhodnocení všech zaslaných prací již známe výherce vánoční soutěže.
Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
Vysoké mýto.
Hodiny a režim dne pro první třídu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o.
Anotace: Tvoříme pozvánky Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák píše správně.
Třídní schůzky I. čtvrtletí
k přijímacímu řízení pro školní rok
Elektronická učebnice - I
MěVG Klobouky u Brna.
11. prosince 2014 Třídní schůzka 4.C. › Zítra tj se žáci prvního stupně fotí na vánoční sadu fotografií s kalendářem. (250 Kč) › Pondělí
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Anotace: Anotace: Výukový materiál představuje téma oznámení jako jednoho z druhů informačních útvarů. Seznámí žáky se soukromými, ale i veřejnými oznámeními,
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_323_Zpráva, oznámení AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
OPAKOVÁNÍ ČÍSLOVEK (+ pracovní list)
Městské Divadlo Varnsdorf
Číslo v digitálním archivu školy
Soukromá podřipská střední odborná škola a
KTV Pržno Září Program KTV Informace k zahájení nového školního roku Informace k zahájení nového školního roku Naši oslavenci Naši oslavenci Co.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C -
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
prostě sdělovací (publicistický styl)
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 EU - OP VK VY_12_INOVACE_INF34
KTV PRŽNO Leden Podněty a připomínky k obsahu sdělení v KTV můžete zasílat na mailovou adresu: případně telefonicky na č
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
 Dobrovolný svazek od roku 2000  9 obcí  Rozloha 205 km2  Cca obyvatel.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_10_Výrobky ze dřeva Téma:
OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Czech club in Birmingham
Základní škola Valašské Klobouky
- slohové útvary informačního postupu
ZPRÁVA OZNÁMENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_19_Kocůrková
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název Zpráva, oznámení, SMS Název projektu: OP VK
Přijímací řízení ve školním roce
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
ZOORISKUJ 2017.
Transkript prezentace:

Český jazyk (sloh) – 8. ročník ZPRÁVA, OZNÁMENÍ Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Víš, jaký je rozdíl mezi zprávou a oznámením? Přečti si obě ukázky a rozhodni, co je zpráva a co oznámení? Prodejna Plzeň: 17.6. 2011 a 4.7. 2011 dovolená Dovolená v podnikové prodejně v Plzni Vážení zákazníci, oznamujeme Vám, že 17.6.2011 a 4.7.2011 bude z důvodů dovolené omezený provoz podnikové prodejny dřevěného nábytku v Plzni. Zbývající dny bude prodejna otevřena dle provozní doby.  Děkujeme za pochopení . UNIS-N, s.r.o. Lenka Němcová   11.6. 2011 Ústí nad Labem - Studenti z Děčína a Litoměřic protestovali dnes před krajským úřadem v Ústí nad Labem. Litoměřičtí mohou být částečně spokojeni, kraj ustanovil pracovní skupinu, která má situaci na gymnáziu analyzovat. Děčínským ale protesty nepomohli, kraj jejich gymnázium sloučí od 1. září 2012 s obchodní akademií.

Informuje čtenáře nebo posluchače o události, která se již stala. OZNÁMENÍ ZPRÁVA Informuje čtenáře nebo posluchače o události, která se bude teprve konat. Informuje čtenáře nebo posluchače o události, která se již stala.

Kde se můžeme setkat se zprávou nebo oznámením?

Oznámení nás informuje o různých akcích. Jaké to mohou být akce? SVATBA MEJDAN TŘÍDNÍ SRAZ SPOLEČENSKÉ PROMOCE NAROZENINOVÁ OSLAVA RODINNÝ SRAZ ……… RECITAČNÍ SOUTĚŽ KULTURNÍ ABSOLVENTSKÝ KONCERT DIVADELNÍ PŘEHLÍDKA SPORTOVNÍ SPORTOVNÍ UTKÁNÍ KOLAUDACE PORADA BRIGÁDA PRACOVNÍ ODCHOD DO DŮCHODU

OZNÁMENÍ může být také umělecky ztvárněné – např OZNÁMENÍ může být také umělecky ztvárněné – např. různé pozvánky, plakáty…

tvoje jméno (organizátora) Co by mělo takové oznámení obsahovat? název akce místo konání datum a hodina konání program výzva k účasti tvoje jméno (organizátora)

Představ si, že jsi moderátorem pořadu pro malé děti Představ si, že jsi moderátorem pořadu pro malé děti. Jak by se mohl takový pořad jmenovat? Uprav následující oznámení tak, jak ho sdělíš divákům. Vyber nespisovná slova a nahraď je slovy spisovnými. Dneska vodpoledne zasejc zvopakujeme ten seriál vo malý Dorotce. Tak nezapomeňte čučet! A co třeba takhle: Milé děti, dnes odpoledne v 16 hodin opakujeme vaši oblíbenou pohádku O malé Dorotce, tak se nezapomeňte dívat!

 Práce do sešitu – vyber si a napiš jedno oznámení:  Napiš oznámení na nástěnku o tom, že jsi našel peněženku a kde si ji může majitel vyzvednout.  Napiš oznámení o sportovním dni, který bude probíhat ve vaší škole.  Napiš oznámení o besídce pro rodiče, kterou přichystali žáci tvojí třídy.  Napiš oznámení o výletu, který připravuješ pro kamarády

Prohlédni si nadpisy vybrané z novin Prohlédni si nadpisy vybrané z novin. Přemýšlej, o čem by byly zprávy nebo oznámení s těmito nadpisy? Muže v Ostravě srazil vlak, jako zázrakem přežil. Karlovarský filmový svátek zahájil historický snímek Jana Eyrová. Nad Anglií se zjevila převrácená duha. Iluzionista předvedl v Londýně neuvěřitelný kousek, prošel se po vodě. Rock for People ještě pořádně nezačal a už hostí 15 tisíc lidí. Pravda o pivu a pivním břiše. Hasiči zachránili malého chlapce ze studny. Na první vstupenky čekalo zhruba dvě stě diváků. Na Náchodsku shořel luxusní sporťák za dva milióny korun. Školáci nalezených 10 000 eur předali úřadům.

Prameny: http://regiony.impuls.cz Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ, Fraus 2003 http://www.unis-n.cz http://www.obrazky.cz Obrázky klipart O. Hausenblas – Čeština pro učně, Fortuna 1993 http://www.novinky.cz/