Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Trávicí soustava Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 3 Autor: Pavla Plšková
Funkce trávicí soustavy trávení – mechanické a chemické zpracování potravy vstřebávání – převádění jednoduchých látek (živin) do krve odstraňování nestravitelných odpadních látek z těla
Stavba trávicí soustavy Trávicí trubice hltan – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo – konečník Trávicí žlázy slinné – příušní, podjazyková, podčelistní játra slinivka břišní
(1)
Dutina ústní je tvořena do dutiny ústní ústí slinné žlázy tvrdým a měkkým patrem, patrovými mandlemi, dásněmi a zuby, jazykem do dutiny ústní ústí slinné žlázy
Žaludek objem 1,5 dm³ začíná česlem, končí vrátníkem je vystlán sliznicí s buňkami a žlázkami produkujícími žaludeční šťávu (asi 2,5l za den) Hlavními součástmi žaludeční šťávy jsou kyselina chlorovodíková (HCl) pepsin mucin
HCl vytváří kyselé prostředí v žaludku (pH 1 až 2) ničí choroboplodné zárodky brání rozkladu vitamínů B1, B2, C rozpouští minerální látky na soli rozpustné ve vodě umožňuje přeměnu pepsinogenu na účinný pepsin Pepsin štěpí nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy Mucin tvoří ochranný povlak žaludeční sliznice, chrání ji před natrávením vlastní žaludeční šťávou
Tenké střevo dlouhé 3 – 5m, široké 3 - 3,5cm rozděleno – dvanáctník, lačník, kyčelník produkuje střevní šťávu enzymy, peptidázy, lipázy, amylázy plocha střevní stěny zvětšena klky a mikroklky probíhají peristaltické pohyby – posun tráveniny dokončuje se trávení přijaté potravy zajišťuje vstřebávání živin
Tlusté střevo dlouhé 1,5 m, široké 5-7 cm na začátku je slepé střevo s červovitým výběžkem hromadí se zde nestrávené a nestravitelné zbytky dochází zde ke vstřebávání vody, solí, vitamínů žijí zde bakterie hnilobné a kvasné výkaly se hromadí v esovité kličce a v konečníku
Trávicí žlázy Slinivka břišní (pancreas) součástí pankreatické šťávy jsou peptidázy (trypsin) lipázy amylázy drobné buňky (Langerhansovy ostrůvky) – hormon inzulin a glukagon
Játra (hepar) největší žlázou v těle tvořena lalůčky (1-2 mm) jaterní buňky vylučují žluč odtéká do žlučníku společný vývod žlučníku a vývodu jaterního ústí do dvanáctníku v blízkosti vývodu slinivky břišní mají nezastupitelný význam při přeměně látek a tím i pro život člověka
(2)
vyměšují sliny na podněty chuťové, zrakové a čichové Slinné žlázy 3 páry slinných žláz příušní podčelistní podjazykové vyměšují sliny na podněty chuťové, zrakové a čichové navlhčují a rozmělňují potravu obsahují amylázu (ptyalin) štěpící nerozpustné polysacharidy na rozpustnou maltózu součástí slin je mucin, dodává potravě kluzkost lyzozym ničí bakterie a choroboplodné zárodky
Zdroje Obr. 1 Ruiz, Mariana. Digestive system diagram cs: Wikipedia. Web Wikipedia. [Online] Wikimedia Foundation Inc., 17. Prosinec 2006. [Citace: 19. Říjen 2013.] http://commons.wikimedia.org. Obr. 2 Copyright. Zánět slinivky břišní - dieta při zánětu: Naše mimi. Web Naše mimi. [Online] Copyright web, 2007-2013. [Citace: 20. Říjen 2013.] http://www.nasemimi.cz. Literatura Jelínek, Jan a Zicháček, Vladimír. Biologie pro gymnázia (teoretická a praktická část). Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-177-2. Novotný, Ivan a Hruška, Michal. Biologie člověka pro gymnázia. Praha : FORTUNA, 1995. ISBN 80-7168-234-9.