1VF415 S OCIÁLNÍ POJIŠT ĚNÍ B EHAVIORÁLNÍ ASPEKTY SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Daniel Audy Lucie Noswitzová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

1VF415 Sociální pojištění Behaviorální aspekty sociálních systémů
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Poptávka po penězích.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Agregátní poptávka a nabídka
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Hospodářská politika.
Inflace.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Investiční multiplikátor
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Úspory Spotřeba Investice Keynesiánská ekonomie. Spotřeba a úspory Spotřeba C (Consumption)  Statky dlouhodobého užití  Statky krátkodobého užití 
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Spotřeba Největší součást HDP (kolem 50 %) Jedna z nejstabilnějších částí HDP Její podíl na HDP většinou proticyklický.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Analýza hospodářského výsledku
Struktura finančního trhu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Koncepční přístupy k hospodářské politice
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

1VF415 S OCIÁLNÍ POJIŠT ĚNÍ B EHAVIORÁLNÍ ASPEKTY SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Daniel Audy Lucie Noswitzová

B EHAVIORÁLNÍ EKONOMIE - Ú VOD Snaží se odpovědět pomocí psychologie a sociologie na otázky, proč se lidé nechovají podle ekonomických modelů a co na ně při tomto chování působí (kognitivní chyby, reciprocita, spravedlivost, davovost a sociální status) Budování a testování nových hypotéz

B EHAVIORÁLNÍ EKONOMIE - HISTORIE E. Chamberlin - monopolistická konkurence M. Keynes - Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz Neumann a Morgenstern - Teorie her a ekonomického chování (+ Nash) Amos Tversky a Daniel Kahneman

B EHAVIORÁLNÍ EKONOMIE 1. připouští omezenou racionalitu - omezené kognitivní schopnosti, 2. ne vždy uvažujeme v dlouhodobých perspektivách, 3. omezené sobectví

D ŮCHODOVÝ SYSTÉM Pay-as-you-go systém (1. pilíř) Sazba, ekonomicky aktivní obyvatelstvo Nevole zákonodárců Problém nejen ČR

R OZHODNUTÍ O VÝŠI ÚSPOR – TRADIČNÍ POJETÍ Franco Modigliani – Teorie životního cyklu Ct – spotřeba v daném roce L – zbývající počet let života (velmi diskutabilní proměnná) Yt – důchod v daném roce (současná mzda) Yexp – očekávaný důchod v budoucích letech (nejistota zvyšování příjmu) W – bohatství (například zděděný majetek, výhra)

R OZHODNUTÍ O VÝŠI ÚSPOR – TRADIČNÍ POJETÍ

M. Friedman – teorie permanentního důchodu Behaviorální teorie životního cyklu – ne každý příjem je brát stejně (výhra x nemovitost)

F INANČNÍ TRH Nízká finanční gramotnost Běžný účet - 62,3 % Stavební spoření - 56,9 % Penzijní připojištění - 39 % Životní pojištění - 28,3 % Nákupu nemovitosti - 18 % Termínovaný účet (11,1 %) Ostatní pod 10 %

M I FID (T HE M ARKETS IN F INANCIAL I NSTRUMENTS D IRECTIVE ) Dokončit proces vytváření jednotného evropského trhu investičních služeb Reagovat na změny a inovace, které se objevily na kapitálovém trhu Ochrana investorů, prostřednictvím vytvoření silnějších, konkurence - schopnějších a robustnějších finančních trhů.

N ETRPĚLIVOST VE SPOTŘEBĚ Rozdílné vnímání hodnot Hypotéza hyperbolického diskontování Ihned 800 Kč nebo 1000 Kč za rok 800 Kč za 9 let nebo 1000 Kč za 10 let Řešení v podobě daňových úlev

A VERZE KE ZTRÁTÁM lidé hodnotí svou ekonomickou situaci dle změny (odchylky) od výchozí situace prospektová teorie (D. Khaneman a A. Tversky)

P ROSPEKTOVÁ TEORIE – FUNKCE UŽITKU a/ klesající citlivost na podnět při jeho zintenzivňování (klesající užitek z rozstoucího zisku a klesající mezní užitek při rostoucí ztrátě)

P ROSPEKTOVÁ TEORIE – FUNKCE UŽITKU b/ pokles užitku při ztrátě jednotky příjmu v porovnání s nárůstkem užitku při získání jednotky příjmu – vyšší váha věnována ztrátě než zisku.

P ROSPEKTOVÁ TEORIE – FUNKCE UŽITKU Závěry: asymetrická užitková funkce lidský sklon nadhodnocovat pravděpodobnost extrémně nepravděpodobných událostí současné úspory = současná ztráta užitku vnímána intenzivněji x budoucí užitek = vnímán jako menší neochota navyšovat míru spoření

A UTOMATICKÉ PŘIHLAŠOVÁNÍ DO PLÁNU vliv navyknutých vzorců chování W. Samuelson a R.J. Zeckhauser (1984) – změna absolutních částek, struktura bez změny  důležitý vliv prvotního nastavení struktury spoření automatické přihlášení  růst poměru těch, kteří mají penzijní plán porovnání dvou typů účastníků tendence k odkládání rozhodnutí obava z “přespoření”

N ÁVRH SYSTÉMU DOBROVOLNÉHO PENZIJNÍHO SPOŘENÍ jednoduchost automatický vstup možnost zvolení adekvátní spořící míry R.H. Thaler a S. Benartzi (2004): 1/ rozhodnutí o budoucím navyšování 2/ navyšování míry spoření – synchronně s růstem nominálního příjmu 3/ navyšování míry úspor – automaticky do limitu 4/ možnost vystoupit ze systému

N ÁVRH SYSTÉMU DOBROVOLNÉHO PENZIJNÍHO SPOŘENÍ úloha státu: ochrana majetkových a dalších práv členů fondů garance finančních zdrojů pro budoucí vyplácení penzí dohled nad organizační efektivností, spravováním potfolia fondu, risk managementem, úrovní odborné vzdělanosti pracovníků fondu, apod.

N ÁVRH SYSTÉMU DOBROVOLNÉHO PENZIJNÍHO SPOŘENÍ zdanění příjmů: pouze ta část aktuálně vyplacené penze, jenž odpovídá v minulosti uspořenému příjmu ze zavislé činnosti bez zdanění získaných úroků, dividend a kapitálových výnosů nabytých z investic prostřednictvím penzijního účtu. příjmy přesunuté na penzijní spoření by nepodléhaly dani z příjmu jako analogická část příjmů placená na sociáním pojištění. Dani by podléhaly příjmy z úroků, dividend či kapitálových investic penzijních úspor.

N ÁVRH SYSTÉMU DOBROVOLNÉHO PENZIJNÍHO SPOŘENÍ minimální doba účasti: předčasné ukončení – vystoupení podmínky “finanční nouze” investice do reálných aktiv: Hypotéza životního cyklu Vysoké transakcní náklady a důvody psychického charakteru

Z ÁVĚR psychologie – obohacení ekonomických modelů demografický vývoj – nutná reforma důchodových systémů navržený systém důchodové reformy – podstatná role soukromého penzijního spoření nutná konsolidace finančních toků vně státního průběžného systému

Děkujeme za pozornost

Z DROJE Houdek, P., 2007, Teoretický koncept mikroekonomických základů penzijního spoření – Návrh koncepce penzijní reformy v ČR ( Hlaváček, J., Hlaváček, M., 2006, Poptávková funkce na trhu s pojištěním: porovnání maximalizace paretovské pravděpodobnosti přežití s teorií EUT von-Neumanna a Morgensterna a s prospektovou teorií kahnemana a Tverského, Institute of Economic Studies, Faculty of Social Sciences Charles University in Prague Andrle, M., Brůha, J., 2003, Hyperbolické diskontování a jeho význam v ekonomickém modelování, Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku a katedra hospodářské politiky, VŠE v Praze – fakulta nárohospodářská Laboratorní experimenty v ekonomii? [online] [cit ]. Dostupný z WWW:. Psychologie proniká do ekonomie [online] [cit ]. Dostupný z WWW:. Zavedení pravidelného výzkumu veřejného mínění o českém důchodovém systému [online] [cit ]. Dostupný z WWW:.