Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Obsluha v dopravních prostředcích Předmět Stolničení Anotace: Žáci se naučí charakteristiku a hlavní zásady obsluhy při podávání pokrmů a nápojů ve vlaku. Šablona číslo materiálu III/2-4 III/2-4-19
OBSLUHA VE VLAKU
CHARAKTERISTIKA Obsluha ve vlaku je prováděna: v restauračních a bufetových vozech. Poskytuje a kompletní stravování nebo jen občerstvení.
RESTAURAČNÍ VŮZ Je rozdělen na dvě části. Menší část je výrobní a skladovací. Větší část je odbytové středisko.
OBSLUHA V RESTAURAČÍM VOZE Obsluha je jednoduchá. Sortiment podávaných pokrmů je omezený. Pokrmy mohou být nabízeny formou samoobsluhy
PRACOVNÍCI V restauračním voze zpravidla pracuje. Vedoucí Číšník Kuchař P…… p……. (doplňte název)
PRACOVNÍ POVINNOSTI Vedoucí pracovník: zajišťuje bezporuchový provoz celé směny, pomáhá při servisu obědů a večeří. Číšník zajišťuje servis pokrmů a nápojů. Kuchař (doplňte)……………………………………………………….. Pomocný pracovník (doplňte)………………………………………….
BUFETOVÝ VŮZ Odpovídá středisku s rychlým občerstvením.
SORTIMENT V BUFETOVÉM VOZE Nabídku tvoří: teplé uzeniny, sendviče, plněné žemle, káva, čaj, studené nápoje a pivo.
PRACOVNÍCI V bufetovém voze pracuje: vedoucí, a pomocný pracovník. Zajišťují obsluhu v bufetovém voze a nabídku ve vagonech.
ÚKOLY SPRÁVNĚ DOPLŇTE. Výrobní středisko slouží k ……………………………………………. Odbytové středisko slouží k …………………………………………. Funkci pomocného pracovníka může provádět ……………………. a jeho pracovní povinnosti jsou………………………………………..
ZDROJE le4athmMgx a+ve+vlaku&cp &xh ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení : učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN