Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno: Ročník (obor):1. – 3. ročník Tematická oblast:Získávání informací z textu Předmět:Český jazyk a literatura Anotace:prostřednictvím textů spojených s každodenním životem žáci procvičují svou čtenářskou gramotnost Šablona číslo materiálu I/2 I/2-1-28
Získávání informací z textu Skladování potravin
Uvedení do situace Máte před sebou odborný text. Úkol zní – prostudujte ho. Je vaše studium efektivní? Odpověď vám dá následující testu. Pusťte se do řešení!
Práce s textem Pozorně si přečtěte text. K textu patří i tabulka! Myšlenkově si ujasněte, co je podstatou sdělení v odborném textu. Čtení textu opakujte. Vyřešte test.
1. Označte křížkem správnou odpověď. Správný způsob skladování potravin ovlivňuje jejich: a)kvalitu; b)zdravotní nezávadnost; c)znehodnocení během skladování; d)délku trvání data spotřeby.
2. Označte křížkem správnou odpověď. Rozlišujeme sklady: a)chladící; e) chlazené; b)mrazící; f) příruční; c)záruční; g) chladné; d)suché; h) pomocné.
3. Označte křížkem správnou odpověď. V suchých skladech neskladujeme: a)luštěniny; b)maso; c)zeleninu; d)čisticí prostředky; e)mouku; f)těstoviny.
4. Z uvedených skutečností označte křížkem ty, které jsou uloženy v chlazeném/mrazícím skladu. a) nápoje; g) ryby; b) prádlo; h) maso; c) cukr ch) uzeniny; d) konzervy; i) inventář; e) drůbež; j) káva; f) zelenina; k) tuky.
5. Doplňte neúplné informace. Se syrovým masem__________ tepelně opracované pokrmy. Mléčné výrobky neskladujeme s_________. Se silně aromatickými potravinami neskladujeme ___________________. Rozmražené potraviny ihned ___________. Zbytky potravin odkládáme do __________.
6. Doplňte neúplné informace Krátkodobě skladujeme při teplotě +8°C až +10 °C ______________. Které potraviny krátkodobě skladujeme při teplotě pod bodem mrazu? __________________________________ Při teplotě okolo +4°C krátkodobě skladujeme ________________________ _________________________________.
Řešení 1. a), b), c) 2. b), d), e), f), g), h) 3. b), c),d) 4. e), f), g), h), ch), k) 5. neskladujeme; rybami; potraviny snadno přijímající pachy; zpracujeme; chladničky
Řešení 6. nápoje; mražené výrobky; mléčné výrobky, vejce, cukrářské výrobky, ovoce a zeleninu. Za každou správnou odpověď si připište bod. Výsledky: 1.max. 3 b. 2.max. 6 b. 3.max. 3 b. 4.max. 6 b. 5.max. 5 b. 6.max. 7 b efektivní studium 20 – 11 neefektivní studium 10 – 0 ztracený čas
Zdroje Šebek, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha, SEPTIMA, s ISBN us/images/MB jpghttp://officeimg.vo.msecnd.net/en- us/images/MB jpg