Vedení el. proudu v různých prostředích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRICKÝ PROUD Elektrický proud je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Podmínky vzniku: Působení elektrického pole. Přítomnost volných.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud v kovech
Elektrický proud.
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Základy elektrotechniky
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektrický proud.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
7.5 Energie elektrostatického pole 8. Stejnosměrné obvody
POLOVODIČE.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
zpracovaný v rámci projektu
Obvody stejnosměrného proudu
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
O elektrických veličinách v sítích
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
RLC Obvody Michaela Šebestová.
Elektrický proud v látkách
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vedení elektrického proudu v látkách
Vodivost látek.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_ELEKTRICKÝ.
Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve.
Základy elektrotechniky
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
IONIZACE PLYNŮ.
Základy Elektrotechniky
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Elektrický proud.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Elektrická práce a elektrická energie
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Přípravný kurz Jan Zeman
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
IONIZACE PLYNŮ.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Vedení el. proudu v různých prostředích Pavel Heider, V.B

Obsah El. proud v kovech El. proud v polovodičích Vodivost kovů Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony Ohmův zákon pro uzavřený obvod Práce a výkon konst. el. proudu El. proud v polovodičích Vodivost polovodičů Přechod PN – dioda El. proud v kapalinách Vodivost elektrolytu Galvanický článek El. proud v plynech Vodivost plynů Samostatné a nesamostatné vedení proudu Použité materiály

El. proud v kovech Vodivost kovů El. proud v kovech je tvořen uspořádaným pohybem vodivostních (volných) elektronů – vzniknou uvolněním jednoho nebo více elektronů z atomů Odpor R=U/I [R]=V.A-1=Ω (ohm) El. vodivost G=1/R [G]=Ω-1=S (siemens)

El. proud v kovech Ohmův zákon T=konst. → I~U U=R.I Závislost R kovového vodiče: Na materiálu a tvaru vodiče R=ρ.l/S Na teplotě R=R0.(1+α.Δt)

El. proud v kovech Kirchhoffovy zákony Pro obvody s konstatním proudem 1. zákon – Algebraický součet v uzlu sítě je nulový I1+I2+I3-I4-I5…..=0 2. zákon – Celkový součet změn el. potenciálu v uzavřené smyčce je nulový R1I1-R2I2=Ue1+Ue2

Ohmův zákon pro uzavřený obvod El. proud v kovech Ohmův zákon pro uzavřený obvod Konstantní I je v každém místě jednoduchého obvodu stejný → stejný proud prochází i zdrojem. Zdroj – ideální zdroj Ue Ke zdroji připojen rezistor o odporu Ri – vnitřní odpor zdroje Označíme R odpor vnější části obvodu Ue=I.R+I.Ri=U+Ri.I

Práce a výkon konstantního el. proudu El. proud v kovech Práce a výkon konstantního el. proudu Práce W=Q.U=U.I.t=R.I2.t=U2/R.t Účinnost zdroje η=W/Wn=U/Ue=R/(R+Ri) Práce spojená s přenosem částic ve vnější části obvodu se projeví zahřátím vodiče (Jouleovo teplo Q) Q=W=U.I.t Výkon proudu ve spotřebiči P=W/t=U.I=R.I2=U2/R Výkon zdroje Pz=Ue.I

El. proud v polovodičích Vodivost polovodičů Rk<Rp<Ri Vodivost je způsobena generováním párů elektron – díra tepelným pohybem mřížky, ozářením polovodiče nebo silným elektrickým polem. Místo po uvolnění elektronu má kladný náboj – díra. Současně probíhá opačný děj – rekombinace. Generování párů a rekombinace jsou za dané teploty v rovnováze. Připojíme-li polovodič ke zdroji napětí, začnou se díry pohybovat ve směru intenzity el. pole a elektrony ve směru opačném I=Id+Ie

El. proud v polovodičích Přechod PN – dioda Při styku polovodičů typu P s polovodičem typu N dochází k difúzi elektronů z N do P a děr z P do N Hradlová vrstva h neobsahuje téměř žádné volné nosiče náboje. Šipka ukazuje směr intenzity difúzního pole.

El. proud v polovodičích Přechod PN – dioda Při připojení polovodiče typu P k + a polovodiče typu N k – zdroje o napětí větším, než jaké má napětí hradlová vrstva (0,3 – 0,6 V) – propustný směr – začnou se díry z pol. typu P a elektrony z pol. typu N pohybovat k rozhraní a jeho odpor se zmenší – stane se vodivým. Při opačné polaritě zdroje – závěrný směr – má rozhraní velký odpor, takže proud prakticky nepropouští, dokud napětí nedosáhne tak velké hodnoty, že dojde k průrazu přechodu.

El. proud v kapalinách Vodivost elektrolytu Elektrolyty – kapaliny, ve kterých el. proud prochází prostřednictvím iontové vodivosti Elektrolytická disociace – rozpad molekul na kladné a záporné ionty Iontová vodivost – proud je tvořen usměrněným pohybem kationtů a aniontů

El. proud v kapalinách Galvanický článek Primární – vznikne ponořením 2 chemicky různých elektrod do elektrolytu Sekundární (akumulátor) – využívá polarizace elektrod – při nabíjení vznikají na elektrodách látky, které vytvářejí galvanický článek. Při vybíjení probíhá opačný proces. Tyto procesy lze mnohokrát opakovat. Kapacita článku – celkový náboj, který může článek do vybití odevzdat – v Ah nebo mAh

El. proud v plynech Vodivost plynů Plyny vedou el. proud jen tehdy, pokud jsou ionizovány K vytržení elektronu z neutrální molekuly je nutné dodat ionizační energii Ionizovaný plyn obsahuje elektrony a ionty, které zprostředkovávají vedení el. proudu – elektronová a iontová vodivost Zároveň s ionizací probíhá i proces rekombince

Samostatné a nesamostatné vedení proudu El. proud v plynech Samostatné a nesamostatné vedení proudu Nesamostatné – plyn vede proud jen při působení ionizátoru – např. ionizujícího záření nebo vysoké teploty Samostatné – dochází k ionizaci nárazem Musí být dosaženo zápalného napětí Ionty mají dostatečnou kinetickou energii Jsou schopné při srážce s neutrálními molekulami jim dodat ionizační energii Velikost zápalného napětí závisí na druhu plynu a tlaku

Použité materiály Fyzika do dlaně pro SŠ Wikipedia.cz Google.cz

Děkuji za pozornost.