VY_32_INOVACE_G3 - 11 Voda Opakovací otázky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

VODA 8. třída.
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Autor: Andrea Bartoníková
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Voda Veronika Drzková, 2.E.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
Voda a vzduch = základ života
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Voda Co o ní víme?.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Voda a vzduch.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 6 Autor: Lenka Poláková
Čištění povrchové vody
Řešení otázek na železo
Směsi Opakovací otázky
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základní podmínka života
Opakování voda, vzduch.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Voda Mgr. Helena Roubalová
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
ÚPRAVA PITNÉ VODY Cíl: seznámení se s postupem úpravy pitné vody Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.06 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu INTERAKTIVNÍ.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_C8-007 HYDROSFÉRA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Druhy vod.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_G3 - 11 Voda Opakovací otázky Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

1) Jaké druhy vody můžeme najít v přírodě? - sladká a slaná (té je 97%) - povrchová a podzemní - podle skupenství (vodní pára, řeky, ledovce...) - měkká a tvrdá (obsahuje hodně rozpuštěných solí)

2) Jaká všechna skupenství vytváří voda? Má tři skupenství (kapalné, pevné, plynné).

3) Čím se liší voda měkká a tvrdá? Množstvím rozpuštěných minerálů – solí.

4) Jaký druh vody má v sobě rozpuštěn nejvíce solí? Minerální voda.

5) Rozděl vodu podle použití. pitná voda užitková destilovaná minerální odpadní

6) Čím je charakteristická voda pitná? Musí být zdravotně nezávadná.

7) Čím je charakteristická voda užitková ? Nesmí obsahovat choroboplodné zárodky, např. na zalévání, mytí, splachování apod. Není pitná.

8) Čím je charakteristická voda destilovaná? Vzniká destilací vody, používá se v laboratořích, není pitná.

9) Čím je charakteristická voda minerální ? Obsahuje rozpuštěné minerály (soli) ve formě iontů – má léčivé vlastnosti.

10) Čím je charakteristická voda odpadní ? Je znečištěná voda, před vypuštění do přírody se musí čistit do kvality užitkové vody, to se děje v čističkách odpadních vod (ČOV).

11) Jaký je rozdíl mezi úpravnou pitné vody a čističkou odpadních vod? Pitná voda z úpravny PV musí být zdravotně nezávadná, v čističce se voda čistí přibližně na takovou kvalitu, jakou měla v řece.

12) Kde byste v našem městě našli ČOVku a úpravnu pitné vody? ČOVka je za Třebší směrem na Vysokou, úpravna je u budovy Povodí Labe. (Tam je podnik VAK).

13) Nakresli a popiš schéma úpravny pitné vody. vločko-tvorná a usazovací nádrž pískový filtr nádrž na čistou vodu chlór

14) Co se děje ve vločkotvorné nádrži? Do vody se sypou chemikálie, které nabobtnávají, vytvářejí vločky, ty na sebe nabalují plovoucí nečistoty z vody. Tím vločky zvětšují hmotnost a klesají ke dnu, tam se usazují.

15) Co znamená pojem vločky při úpravě pitné vody? Tyto vločky vznikají tím, že se do vody sypou chemikálie, které nabobtnávají a tím vytvářejí tzv.vločky.

16) Jaký je rozdíl mezi odstraňováním viditelných nečistot a odstraňováním neviditelných mikroorganizmů ve vodě? Nečistoty z vody, které jsou viditelné, se odstraňují mechanickým čištěním (např. pomocí sít, pískového filtru, vloček, dalších filtrů apod). Choroboplodné zárodky a mikroorganismy, které ve vodě jsou, i když voda na první pohled může vypadat jako čistá, se ničí např. chlórem.

17) Které látky se používají k biologickému čištění? Znáš jich více? Chlór, ozonizace vody, UV záření.

18) Jak probíhá samočištění vody v přírodě? a) usazování b) hnilobný rozklad látek pomocí kyslíku a mikroorganismů

19) Jak probíhá čištění vody v ČOVkách? a) usazování větších nečistot b) chem. čištění pomocí chem. látek c) biologické čištění pomocí mikroorg. a kyslíku ( jako samočištění v přírodě)

20) Jaké 2 vedlejší produkty v ČOVkách vznikají? Kaly a bioplyn.

21) K čemu se využívá bioplyn? Palivo do aut, na topení (vytápění hal, ohřev vody... ).

22) K čemu se využívají kaly? Používají se jako hnojivo.

23) Popiš koloběh vody v přírodě. Voda se odpařuje do atmosféry, tam se vytvářejí mraky, deštěm se dostává na zem, vsakuje se do země do spodní vody. Odtamtud pak vyvěrá na povrch a hromadí se v řekách, rybnících, mořích...

24) Jaké hrozí ekologické katastrofy v souvislosti s vodou? Povodně, ropné katastrofy na moři, únik jedovatých látek do řek, tsunami, kyselé deště...