14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 6..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Síťové karty, parametry
IP adresy - cvičení.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy počítačových sítí Adresování v sítích s protokolem TCP/IP
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B20 Příkazový řádek: sítě PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníČerven 2013 Ročník / věková kategorie3.
Analýza síťového provozu
SmartPhone start - Apple iPhone
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Addressing the Network – IPv4
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Aplikační proxy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 Inter-VLAN Routing LAN Switching and Wireless – Chapter 6.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Kontrola otevřených portů
Sítě – řešení problému.
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Síť a MS Windows.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Sledování sítě Whireshark.
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Internet – pojmy, služby
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
TÉMA: Počítačové systémy
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Počítačové sítě IP vrstva
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Struktura počítačové sítě
Počítačové sítě IP vrstva
Adresace v Internetu (1)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Elektronické instalace budov II
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 6.

Sítě, podsítě, masky http://www.samuraj-cz.com/clanek/adresovani-v- ip-sitich/ http://access.feld.cvut.cz/view.php?cisloclanku=200 9030001

Otázka Může mít počítač (IPv4) IP adresu 147.32.100.260?

IP adresa a maska I. IP adresa verze 4 identifikace obou částí IP adresy se provádí pomocí masky sítě (masky podsítě) maska sítě – zápis ve stejném tvaru jako IP adresa (např. 255.255.255.0) zápis ve dvojkové soustavě od začátku samé 1, dokud se nevyskytne první 0

Identifikátor stanice IP adresa a maska II. IP adresa verze 4 Identifikátor stanice Identifikátor sítě CIDR zápis 10.240.5.8/24 (24 = počet jedniček v masce)

Kdy jsou dvě adresy ze stejné sítě? když mají stejný identifikátor sítě např. 192.168.5.13/22 a 192.168.7.128/22 Identifikátor sítě Identifikátor stanice ANO, obě adresy jsou ze stejné sítě

Adresa sítě (Network ID) I. = první adresa sítě nelze přiřadit konkrétnímu počítači bitové AND binárního zápisu IP adresy a masky = identifikátor sítě + samé nuly pro identifikátor stanice (uzlu)

Adresa sítě (Network ID) II. např. jaká je adresa sítě, ve které je IP adresa 10.217.123.7/20? Adresa sítě je 10.217.112.0

Broadcast adresa I. = adresa pro zaslání zprávy všem stanicím v síti nelze přiřadit konkrétnímu počítači bitové OR binárního zápisu IP adresy a NOT(masky) = identifikátor sítě + samé jedničky pro identifikátor stanice (uzlu)

Broadcast adresa II. např. jaká je adresa pro broadcast sítě, ve které je IP adresa 10.217.123.7/20? Broadcast adresa je 10.217.117.255

Počet adres v dané síti =2počet nul masky – 2 mínus 2 proto, že nelze použít adresu: adresu sítě broadcast adresu

Úkol Výpočet je možné ověřit na http://www.nmonitoring.com/ (IP calc) kolik IP adres může být v síti, ve které je IP adresa 148.25.3.5 s maskou 255.255.252.0? jaká IP adresa slouží pro zaslání broadcast na celou síť? jaká je adresa sítě? patří do stejné sítě i adresa 148.25.10.5/22? Výpočet je možné ověřit na http://www.nmonitoring.com/ (IP calc)

Řešení I.

Řešení II.

Řešení III.

Řešení IV.

Odposlouchávání sítě I. Wireshark - program, který umožňuje odposlouchávání všech protokolů, které počítač přijímá/odesílá přes síťové rozhraní Návod např. viz www.swmag.cz/518/wireshark- aneb-jak-odposlouchavat-sit-1-dil

Odposlouchávání sítě II. Otevřete v prohlížeči formulář www.fd.cvut.cz/personal/jerabem1/cviceni_06.html vyplňte obě políčka formuláře a odešlete ho

Odposlouchávání sítě III. Znovu formulář (HTML dokument) otevřete Spusťte Wireshark – Capture / Options Interface – síťovou kartu Capture Filter – HTTP TCP port (80) Start

Odposlouchávání sítě IV. Vyplňte HTML formulář (HTML dokument) a odešlete ho Wireshark – Capture / Stop Nyní je možné prohlížet odeslané údaje na webový server a jeho odpověď (řádky ve Wireshark, kde ve sloupci protokol je hodnota HTTP) – je vidět rámec a pakety všech 4 vrstev (MAC adresa zdroje i cíle, resp. routeru, IP adresa zdroje i cíle, port zdroje i cíle + přenášena data – HESLO se přenášelo NEŠIFROVANĚ!!!!

NMAP I. nástroj NMAP (grafická nadstavba Zenmap) umožňuje zjistit jaké síťové služby nabízí který počítač – otevřené porty síťové parametry (trasa k cílovému počítači) jaký operační systém ne kterém počítači běží používat NMAP pouze na vlastní počítače!!!

NMAP II.

NMAP III.

Chyby při psaní HTML dokumentu chybí ukončovací značka (tag) u párové značky doporučení - po napsání počáteční značky hned napište i ukončovací značku používání nesprávných atributů u značek <a href="http://www.fd.cvut.cz" color="red">

"Chyba" při psaní HTML dokumentu neodsazování vnořených elementů – vizuální stránka bude také hodnocena při klasifikovaném zápočtu <table border="5" width="50%"> <tr> <th>město</th> <th>pobočka</th> </tr> <td>Praha</td> <td>ano</td> </table> <table border="5" width="50%"> <tr> <th>město</th> <th>pobočka</th> </tr> <td>Praha</td> <td>ano</td> </table> 26

"Smrtelná chyba" při kl. zápočtu chyba v základní struktuře HTML, např. 2x značka BODY napsání kódu do elementu BODY, který patří do elementu HEAD, a opačně ….. křížení elementů "vymýšlení" vlastních atributů ke značkám To, že něco prohlížeč zobrazí správně neznamená, že je správně kód HTML!! 27

Klasifikovaný zápočet – PC termín termíny v KOSu (jednorázové akce) písemka na sítě (10 bodů) bez pomůcek, pouze PC s příkazovým řádkem 5 minut písemka na HTML (40 bodů) – vzor viz H:\...........\Jerabek\pisemka\vzor_HTML.docx libovolné pomůcky, kromě další osoby cca 30 minut při opakovaném pokusu – vždy poslední výsledek