Handicapovaní lidé a média

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budeš se dívat na televizi? Zase vysílají ty volební pořady s výzkumy? Je to docela dobré „ZRCADLO“ – a navíc tam zase bude ten Tuček ze STEM/MARK  To.
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Nabídka odpoledních klubů od října 2013 Společnost DUHA – integrace osob s mentálním postižením.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
1 SEZÓNA ZIMNÍ SEMESTR Co je UNIpoker? (kdo jsme, pro koho je liga?) •Vysokoškolská amatérská pokerová soutěž pro studenty, absolventy a přátele.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Témata přednášky Sport a místo pohybových aktivit v životě zdravotně postiženého jedince, integrace Základní terminologie Organizace sportu zdravotně postižených.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
PR ve Sdružení Podané Ruce 2010/2011 Roman Hloušek Terénní programy Brno.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů výrobku Prostenal.
Nabídka rozhlasové reklamy 2013 BBC/ZET rádio. BBC/ZET rádio Charakteristika BBC/ZET rádio Zpravodajsko-informační stanice, jejíž značnou součástí je.
FAKULTA INFORMATIKY Botanická 68a, Brno Díky tomu, že se na fakultě nachází část střediska Teiresiás, prošla budova z hlediska bezbariérovosti změnami.
PSYCHICKÉ STAVY.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Koncepce péče o staré občany
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
funkce médií ve společnosti moc médií
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_06 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Marketing a sport Ing. Petr Hedrlín.
11. prosince 2014 Třídní schůzka 4.C. › Zítra tj se žáci prvního stupně fotí na vánoční sadu fotografií s kalendářem. (250 Kč) › Pondělí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Styl publicistický Marcela Jurková.
Společnost DUHA – integrace osob s mentálním postižením Nabídka odpoledních klubů od října 2013.
Spolupráce nebo boj s médii aneb
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Komunikace mezi generacemi
Komunitní péče.
Název školy:Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_170 _NAŠE_TĚLO Téma:Vnitřní orgány Číslo projektu:
Downův a Edwardsův syndrom
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
PV072 – Seminář z asistivních technologií Jaromír Plhák 1/22 Úvodní hodina© J. Plhák, PV072, Podzim 2012.
ANOPRESS IT PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2901_typy.reklamy Téma: Typy reklamy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
 Paralympijské hry (zkráceně také para(o)lympiáda) jsou vícesportovní událostí určenou pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým zdravotním.
- jak se chovat k lidem se zrakovou vadou.  1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Customer Contact Praha
Romové a média Mgr. Alica Sigmund Heráková Muzeum romské kultury O roma vakeren, Romano hangos.
Projekt GDA návrh PR podpory etapa: červen – srpen
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
1. APA – Zkratky Sportovní federace, asociace, výbory APA Svět – ČR
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
LIDSKÝ ORGANISMUS SMYSLY A NERVY.
Témata kognitivní psychologie
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Jedu.cz|Individuální fundraising 2.0 – jak na to?
Problematika řešení potřeb zrakově postižených při mimořádných událostech zdolávaných hasičským záchranným sborem Kroměříž 2013 nstržm. Jaroslav Gondko.
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Škola základ občanského života
Všichni máme hendikep, jen někdy je vidět víc, někdy míň…
Transkript prezentace:

Handicapovaní lidé a média Novinář a menšinová témata, PhDr. Alice Tejkalová

Zdravotně handicapovaní obecně všichni jsou zdravotně handicapovaní, pokud řeknete jen tělesně, pomíjíte smyslové vady – sluch, zrak + mentální handicap, existují také tzv. vnitřně postižení – astmatici, diabetici, lidé po transplantaci orgánu statistiky v ČR váznou, odhad vypracovaný pro vládu v roce 2002 hovoří o 1, 8 mil. handicapovaných v ČR, tedy cca 18 %, z mého pohledu adekvátní číslo 1, 3 mil. handicapovaných lidí

Handicapovaní vs. postižení otázka pojmenování – dřív slovo postižený, vada atp. naprosto běžné, od poloviny 90. let 20. stol. přichází z anglicky mluvícího prostředí handicapovaný, coby politicky korektnější, dnes někteří užívají i počeštěné hendikepovaný – podle pravidel není možné, je možné hendikep jsou ale organizace, které slovo postižení mají tradičně v názvu – Český svaz tělesně postižených sportovců, Český svaz zrakově postižených sportovců… obecně záleží na citu v dané situaci, nebo jak se kdo sám pojmenovává

Postižení nepostižení jak označit v souvislosti s handicapovanými člověka, který handicap nemá? zdravý nebo normální není korektní jak ve smyslu citlivosti vůči člověku, tak ve smyslu správnosti – co když je ten bez handicapu zrovna nemocný? Jak určíte, co je normální a co už ne? běžný – ve smyslu běžný volejbal, ne u lidí základní pojmenování je ale nepostižený nebo nehandicapovaný

Handicapovaní lidé a média podle výzkumů – handicapovaní lidé v médiích podreprezentováni časté stereotypy – např. 1: vozíčkář ve zprávách pro většinovou populaci buď jako kuriozita – vyšel po rukách na Sněžku, nebo jako chudák – všechno kolem něj je bariérové např. 2: handicapovaní obvykle vystupují v TV spíš v publicistických pořadech typu Černé ovce, Občanské judo, protože byli napáleni a lze na nich dobře ukázat, jak je televize na straně diváka, ještě k tomu chudáka

Média zaměřená na handicapované Vozíčkář – časopis nejen pro sedící, vydává v Brně Liga za práva vozíčkářů – nejen o vozíčkářích - čtvrtletník Gong – měsíčník sluchově handicapovaných Handisport.cz – zpravodajský server o sportu handicapovaných www.bezbarier.cz – informační server pro handicapované www.infoposel.cz – informační systém pro postižené

Pořady zaměřené na handicapované Český rozhlas: Handycamping – ČRo 1 Radiožurnál – čtvrtek od 20:04 Z jiného pohledu – ČRo 1 Radiožurnál – so – ne 22:50 – pořad pro nevidomé a slabozraké Česká televize: Klíč – ČT 2, pondělí 8:30, střídá se s TKN Televizní klub neslyšících – ČT 2, pondělí 8:30 a úterý 18:00 (repríza) Paralympijský magazín – poslední čtvrtek v měsíci odpoledne na ČT 2, repríza v noci tamtéž, pak ještě na ČT 4 Sport

Obecná pravidla pro kontakt s menšinami  před prvním kontaktem se dobře s problematikou obeznámit přistupovat k lidem bez předsudků, u kontroverzních témat si dobře rozmyslet, jestli to, na co se ptáte jako na „normální“, skutečně normální je, nebo jestli je jen váš mozek poznamenán dominantní společenskou ideologií – zejména u etnických menšin nebát se zeptat, když mi něco není jasné neobdivovat přehnaně a na prvním setkání nevtipkovat za každou cenu nedivit se nabídnout pomoc, pokud se vám zdá nutná, ale nevnucovat se, pokud je odmítnuta – nejedná se obvykle o pokrytectví