Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- jak se chovat k lidem se zrakovou vadou.  1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- jak se chovat k lidem se zrakovou vadou.  1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký."— Transkript prezentace:

1 - jak se chovat k lidem se zrakovou vadou

2

3  1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký život vede?  4. Jak se na ni dívají lidé, kteří ji potkávají na ulici?

4  1. Vytvořte 4členné skupiny.  2. Na poster vytvořte Desatero rad pro kontakt s osobami s těžkou zrakovou vadou, popř. s nevidomými.  3. Desatero by mělo být složeno z krátkých, vystižných a srozumitelných bodů.  4. Každý bod doplňte piktogramem.  5. Pracujte podle zásad skupinové práce, na tvorbu posteru máte 20 minut.

5  1. Každá skupina nyní bude prezentovat své Desatero ostatním.  2. Ostatní z Vás si během prezentací ostatních skupin budou zaznamenávat ty body, se kterými nesouhlasí a ty, které mu připadají přínosné a Vaše skupina je nemá v Desateru obsaženy.

6  1. Mějte na paměti, že nevidomí jsou zcela normální lidé, kteří mají různé přednosti i nedostatky jako každý jiný.  2. Při setkání s nevidomým se chovejte přirozeně a nevnuceně, nabídněte jim pomoc, ale nevnucujte ji.  3. Vyvarujte se projevům soucitu.  4. Nevidomou osobu, kterou znáte, pozdravte vždy jako první a oslovte ji jménem, ať ví, že mluvíte k ní.

7  5. Při vstupu do místnosti řekněte nevidomému své jméno, rovněž ho upozorněte na to, že místnost opouštíte.  6. Jednejte přímo s ním, ne s jeho průvodcem.  7. Vidíte-li takového člověka v orientačních těžkostech, nabídněte mu, aby se lehce zavěsil do Vaší paže.  8. Při nástupu do dopravních prostředků ho netlačte před sebou, jděte první. Nevtlačujte ho na sedadlo, ale lehce položte jeho ruku na opěradlo. Při vstupu do auta položte jeho ruku na horní rám dveří.

8  9. Při vstupu do restaurace mu pomožte najít věšák a volné místo. S jídlem si poradí sám, ale řekněte mu, co a kde je na stole a kdo je u stolu.  10. Když s ním budete delší dobu, popište mu hlavní rysy okolí, vybavení místnosti a osoby, které se kolem nacházejí.

9  1. Souhlasíte s Desaterem Sjednocené organizace pro nevidomé a slabozraké?  2. Podobá se toto oficiální Desatero tomu Vašemu? V čem se liší?  3. Jak se změnil Váš postoj k lidem se zrakovou vadou?  4. Víte už, jak se chovat k takovým lidem?

10  „ Se zavřenýma očima je žít snadné. “ (John Lennon) Opravdu?...

11  Obrázek:http://www.novinky.cz/krimi/222210-nevidomi- manzele-se-chteli-potesit-prskavkou-od-jiskry- vyhoreli.html, cit. 11. 9. 2011.  http://www.helpnet.cz/zrakove-postizeni/jak-mohu-pomoci, cit. 11. 9. 2011, ve zkrácené a upravené verzi.  http://www.sons.cz/desatero_k.php, cit. 11. 9. 2011, ve zkrácené a upravené verzi.


Stáhnout ppt "- jak se chovat k lidem se zrakovou vadou.  1. Jakým handicapem trpí žena na obrázku?  2. Jaké má vlastnosti? Dají se z obrázku vyčíst?  3. Jaký."

Podobné prezentace


Reklamy Google