Rozvojová spolupráce a média

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Úvod do rozvojových studií Základní pilíře rozvojové pomoci.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Humanitární pomoc EU Jan Blaho Huyen Tran Thu Andrea Votroubková.
Sociální problematika světa
Člověk v tísni, o.p.s..
a víceúrovňové vládnutí
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_2D.9.19 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Organizace spojených národů
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Vývoj politické mapy světa
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kontaminace (znečištění) vody
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Terorismus.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Název Světová ekonomika - úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ekonomické dělení států světa
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Společenská odpovědnost organizací
Stupeň rozvoje států světa
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Problémy současné Afriky
Ruská federace x WTO a OECD
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Chudoba jako sociální problém
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Ekonomika životního prostředí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Rozvojová spolupráce a média Novinář a menšinová témata, PhDr. Alice Tejkalová

Rozvoj I Rozvoj – koncept rozvoje v 50. a 60. letech 20. stol., spojen hlavně s ekonomickým růstem, snaha rozvinout rychle země „3. světa“, stejně jako se rozvinula Evropa a USA v 18. – 19. stol., jenže se ukázalo, že prostý růst HDP nevede automaticky k růstu životní úrovně obyvatel podle teoretiků 70. let 20. stol. udržují země v centru země na periferii ve špatných podmínkách schválně – upevňují tak svou hegemonii dnes – kombinace přístupů - důraz na úroveň života obyvatel dlouhodobě/trvale udržitelný rozvoj – souvisí s ekologickými riziky

Rozvoj II 1987 - Světová komise pro životní prostředí a rozvoj: udržitelný rozvoj je „rozvoj, jenž uspokojuje naše dnešní potřeby takovým způsobem, který neohrožuje šance budoucích generací uspokojovat jejich potřeby“ (kol. autorů: Novinář, rozvojová spolupráce a humanitární pomoc, Praha, Člověk v tísni, o. p. s. 2007, s. 5) měření rozvoje – Index lidského rozvoje (Human Development Index) – kromě HDP zohledňuje očekávanou délku života a vzdělání (gramotnost a školní docházku) – používá se od r. 1990 – vysoký, střední, nízký stupeň př. za rok 2004: vysoký stupeň (1-63): 1. Norsko, 2. Island, 3. Austrálie, 30. ČR, 38. Chile, 42. Slovensko, 50. Kuba střední stupeň (64 – 146): 65. Rusko, 81. Čína nízký stupeň (147 – 177): 170. Etiopie, 177. Niger

Rozvojová spolupráce a humanitární pomoc I humanitární pomoc – aktivity, které představují bezprostřední reakci na humanitární krizi = situace, ve které jsou běžné prostředky lidí, které jim garantují důstojný život, ohroženy v důsledku přírodní katastrofy nebo lidmi zaviněné krize krátkodobá záležitost rozvojová spolupráce – snaha o snížení extrémní chudoby cestou udržitelného ekonomicko-sociálního rozvoje dlouhodobá záležitost

Rozvojová spolupráce a humanitární pomoc II Motivy rozvojové spolupráce: etické, náboženské, politické, pragmatické ochrana lidských práv: 1948 Všeobecná deklarace lidských práv, 1966 Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, 1966 Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, 1984 Úmluva proti mučení a jinému krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení nebo trestání, 1989 Úmluva o právech dítěte Mezinárodní humanitární právo – definuje práva přímých i nepřímých účastníků ozbrojených konfliktů

Rozvojová spolupráce a humanitární pomoc III vazba mezi bezpečností a rozvojem – zvýrazněna po 11. září 2001 chudoba = živná půda terorismu + potírání chudoby = snížení počtu ilegálních imigrantů do „vyspělých“ zemí rozvojová spolupráce – i podpora ekonomiky donora, hlavní motiv – nepřímé ekonomické zájmy pro některé dárce – významný motiv i šíření vlastní kultury (+ mezinárodní prestiž diplomacie) rozvojová spolupráce vs. rozvojová pomoc

Humanitární pomoc I Humanitární pomoc – co nejkratší, aby se na ní lidé nestali závislými špatný princip: „nemají nic, tak musejí být vděčni za všechno“ – lidská důstojnost je prvořadá! mezinárodní vládní a nevládní organizace nesmějí pomáhat, dokud je o to nepožádá místní vláda – viz humanitární krize v Barmě 2008

Humanitární pomoc II špatně plánovaná a organizovaná pomoc škodí, je neefektivní nebo nesmyslná, ponižuje a vytváří závislost – např. 1: toaletní papír do Íránu, např. 2: často je rychlejší a levnější zajistit přísun pitné vody na místě, např. 3: vepřové muslimům, např. 4: plošná distribuce pšenice Limity humanitární pomoci – tzv. zapomenuté krize – Čečna, Kongo, Srí Lanka, naproti tomu bohatě financované humanitární operace v Kosovu a Iráku velkou roli hrají geopolitické zájmy dárcovských zemí nezbytné – aspoň část peněz humanitár. organizací od soukrom. dárců

Humanitární pomoc III zpochybněna neutralita pomoci může být i přímo na místě – jednotlivými vůdci znepřátel. stran – nebezpečné dilemata pomoci: pomoc obětem války = legitimizace války? oběti demotivovány pomoci si samy? humanitár. prac. často svědky závaž. poruš. lidských práv – pokud by o něm informovali, ohrozili by životy kolegů a nemohli dál poskytovat pomoc nevinným – mlčení = spolupachatelství?

Humanitární pomoc a média I rozvojové země v médiích – souvislost s mimořádnou událostí – přírodní katastrofa, válečný konflikt – ne všechny „pokrývány“ stejně – závisí na řadě aspektů – tzv. CNN efekt – mediální přenos události hraje velmi významnou roli pro zahájení řešení situace Lékaři bez hranic (MSF) každoročně seznam 10 nejopomíjenějších světových krizí (v USA jim hlavní zprávy na 3 nejvýznam. stanicích věnují max. 0,05% času) – v roce 2006 – např. násilí ve Středoafrické republice, důsledky války v Čečně, nárůst výskytu tuberkulózy, akutní podvýživa, násilí v Kolumbii, střety ve Střední Indii atp.

Humanitární pomoc a média II Např. srovnání mediálního pokrytí událostí a následně vybraných financí – tsunami 2004 a zemětřesení v Pákistánu 2005 - během tsunami přišlo o domov 1, 5 mil. lidí, během zemětřesení – 3 mil. lidí tsunami ve zpravodajství ČT 249x – vybráno 9, 6 mil. USD, zemětřesení 38x – vybráno 80 000 USD čím složitější krize a obtížnější dostupnost místa pro média, tím menší zpravodajské pokrytí

Rozvojové země v médiích I Motto: Moucha ve vlastním oku je horší než zemětřesení v Číně. zpravodajské hodnoty – jejich komplementarita či nahrazování např. hladomor v Etiopii – dodnes problém, ale mediálně zajímavé v době zájmu celebrit v 1. pol. 80. let 20. stol. – Live Aid média v Evropě a ve světě k tématům rozvoj. Zemí blíž než česká – koloniální minulostí + téma lid. práv a humanitární pomoci nastoleno už v 60. letech 20. stol., u nás až v 90. letech

Rozvojové země v médiích II nadace BBC World Service Trust – ve více než 50 zemích světa – poslání – používat média pro rozvoj ve 3 oblastech (dobré vládnutí a lidská práva, zdraví, obživa) - v rozvoj. zemích soustředěna na vysílání pořadů o zdraví, zemědělství atp. – převážně rádio – noviny ve velkých městech + nutno číst, TV drahá

Rozvojové země v médiích III Reuters Foundation – od roku 1982 – cíl – podporovat novináře v rozvoj. zemích + internet. zpravodajský portál AlertNet = info online zdroj o humanitární pomoci The Independent RED – Edition – v roce 2006 - 2 čísla deníku jako RED Edition – výtěžek věnován fondu – boj proti HIV&AIDS, TBC a malárii – redakční týmy tehdy vedli Bono a Giorgio Armani – propagace značky RED – používají ji firmy, které 1 % zisku odvádějí na fond, za vznikem RED – Bono, fond v roce 2002 Kofi Annan am. Vanity Fair v létě 2007 – spec. vydání o Africe

Rozvojové země v médiích IV kurzy pro tamní novináře – BBC, Reuters, Deutsche Welle, niz. Wereldomroep – důležité pro rozvoj tamních společností i pro média, která školení pořádají Rozvojové země v českých médiích (studie pro ČvT, 2007) srovnání roku 2003 a 2006 – výskyt klíčových slov rozvoj. pomoc, rozvoj. spolupráce, boj proti chudobě, boj s chudobou, humanitár. pomoc, rozvoj. země, rozvoj. projekty, rozvoj. cíle analyz. média: HN, LN, MF, Právo, Ekonom, Lidé a země, Ref., Res., Týd., Lit.n., Udál., UK, TN, Deník/1. Zp., OD 18:00, Radiof., Výslech R. Imp., Pressklub F1, ČRo6

Rozvojové země v médiích V 2003 a 2006 – 2042 příspěvků s rozvoj. či humanitár. tematikou, 63 % v roce 2003 – rozdíl díky zpravodajství z Iráku na jaře 2003 84 % příspěvků podobu informativ. zpravodajství 2003, 82 % 2006, rozhovory 7 % a 9 % - nejvíc jich bylo na ČRo 6 rozsah příspěvků – 2003 – 49 % 1 odstavec, 2006 – 63 % 1 odstavec, pouze zmínka – 2003 – 32 %, 2006 – 23 %, celý příspěvek – 2003 – 19 %, 2006 – 14 % v roce 2003 – nejvíc Právo, 2006 – MF DNES, v elektronických – ČRo 6, v denících relativ. malé rozdíly, veřejnopráv. více než soukromá

Literatura a domácí úkol Kol. autorů: Novinář, rozvojová spolupráce a humanitární pomoc, Praha, Člověk v tísni, o. p. s. 2007.