Významné osobnosti fyziky a chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu.
Advertisements

Albert Einstein.
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Model atomu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Architektura elektronového obalu
Model atomu.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Struktura atomu.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.
Slavní chemici a jejich objevy
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektronový obal atomu
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Modely atomu Demokritos 460 – 370 př.n.l.
Bohrův model atomu vodíku
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Werner Karl Heisenberg
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Výstavba elektronového obalu „Pravidlo minimální energie“
Standardní model částic
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
1 Fyzika 2 – ZS_6 Atom vodíku. 2 Fyzika 2 – ZS_6.
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Stavba látek.
Vysvětlení? problém vnitřní struktury atomů- kladný a záporný (elektrony) náboj - radioaktivita, rozpady - kolik elektronů v atomu - rozložení náboje -
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_20_ Jaderná energie – co už víme o atomech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Vývoj názorů na atom Mgr. Kamil Kučera.
Elektronový obal atomu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
TĚLESO A LÁTKA.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomového jádra
Transkript prezentace:

Významné osobnosti fyziky a chemie Niels Henrik David Bohr dánský fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika 6. - 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

Niels Henrik David Bohr

Niels Henrik David Bohr se narodil 7. října 1885 v Kodani. Zemřel 18. listopadu 1962 v Kodani. Od roku 1903 studoval fyziku na kodaňské univerzitě. Doktorát získal v roce 1911. Na podzim 1911 působil Bohr v Cavendishově laboratoři. Na jaře 1912 pobýval v laboratořích E. Rutherforda v Manchesteru. Intenzivně se zde zabýval studiem radioaktivity.

Na základě působení ve jmenovaných laboratořích vydal Bohr v roce 1913 teoretickou práci na téma absorbce alfa záření. Přišel také s teorií, že fyzikální a chemické vlastnosti každého prvku je možné popsat jediným celým číslem, které vyjadřuje náboj jádra jako celočíselný násobek elementárního náboje. 1913 - Bohr pokračoval ve studiu struktury atomu na základě Ruthefordova objevu atomového jádra a s využitím Planckovy a Einsteinovy kvantové teorie sestavil teoretický kvantový model atomu vodíku.

Bohrův model vychází z planetárního modelu - kolem kladně nabitého jádra krouží elektron. Tento teoretický model je správný jen částečně pro jednoduché atomy s právě jedním elektronem, nelze jej použít pro složitější atomy. Na začátku dvacátých let vypracoval Bohr schéma obsazování energetických hladin atomů elektrony, což v roce 1925 vedlo k formulaci Pauliho vylučovacímu principu a k teoretickému zdůvodnění uspořádání prvků v Mendělejevově periodické soustavě prvků.

Po okupaci Dánska odešel Niels Bohr do Švédska. Poslední 2 roky války žil v Anglii a v USA (v laboratořích v Los Alamos pracoval na vývoji atomové bomby). Po ukončení války Bohr bojoval proti válečnému zneužití atomové energie.

Bohrův model atomu

Zdroje: www.freeinfosociety.com www.weblearning.estranky.cz www.commons.wikimedia.org www.techmania.cz www.converter.cz