Candida albicans Martina Kubíčková 2.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Sexuálně přenosné choroby
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Nádory v oblasti dutiny ústní
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
= přeměna látek a energií
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_25
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Transkript prezentace:

Candida albicans Martina Kubíčková 2.A

Charakteristika Je to kvasinka , která vstupuje do těla již krátce po porodu Je přirozenou součástí těla, ovšem pokud je vnitřní flóra organismu v nerovnováze, začne tvořit ústní a genitální houbové infekce Při přemnožení může způsobovat smrt a to u osob se sníženou imunitou (vlivem AIDS, chemoterapie, transplantace orgánů apod.) U dětí způsobuje nemoc zvanou  moučnivka (soor) Objevuje se více u žen než u mužů Množí se pučením

Candida albicans v elektronovém mikroskopu Střevní stěna nakažená kandidozou. Candida albicans na Dalmauově misce

Příčiny Nakažení novorozence při porodu od matky, jeli genitální oblast zasažena infekcí Nadměrné množství jednoduchých cukrů(milovníci sladkostí) Přemíra alkoholu, léků nebo drog. Nedostatečné vyprazdňování střev Antibiotika Sexuální aktivita, promiskuita Koupání v chlorované vodě bazénů, hygienicky závadná voda rybníků či přehrad Anabolické steroidy v jídle,lécích, antikoncepčních pilulkách Zděděné nebo získané poškození imunitního systému ( např. AIDS)

Projevy Kandidóza v d. ústní (moučnivka) Bělavý nebolestivý povlak, který se vyskytuje na sliznici dutiny ústní, jazyku, patře i v hrdle Na jazyku, dásních a vnitřních tvářích se mohou vytvořit bílé puchýřky Zápach z úst Nepříjemná chuť v ústech Tvorba aft Potíže při polykání Silná chuť na cukr nebo pečivo

moučnivka(soor)

Projevy Vaginální kandidóza Bílý tvarohový výtok a doprovází ho intenzivní svědění Otok kůže a sliznic v oblasti genitálu Dostavuje se po stresu či léčbě antibiotiky, orální antikoncepce, spermicidy, vaginálními medikamenty a také sexuálním stykem, sexuálně přenosnými chorobami, střídáním sexuálních partnerů U mužů se výtok a svědění dostavují později U žen opakující se záněty dělohy Vaginální záněty Záněty močového měchýře a vaječníků Pokles tvorby pohlavních hormonů Poruchy menstruace, menstruační křeče Snížení sexuální touhy

Candida albicans na pohlavních orgánech

Prevence Nenechat si antibiotika předepisovat jen tak na banální nachlazení, virózy a akné Pravidelné vyprazdňování střev Vzdušné bavlněné prádlo a po koupání vždy převléknutí do suchých plavek. Dietní opatření Přiměřené množství alkoholu, léků Zvýšený pozor na steroidní hormony jako kortizon nebo anasteroidy v jídle nebo v lécích, zvláště v antikoncepčních pilulkách Nekoupat se ve vodě, která by mohla být hygienicky závadná Nestřídat sexuální partnery Fyzická nebo duševní pohoda Strava bez vysokého obsahu škrobů a cukrů Dodržování tělesné hygieny

Léčba Protikvasinkové léky tabletky, tekutiny nebo gely s nystatinem, (Diflucan Lactobacilus acidophilus, bílé jogurty, česnek, vitamin C, E, panthenol, calcium, hořčík atd.) Ručníky a spodní prádlo je třeba vyvářet na 95 stupňů Důležitý je pitný režim (2 - 3 litry tekutin) Každý týden nový zubní kartáček a přes noc ho namáčejte do roztoku s proti kvasinkovým přípravkem

Léčba Protikvasinková dieta Ze stravy se musí vyloučit bílá mouka, cukr a výrobky, ve kterých je obsažen .Omezit sůl, černou kávu. Nejezte konzervovanou zeleninu, alkoholické nápoje, instantní a všechny slazené čaje, limonády. Omezte "éčka v potravě". Dieta většinou trvá od 3 do 6 měsíců. Prvních 14 dnů se jídelníček skládá pouze z libového masa, mléčných výrobků a zeleniny , slunečnicových a dýňových semínek ,bílého přírodního jogurtu, podmáslí, kefíru. Po 14 dnech jíme ovoce (hlavně citrusy, kyselá jablka a hrušky), dále celozrnné pečivo, pohanku, brambory, celozrnnou rýži. Povoleny jsou za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje, mléčný cukr, umělé sladidla.

Inkubační doba 2-5 dnů

Zdroj informací Candida albicans. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on 17.1.2011 [cit. 2011-04-03]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans> Http://www.doktor-zdravi.cz [online]. 2009 [cit. 2011-04-03]. Http://www.doktor-zdravi.cz/lekarna/candida-albicans- kandidoza-kvasinkove-infekce-id5246.html. Http://www.celostnimedicina.cz [online]. 19.12.2007 [cit. 2011-04-03]. Http://www.celostnimedicina.cz/candida- albicans-neboli-kvasinky.htm. Dostupné z WWW: <http://www.celostnimedicina.cz>.