Olovo 3.ročník technické lyceum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Výroba Zn - modrobílý kovový prvek se silným leskem
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Chrom, Mangan Kristýna Herzánová, 2.C.
Titan Sloučeniny TiO2 (minerál rutil – v přírodě titan v ox. čísle 4)
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
F-prvky.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Olovo
KOVY.
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Cín Lukács Dominik sexta A.
Chemie olova CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 5 Mgr. Radovan Sloup
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Rtuť Hg (Hydrargium).
OLOVO [1] [9] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
Portál eVIM.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Systematická mineralogie Sulfidy
SULFIDY Ec.
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Rhenium. Poloha v periodické tabulce VII.B skupina.
Nikl.
Stříbro.
Výroba a použití telluru
Klára Hamšlágerová sexta A
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Chrom.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Cín, Olovo Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kovy ve výtvarné tvorbě
Autor: Stejskalová Hana
Mineralogický systém III. Sulfidy
Chrom.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
MOLYBDEN.
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Olovo 3.ročník technické lyceum

Jaké jsou základní vlastnosti olova? chemická značka, latinský název bod tání kujnost odolnost vůči korozi

Jaké jsou základní vlastnosti olova? chemická značka, latinský název chemická značka Pb (lat. Plumbum) bod tání velmi nízký bod tání kujnost dobře kujný odolnost vůči korozi odolný vůči korozi

Jaké jsou základní vlastnosti olova? tvrdost oxidační čísla schopnost stínit rentgen. záření

Jaké jsou základní vlastnosti olova? tvrdost polotvrdý, těžký kov oxidační čísla +II, +IV schopnost stínit rentgen. záření využíváno k odstínění (ochrana při rentgenovém vyšetření)

V jaké formě a kde se vyskytuje olovo? hojný prvek? rozpadové řady elementární olovo

V jaké formě a kde se vyskytuje olovo? hojný prvek v zemské kůře poměrně řídce (12 - 16 ppm=mg/kg) rozpadové řady izotopy olova jsou konečným produktem radioaktivních rozpadových řad Uranu a Thoria elementární olovo v elementární formě vzácný, častý ve formě minerálů a hornin

V jaké formě a kde se vyskytuje olovo? olověná ruda jiné minerály

V jaké formě a kde se vyskytuje olovo? olověná ruda sulfid olovnatý = galenit PbS jiné minerály uhličitan olovnatý = cerusit PbCO3 síran olovnatý = anglesit PbSO4 doprovodný prvek v rudách Zn a Ag

Těžba olova v České republice

Jak se vyrábí olovo? z čeho a jak se olovo vyrábí? postup? rozemletí flotace pražení chemický zápis?

Jak se vyrábí olovo? z čeho a jak se olovo vyrábí? postup? zdrojem olověná ruda (PbS) postup? hornina rozemleta → flotace → oddělení složky bohaté na kov → pražení PbS + 3 O2 → 2 PbO + 2 SO2 následná žárovou redukcí elementárním uhlíkem (obvykle koks) PbO + C → Pb + CO

Na co se olovo využívá? jak dlouho se olovo využívá? na co se v minulosti využívalo u nás a ve světě?

Na co se olovo využívá? jak dlouho se olovo využívá? olověné rudy dobře dostupné → využíváno od dávných časů (3000 př.n.l. a 2000 př.n.l., Malá Asie) na co se v minulosti využívalo u nás a ve světě? spojování sklíček do oken (katedrály) potrubí, vodovody (do I.poloviny 20.století)

Na co se olovo využívá? jaký průmysl nejvíce využívá olovo? proč se využití olovo omezuje?

Na co se olovo využívá? jaký průmysl nejvíce využívá olovo? průmysl vyrábějící elektrické akumulátory → využívána polovina světové produkce olova proč se využití olovo omezuje? prokázaná toxicita → omezení využití pro praktické předměty

Napadnou Tě další využití olova? velkoobjemové nádoby na uchování H2SO4 ochrana před rentgenovými paprsky olovnaté sklo (vázy, těžítka…) střelivo slitiny

Olovo jako materiál pro výrobu střeliva vysoká průraznost olověné jádro nábojů pistolí, revolverů, pušek, samopalů a broků

Olovo jako součást slitin pájky ložiskový kov liteřina (spíše historický význam)

Pájky nejčastěji slitina Pb + Sn pájení elektrických obvodů, instalatérské práce přídavek Ag, Cd, Sb → zvýšení pevnosti nevýhodou je toxicita!!

Ložiskový kov slitina Pb + Sn (80-90%)+ Cu, Sb odolnost proti otěru automobilový průmysl

Liteřina slitina Pb + Sn + Sb tiskařství Johannes Gutenberg (15.století) slitina Pb + Sn + Sb tiskařství

Sloučeniny olova Jaká oxidační čísla má olovo? Jaké oxidy od olova si pamatuješ?

Sloučeniny oxidy oxidační čísla +II, +IV oxid olovnatý PbO dvě barevné formy červená forma (starší název olovnatý klejt) žlutá forma příprava přímou oxidací roztaveného olova vzdušným kyslíkem výroba těžkého olovnatého skla keramických glazur a emailů

Sloučeniny oxidy oxid olovnato-olovičitý Pb3O4, (suřík) složený oxid 2PbO + PbO2 nerozpustný červený pigment k výrobě antikorozních nátěrů železných a ocelových konstrukcí aktivátor vulkanizace. Oxid olovičitý PbO2 hnědá látka oxidační vlastnosti při výrobě zápalek a pyrotechnických materiálů

Sloučeniny sulfidy sulfid olovnatý PbS černá, silně nerozpustná sloučenina kovového lesku, velmi dobře štěpná olověná ruda galenit detektor infračerveného záření

Sloučeniny uhličitany, sírany, chromany uhličitan olovnatý PbCO3 ve vodě nerozpustná látka součástí barviva - olovnatá běloba - malířský pigment s výbornou krycí schopností chroman olovnatý PbCrO4 chromová žluť, malířský pigment síran olovnatý PbSO4 krystaly čistého síranu olovnatého čiré jako sklo =olovnaté sklo

Tetraethylolovo Pb(C2H5)4 organokovová sloučenina dříve součást benzínu zpomalení rychlost hoření benzínu zvýšení oktanového čísla paliv usazené olovo sloužilo jako mazadlo nahrazován manganem zavedení katalyzátorů výfukových plynů zavedení bezolovnatých benzínů

Zdravotní rizika toxický prvek !! významné pro dětský organismus zpomalení duševního vývoje a nepříznivé změny v chování všudypřítomný kontaminant prostředí ukládá se hlavně v kostech a krvi příznaky otravy olovem bledost obličeje a rtů zácpa a nechuť k jídlu, kolika anémie bolesti hlavy křeče, chronická nefritida ledvin poškození mozku a poruchy centrálního mozkového systému. olovo se v těle kumuluje a vylučuje se jen obtížně!!

Ekologická rizika transport na velké vzdálenosti Kontaminace půdy i tisíce kilometrů daleko od zdroje znečištění olovem drastické omezení obsahu olova v autobenzínech v Evropě v roce 1990 ohroženo přes 70% sledovaných ekosystémů v roce 2000 již jen 8%