Materiálové a energetické využití plastových odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOVRAK - ZDROJ SUROVIN Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Advertisements

Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Odpadové hospodářství
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Recyklace odpadu v ČR.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
PLASTY.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Zpracovny nekovového odpadu
Teplo a chemické reakce
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Využívání druhotných zdrojů energie
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
technologie využití biomasy
Biodegradovatelné polymery
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
© NEA GROUP M004 APLIKACE Ropa & Plyn Transport plynu / Ukládání plynu / LNG / CNG Chemický a petrochemický průmysl Hydrokrak / Odsíření Hydrodesulphurization.
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Úprava odpadů z nekovových materiálů
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
ROPA.
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
LÁTKY A TĚLESA.
Alkany.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Právní režim nakládání s odpady
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
Sdružení EPS ČR PREVENCE VZNIKU PLASTOVÝCH ODPADŮ S DŮRAZEM NA PĚNOVÝ POLYSTYREN Ing. František Vörös - konzultant.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
9. Řízená depolymerace Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza,
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
Odpady.
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Materiálové a energetické využití plastových odpadů Jarmila Kirvejová

Cíl práce Seznámení s technologiemi a procesy, které se při úpravě plastů používají Prezentace originální technologie Blowdec, která slouží pro depolymeraci směsných odpadních plastů Seznámení s  projektem v programu Trvalá Prosperita 2007

Metodika Problematika a legislativa odpadového hospodářství Prevence vzniku odpadů, maloodpadové a bezodpadové technologie Technologie na zpracování a úpravu plastového odpadu Návštěva provozovny Kamaplast s.r.o. v Braňanech, která se recyklací plastů zabývá Technologie Blowdec

Charakteristika plastového odpadu Rozdělení a zdroje plastového odpadu Uvedení katalogových čísel plastů v katalogu odpadů Příklady plastů

Prevence vzniku odpadů Základní opatření k ochraně přírodních zdrojů Koncepce minimalizace Maloodpadové a bezodpadové technologie (tzv. čisté technologie ) Změna výrobků a procesů , zdokonalené metody údržby Recyklace, regenerace a opětovné využití odpadů vznikajících uvnitř i mimo základní výrobní procesy.

Odpad jako druhotná surovina VÝROBEK UŽITÍ ODPAD = DRUHOTNÁ

Možnosti zpracování plastového odpadu Třídící linka Třídění plastů Recyklace odpadních plastů Materiálová a chemická recyklace Surovinová recyklace Mechanická úprava Regranulace

PET Recyklace PET Nové postupy přepracování odpadního PET Vytříděné PET Recyklace PET Nové postupy přepracování odpadního PET Způsob fyzikálně- chemické recyklace odpadního PET Způsob přepracování odpadního polyethylentereftalátu jeho tepelným rozkladem

Energetické využití plastových odpadů Spalování Zplyňování Pyrolýza Spalovna odpadů TVO Liberec

Zpracovna odpadních plastů Kamaplast s.r.o. Recyklují se zde polyolefiny, převážně HDPE, LDPE, PP, PS, ABS, PA, PVC a jejich modifikace. Rovněž také fólie LD-HDPE, PP a PS Výroba zahrnuje tyto procesy: Drcení a mletí Granulace (extrudery) Extruze (extruzní linky) Vstřikování (vstřikolisy)

Zpracovna odpadních plastů Kamaplast s.r.o.

Zpracovna odpadních plastů Kamaplast s.r.o. Drtící zařízení(mlýn Alpina 1500/300)

Zpracovna odpadních plastů Kamaplast s.r.o. Aglomerátor(AGRO-Mpro 600)

Nové metody na zpracování odpadních plastů Thermofuel (Australská společnost Ozmotech) ) nová metoda výroby tzv. zeleného dieselového paliva z odpadních plastů. Systém spočívá ve zkapalnění, pyrolýze a katalytickém rozštěpení plastů Hawk-10 (Americká firma GRC) unikátní projekt, kde se přetváří plasty zpět na ropu- využívá specifické mikrovlnné frekvence k extrakci nafty a plynu z plastů

Technologie Blowdec Spočívá v termální katalytické dekompozici plastů. Tato technologie využívá směsných plastů zejména PE, PP na výrobu žádaných syntetických kapalných uhlovodíků Princip zhodnocení odpadních plastů spočívá ve zpracování v horkém vířivém lůžku z tuhých částic, například v horkém písku, ve speciálním zařízení v reaktoru

Zařízení může produkovat: BLOWDEC   Zařízení může produkovat: propan butan (LPG) automobilové benzíny motorovou naftu bezsirné topné oleje suroviny pro katalytické krakování

Projekt Trvalá prosperita 2007 Cílem projektu: Národní program výzkumu a vývoje (MPO) Vytvoření systému na separaci odpadních plastů, zejména PP, PE v požadované kvalitě bez organicky vázaného chloru, jeho dotřídění a mletí Připrava požadovaných komponentů pro technologii BLOWDEC Realizace prototypové jednotky Blowdec v areálu společnosti Kamaplast s.r.o.

Závěr V důsledku ekonomické krize poklesla poptávka i nabídka po druhotných surovinách Možnosti jak zvýšit recyklaci využitelných komodit Podpora státu Finance na výzkum Zálohování PET lahví Navýšení poplatků za ukládání na skládky.

Konec prezentace