Amor a Psýché.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Citáty O LÁSCE.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
1. Dávno před mým narozením Pán Bůh mě už znal.
Afrodita Venuše.
Citáty o lásce a bolesti.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Pozorně čti a vteřinu či dvě o tom popřemýšlej !
1. Hospodin zástupů, Bůh požehnaný věčně, všem krajům světa znám je Bůh a Pán náš sám. Haleluja, haleluja! haleluja, haleluja! | Od věků na věky, od věků.
Ve společenství s Matkou Boží
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
1. přikázání Táta daroval synovi vše, syn si přestal všímat otce.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
EGYPT Země faraonů.
Pro Miláčka JÁJU …….. Pro Miláčka JÁJU ……. Jsi poupátko mého štěstí, co nikdy neuvadá, jsi studánka všech neřestí, co nikdy nevysychá. Jsi zlaťoučké.
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
1. Třikrát Petr vyznával, | že miluje Pána svého. | Třikrát Pán mu přikázal | pečovat o bezbranného. Málo je říkat: sestry, bratři. Nést břemena, to k.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
Řecké náboženství.
1. Má duše, svého pána chval, | vzdej jemu děkování! | Péči svou všechnu naň uval, | v něm slož celé doufání! | On má dost cest, | plný svět jest divné.
Je bláznovství... Nenávidět všechny růže když ses jednou zranil o trn...
1. výročí Danielka a Jaroušek 2007.
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MILUJI TĚ MILUJI TĚ PANE, MILUJI TĚ MNOHEM VÍC,
Motivace křesťanského jednání
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
1. Mé srdce mluví slovo dobré chvály; | já písně zpívat budu svému Králi | a řeč svou plním slovy hbitými: | Tys, Králi krásnější před jinými, | tvůj ret.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Eva Braunová 6. února 1912 Mnichov dubna 1945 (33let)
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Platón & „objektivní idealismus“
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Ježíš.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Erós a Psýché Kristýna Dvořáčková.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
On.
Šípková Růženka Trochu jinak.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Amor a Psýché

Amor (Erós) bůh lásky a sama láska syn boha války „Area“ a bohyně lásky a krásy „Afrodity“ podle starších mýtů je Éros zosobnění mocné a vše oživující síly, která se zrodila po počátečním chaosu doprovázel Afroditu, spojující prvotní sílu lásky a přinášející ji smrtelníkům <- Erótova socha z naleziště v Pompejích

Historie o Erótovi Přináší radost a žal, vládne nad vším a všude Vznáší se na zlatých křídlech ozbrojen lukem a šípy >> koho zasáhne svou střelou, ten podlehne lásce Erós je roztomilý i ukrutný, veselý a potměšilý, lidé po něm touží, opěvují ho i proklínají Zeus dobře věděl, že Erós přinese na svět i strádání a i to, že i on sám svým střelám neodolá.Chtěl ho po narození zahubit ale Afrodita ho ukryla v lese a svěřila ho na vychování divokým lvicím.Když vyrostl, vrátil se na Olymp ke svě máti > všichni bohové pro jeho krásu a půvab přivítali. Satal se pomocníkem Afrodity Mezi jeho bratry patřil i Anténos „Protiláska“

V umění byl zobrazený jako nahý okřídlený chlapec nebo jako dítě se svým lukem a šípy v ruce Používal dva druhy šípů: jeden zlatý s křidélky z holubích per >> způsoboval okamžitou lásku;a jiný s křidélky ze sovích per >> vyvolával lhostejnost V moderní době je oslovován na „Erótův den“, svátek oslavy lásky a sexuality

Psyché Je ze tří královských dcer ta nejmladší a bezpochyby nejkrásnější, její nedostižná krása byla tak věhlasná, že byla svůdnější než Afrodita; nikdo ne neodvážil požádat o ruku Psyché,trpěla samotou.

Děj Vypravuje se o lásce plné protivenství mezi Erótem a Psyché > (duše,mysl) Psyché svou krásou pobouřila i bohyni krásy Afroditu, protože lidé kvůli ní opouštěli její oltář a uctívali místo toho tuto smrtelnici Afrodita proto nařídila svému synu Erótovi, aby ji zranil šípem lásky k nejhoršímu muži na světě Ten se místo toho do ní sám zamiloval a nechal ji unést do svého sídla, kde se s ní každou nos scházel

Jejich klid a mír je narušen závistivými sestrami Psyché, které způsobí, že se Psyché pokusila zjistit jeho pravou podobu Erós, popálený olejem z lampy, pomocí, které se ho Psyché snažila poznat, od ní odletí a Psyché se ho snaží hledat po celém světě Pokud ho chce získat musí splnit tři úkoly, přičemž jeden z nich ji zavede do podsvětí Úkoly se jí podaří splnit

Nicméně Amor ji stále miloval, přilétl ji na pomoc, odnesl ji na Olymp a požádal nejvyššího boha Dia, aby jí daroval nesmrtelnost Zeus poté, co zklidnil Afroditin hněv, vyslyšel Amorovu prosbu a dovolil milencům, aby spolu žili navždy

Někteří lidé věří, že tento příběh vypravuje o tom, že láska přichází tehdy, když člověk v touze (Amor) sní o duši (Psyché) svého protějšku, než aby toužil po jeho těle. Dva mohou nalézt lásku,ale ještě snadněji ji mohou ztratit kvůli nedůvěře.

V umění: Amor a Psyché od Gérarda (Louvre v Paříži)