MiNOJSKÁ A MYKÉNSKÁ CIVILIZACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

Kultura Egejské oblasti
Řecko – balkánský poloostrov
AZ KVÍZ Starověké Řecko.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Umění starověku – předřecké civilizace
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Starověká Kréta 6. ročník.
III/2 XV A
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Starověká Kréta a Mykény
Starověké Řecko.
Starověké Řecko I. počátky.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Peloponéský poloostrov
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
Mykény Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.09
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Starověké Řecko 6. ročník.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Egejská oblast Mykénská kultura
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Zánik starověkých civilizací
Starověké Řecko.
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Starověké Řecko.
Starověké Řecko 6. ročník.
Mykénské období Petr Machala.
Počátek řeckých civilizací.
Starověké ŘECKO.
Dějepis Starověk – Chetité, Fénicie, Palestina, Mykény a Kréta Pavel Šupka
Dějepis Starověké Řecko 1.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Starověké Řecko Mykény
Kréta.
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
MÍNOJSKÁ KULTURA.
EGEJSKÁ OBLAST.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Románský sloh.
Starověké Řecko I. počátky.
Pomocné vědy historické
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DOBÝVÁNÍ TRÓJI Hra Pravidla Citace
Starověké Řecko - úvod Mínojská Kréta.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
EGEJSKÁ OBLAST.
Starověká Kréta.
Výtvarné umění starověkého Říma - test
Transkript prezentace:

MiNOJSKÁ A MYKÉNSKÁ CIVILIZACE Usaďte se, začínáme

Začneme minojskou Krétou Zakroužkované jsou hlavní centra mínojské civilizace. Konkrétně paláce. Tři které mám na obrázku a pak Mallia, kterého jsem nesehnala.

2000-1700 př.n.l. Starší palácová doba Největší a pravděpodobně nejznámější palác na krétském území. Sídlo bájného krále Mínoa, příšery Mínotaura a bludiště. Palác Knossos

Též starší palácová doba Faistos (rekonstrukce) Ruiny - faistos Zde vidíme nejdříve pravděpodobnou podobu Faista, Poté ruiny, které můžeme jako turisté v dnešní době navštívit.

Kato Zakros Další palác, méně známý, ale přesto jeden z významných na Krétě. Tento palác je ze čtyř nejvýznamnějších paláců „nejzachovalejší“. Podle archeologické zachovalosti se soudí, že byl opuštěn ve spěchu, takže se zde našly některé předměty domácí potřeby.

Kolem roku 1700 – velké zemětřesení Paláce zbořeny! Knossos

A byl konec… Tak to vypadalo A tak to dopadlo

1700-1450 př.n.l. Mladší palácová doba Vrchol Mínojské epochy. Kréťané postavili po zemětřesení ještě lepší, větší a rozlehlejší paláce. Zde vidíme Faistos a část, která byla postavena, nebo spíš dostavěn v mladší palácové době.

Rozvíjí se býčí zápasy Freska ze zdi v Knossu Možná bychom to neměli nazývat býčími zápasy, protože to rozhodně není jak známe koridu. Bylo to přeskakování býka. Freska ze zdi v Knossu

Záchody a kanalizace Moderní toaleta Královské záchody Pro srovnání ceenzura

A dále se rozvíjela: keramika Nástěnné malby Oba obrázky jsou z Knossu. První představuje nádobu, kam mohli Kréťané odkládat cokoliv, vodu, různé potraviny, no prostě cokoliv. Na druhém obrázku máme nástěnnou malbu z Knossu.

Kolem roku 1450 př.Kr. Velká katastrofa

Nejdříve vybouchla sopka Théra Toto je střed Santoriny, kterému se v řečtině říká Théra. Je to sopečný ostrov a to žlutě zakroužkované je zbytek vulkánu, který okolo r 145o vybouchnul.

Následně se zvedla vlna Tsunami Výbuch sám o sobě prý ničivý sice byl, ale lidé se stačili evakuovat, takže by s nic moc nestalo, kdyby poté nepřišli Tsunami.

Ty zatopily velkou část Santoriny Zbytek vulkánu Někdy se uvádí, že to mohla být i bájná Atlantida. Je to však jen nepotvrzená domněnka.

A i Kréty Až tak ničivé účinky mohla mít Théra!

Je mnoho verzí, jak skončila vyspělá Mínojská civilizace -pod náporem kultury mykénské -právě sopkou Théra -nájezdy mořských národů Verzí je mnoho a nám zbývá si jen vybrat.

Takže Další období není minojské, ale mykénské Pozdní palácová doba 1450-1100 př.n.l.

A teď Mykénská kultura Zde vidíme historická sídla včetně dříve zmiňovaných Faistu a Knossu. Mykény samozřejmě představovaly centrum celé mykénské kultury.

Je to nejstarší řecké město Sídlo krále Agamemnóna bojujícího v trojské válce Trója, historický dokument o dobytí Tróje. Agamemnón bojoval na straně Řeků.

Vliv měla nejspíše jen půl tisíciletí -1600 -1100 př.Kr. -bohatá aristokracie -keramické předměty odtud se našli až v Sýrii a Palestině -objevil Schliemann (amatérský archeolog)

Měli i svou obrovskou kyklopí pevnost Na rozdíl od mínojských paláců, mají mykénští obrovské nedobytné hradby. O níž tvrdili, že jediní, kdo ji mohli postavit, byli bájní jednoocí obři Kyklopové.

Moc se všem omlouvám, ale Mykény mě prostě nebavili! Takže budu pokračovat zajímavějšími věcmi:

Teď se koukneme na jednu zajímavost Atlantida

Bájný kontinent od Platóna: Jediný, který doopravdy popsal Atlantidu. Z tohoto jediného pramenu vycházíme.

A jak skončila? Takhle: Zatopila se!

Kde byla situovaná: Trója Černé moře Spartel Sardinie Santorin (Théra) Verzí je spousta: Trója Černé moře Spartel Sardinie Santorin (Théra) Měla se nacházet za Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltarský průliv).

Atlantida byla prostě utopie Obrázek utopie se mi nepovedlo sehnat, tak alespoň utopence:

Tak a teď nějaké odborné kecy

Minojské období je první evropská kultura Minojská kultura Mykénská kultura Řecká kultura No prostě z minojské vznikly ty nejhlavnější další kultury! Římská kultura

Nejstarší je hieroglyfické převzaté nejspíš z Egypta Druhy písma Nejstarší je hieroglyfické převzaté nejspíš z Egypta Faistoský disk – jediný svědek tohoto písma Phaistoský disk

A potom konečně vymysleli své ... Lineární písmo a Lineární písmo b nerozluštěné rozluštěné

A teď takové zavzpomínání na starou dobrou probranou látku! Knosské rohy, Knosská královská brána, lví brána v Mykénách!!! Konec!!! konec