FAŠISMUS A TŘETÍ ŘÍŠE Počátek fašismu a hlavní aktéři zkázy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
Totalitní ideologie 20.století
Nacismus.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
Nacismus.
Nacismus v Německu uč
Ohrožené Československo
příprava na 2. světovou válku
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_752_NACISTIČTÍ_POHLAVÁŘI TÉMA: Nacističtí.
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Světová hospodářská krize
Totalita nedemokratická, autoritativní forma vlády ( masivní ideologická propaganda, teror a brutalita) usiluje o „totální“, naprostou moc (zasahuje do.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Člověk a společnost Dějepis 20. století Konečně mír VY_32_INOVACE_08 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Rasismus.
Poválečný vývoj v Německu
FAŠISMUS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
EVROPA PO ROCE 1945.
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Nacismus Michal Kolář.
FAŠISMUS.
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
Nacismus Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize – 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % → situace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Fašismus BARBORA VÍTOVÁ, C3A POLITICKÉ HNUTÍ, IDEOLOGIE.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Nacismus NACISMUS V NĚMECKU árijec = příslušník „vyšší rasy“ (Němci)
NACISMUS V NĚMECKU.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola Čelákovice
FAŠISMUS V ITÁLII.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 6. Totalitní režimy
Nacismus v Německu uč
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nástup Hitlera k moci 1932 – NSDAP nejsilnější strana v Německu
Transkript prezentace:

FAŠISMUS A TŘETÍ ŘÍŠE Počátek fašismu a hlavní aktéři zkázy Mgr. Milan Šimek Dějepis a občanská výchova

DEFINICE FAŠISMU Fašismus je totalitní ideologie, respektive politické hnutí, antidemokratického a antiliberálního zaměření. Fašistická ideologie vychází z nacionalismu. Fašistická politická teorie a praxe se poprvé prosadila v meziválečné Itálii vedené Benitem Mussolinim.

FAŠISTICKÉ SYMBOLY Základem fašistických symbolů je tzv. svastika, která má svůj původ ve starověké Indii. Více najdete na adrese: http:// nacismus.mysteria.cz/angriff/swastika.php

VÝVOJ SVASTIKY

SVASTIKA Grafické symboly svastiky se vyvíjely po staletí. Jinou podobu měly ve starověké Indii, jinou ve starověké římské říši, jinou ve fašistické Itálii a jinou ve Třetí říši.

IMPERIUM ROMANUM Na předchozím snímku byla staroindická svastika. Na tomto snímku vidíte římské symboly moci.

GROSSDEUTSCHES REICH Zde vidíte symboly moci tzv. Třetí říše. O jejich definitivní podobu se zasloužil sám Adolf Hitler.

FAŠISMUS V ITÁLII Nedemokraticky smýšlející politické síly kolem Benita Mussoliniho , kterým vadil úpadek Itálie a toužily po lesku Římského impéria, toužily nastolit diktaturu a svrhnout dosavadní režim. V roce 1922 tzv. pochodem na Řím nastolil Mussolini v Itálii fašistickou diktaturu.

NÁSTUP FAŠIMU V NĚMECKU

POKUS O PUČ V roce 1923 se do té doby příliš neznámý Adolf Hitler se svými přívrženci pokusil o politický převrat. Ten se však nezdařil, a proto putoval do vězení. Tam začal pracovat na svém stěžejním ideologickém díle MEIN KAMPF (Můj boj), kde stanovil zásady svého politického boje a svůj ideologický postoj.

NSDAP Adolf Hitler stál u založení Národně socialistické strany práce ( NSDAP). A začal prosazovat nacismus. Když dosáhl v roce 1933 mocenského postavení tím, že se stal říšským kancléřem, z Německa se stal totalitní nacistický stát.

DEFINICE NACISMU Nacismus vznikl spojením koncepce fašistického státu a rasistických teorií o nadřazenosti árijské rasy a teorií o konfliktu vyšší a nižší rasy. Nacistická ideologie také čerpá z myšlenek socialismu ( kolektivismus, sociální demagogie pro nižší vrstvy, antibolševismus

ZNAKY NACISMU Nacionálně - socialistický program Socialistické kořeny, blízkost k fašismu Rasismus Antikomunismus Likvidace všech znaků demokracie Vůdcovský princip Sociální darwinismus

PŘÍČINY NACISMU Vysoké reparace po I. světové válce Ekonomická krize, vysoká inflace Obrovská chudoba Nedostatečně vyvinutá demokracie Neexistence alternativy k socialistickým ideologiím. Vůdcovo rétorické charisma,antisemitismus

UPEVŇOVÁNÍ MOCI V polovině 30.let 20.století získávala nacistická a fašistická ideologie na síle a zachvátila nejenom Německo a Itálii, ale prosadila se i v dalších zemích. Nejmocnějšími diktátory však kromě Stalina přesto zůstali Hitler a Mussolini.

HITLER A MUSSOLINI

ELITA TŘETÍ ŘÍŠE

ADOLF HITLER 1889-1945 Vůdce Velkoněmecké říše, původem Rakušan Vůdčí politik NSDAP Zakladatel nejzrůdnější ideologie lidstva

RUDOLF HESS 1894 – 1987 Vrcholný nacistický politik, spoluzakladatel NSDAP Hitlerův první zástupce

JOSEPH GOEBBELS 1897 – 1945 Ministr propagandy Prezident říšské kulturní komory Fanatický propagátor Hitlerova mýtu

HEINRICH HIMMLER 1900 – 1945 Říšský vedoucí SS Podílel se na likvidaci Hitlerových odpůrců Šéf německé policie Germanizace neárijské rasy a vyhlazování Židů

MARTIN BORMANN 1900 –1945 ? Šéf Hitlerova štábu Hitlerův sekretář Organizování ilegálních poprav

ALFRED ROSENBERG 1893 – 1946 Nesmiřitelný antisemita Ředitel listu Völkische Beobachter Teorie o nadřazenosti germánské rasy Hlavní ideolog nacismu

HERRMANN GÖRING 1893 – 1946 NSDAP a SA Nejbližší vůdcův spolupracovník Pruský min. předseda Vrchní velitel Luftwaffe Zástupce Hitlera

REINHARD HEYDRICH 1904 – 1942 Šéf Gestapa a SD Generál policie Zastupující říšský protektor v protektorátu Böhmen und Mähren Konečné řešení židovské otázky

ALBERT SPEER 1905 –1981 Architekt a politik Říšský ministr zbrojení Ministr hosp. v Dönitzově vládě Umožnil rozvoj nacismu

WILHELM FRICK 1877 –1946 Vůdce frakce NSDAP Říšský ministr vnitra říšský protektor

KARL HERRMANN FRANK 1898 –1946 Sudetský Němec Přední činitel SdP Státní sekretář v Protektorátu Říš. stát. min. a generál policie Nenávist k Čechům

JOACHIM von RIBBENTROP 1893 – 1946 Ministr zahraničí Protibritský kurz Spoluvytvářel zahraniční politiku Velkoněmecké říše.

DALŠÍ VINÍCI Za zločiny proti lidskosti nezodpovídali jen nacističtí pohlaváři, ale všichni ti , kteří se na zločinech podíleli, tedy Velitelé vojenských jednotek Vojenské, polovojenské nebo policejní organizace Všichni, kteří schvalovali nacistický režim a aktivně se podíleli na jeho prosperitě

VOJENSKÁ ESA Rommel & Guderian

Kluge & Manstein

Rundstedt & Skorzeny

ŠÍŘENÍ ZLA Váleční agresoři šířili zlo po celé Evropě a celému světu přinesli nezměrné utrpení. Ještě nikdy v dějinách žádný válečný konflikt nezaznamenal tolik utrpení a obětí na životech nejen na frontách, ale i na civilním obyvatelstvu

ZASLOUŽENÝ TREST (Norimberský proces)