Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Advertisements

Zámek Hluboká Obr.1.
Nástup Lucemburků 7. ročník.
Název: Manželky Karla IV.
Karel IV. Jana Marková 2.C.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
Václav II český a polský král.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Vrchol přemyslovského státu
Václav IV. Matěj prokopič.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Poslední Přemyslovci Pro žáky 7. ročníku ZŠ
České královny po vymření Přemyslovců
Příbuzenské vztahy v dějinách
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Mgr. Michaela Psíková.
První císařovna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Anežka Přemyslovna (Česká)
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Jan Lucemburský.
Václav II..
Karel IV..
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
MANŽELKY KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Habsburkové Do 17.Století
Život karla IV..
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
Život Karla IV. Veronika Křibíková.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
První císařovna.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A

Byl synem Budivoje z Krumlova a Perchty z Falkenštejna Patřil k rodu jihočeských Vítkovců V sedmdesátych letech 13.stol stanul v čele vzpoury Vítkovců, a přičinil se tak o pád Přemysla Otakara II. Měl celkem 3 manželky

První z nich je neznámá, ale víme že měli společně dceru Druhou ženou se stala Kunhuta Přemyslovna, s níž měl syna Jana Třetí žena Alžběta Uherská, mu rovněž dala syna. r.1281 se stává purkrabím vdovy Kunhuty na Hradci u Opavy. S Kunhotou získává i přízeň jejího syna Václava II.

V květnu 1285 zemřela královna Kunhuta, ale se Závišovou pozicí u dvora to neotřáslo. Až do r.1289 byl Záviš vládcem českých zemí. Závišův ústup ze slávy začal s jeho prosbou k Václavovi o obnovu nároků na část alpskych zemí, Rakouska a Korutany (které nyní patřily Rudolfu Habsburskému) r. 1287 se stala Guta (Habsburkova dcera) manželkou Václava II. A začala ho navádět proti Záviši.

Po 3. se oženil s dcerou Uherského krále Ladislava IV Po 3. se oženil s dcerou Uherského krále Ladislava IV. s princeznou Alžbětou. S tou měl syna. Tuto událost viděl jako možnost navázat zvnovu kontakt s Václavem II., proto ho pozval na křtiny jako kmotra. Václav v tom, ale viděl léčku. Proto nachystal léčku na Záviše. Přijmul nabítku, ale Záviš ho v Praze musel vyzvednout. Jakmile se záviš objevil Hradě, byl zatčen a uvězněn.

Brzy byl odsouzen pro velezradu. Na smrt si ale musel počkat (1288-1290) Ale 24. srpna 1290 byl pod hradem Hluboká na pravém břehu Vltavy popraven. Tělo popraveného záviše bylo pochováno ve Vyšším Brodě, kde byl rodinny klášter Vítkovců.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne

Čerpala jsem : Toulky českou minulostí II wikipedia.org encyklopedie.ckrumlov.cz