Biotické a abiotické faktory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Ekologické faktory – zdroje a podmínky existence
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Příklady vztahů mezi populacemi
Vztahy mezi organismy a prostředím
Vztahy mezi populacemi
VY_32_INOVACE_05_PVP_287_Mer
Biotické podmínky života
POPULACE.
Život na Zemi.
EKOLOGIE.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Heterotrofní výživa Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Heterotrofní výživa.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Dynamika a management přírodních a přírodě blízkých lesů
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
BIOTICKÉ VZTAHY 1. NEUTRALISMUS - žádné viditelné vazby
Abiotické a biotické podmínky života
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Charakteristika ekosystému
Populace.
ORGAMISMUS A PROSTŘEDÍ
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
Biotické podmínky života
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Populace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKOLOGIE.
Úvod do ekologie.
Mezidruhové vztahy: kompetice predace, parazitismus, mutualismus atd.
Interakce mezi organismy
Biotické podmínky života
Lišejníky.
Vztahy mezi organismy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
Přizpůsobení živočichů prostředí
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Projevy života, třídění organismů
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_06 Název materiáluVztahy mezi.
1 INTERAKCE V každé biocenóze se vytvářejí vztahy (těsnější nebo volnější) mezi: jedinci jedné populace nebo mezi jednotlivými populacemi téhož druhu -vnitrodruhové.
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Název prezentace (DUMu):
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Vztahy mezi populacemi - negativní
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
Ekologické pojmy.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Biotické podmínky života
Transkript prezentace:

Biotické a abiotické faktory

Každý organismus žije v určitém místě, v němž má vše, co potřebuje k životu (biotop = stanoviště). Působí na něj: Biotické faktory (ostatní živé organismy) Abiotické faktory (vítr, sluneční záření, teplota,…)

tolerance Schopnost organismů snášet určité rozpětí libovolného faktoru tolerantní (s širokou ekologickou valencí): změnám jsou snadno přizpůsobivé. málo tolerantní (s úzkou ekologickou valencí): jsou fixovány na konkrétní podmínky - specializují se, těžko se přizpůsobují změnám→často se jedná o druhy vzácné.

Které druhy jsou více rozšířené Které druhy jsou více rozšířené? Znáte některé málo tolerantní organismy? Perlorodka říční, lišejník, rašeliník…bioindikátory

Biotické faktory

Vztahy mezi organismy: Vnitrodruhové Mezidruhové

Vnitrodruhové vztahy:  jsou veškeré kontakty, vztahy a vazby mezi jedinci téhož druhu, uskutečňované uvnitř populace kladné (agregace, rozmnožování, získávání potravy, stěhování apod.) záporné (konkurenční); řada vnitrodruhových vztahů je založena na stejných základech jako vztahy mezidruhové, mnohé další vztahy však mohou probíhat pouze mezi jedinci různých druhů 

Kladné vnitrodruhové vztahy jsou prospěšné vztahy a vazby mezi jedinci téhož druhu, uskutečňované uvnitř populace (např. agregace, rozmnožování, získávání potravy, stěhování apod.)  Agregace – vytváření smeček, rodin…

Záporné vnitrodruhové vztahy konkurence (kompetice) je základním vztahem, kdy soupeří jedinci stejného druhu nebo různých druhů o podmínky k životu; je možné soupeřit o prostor, světlo, vodu, potravu a řadu dalších faktorů prostředí; v konkurenční soutěži většinou platí, že lépe vybavený jedince, silnější, schopnější a přizpůsobivější uspěje nebo získává ten, kdo přichází první 

Mezidruhové vztahy  jsou styky, vlivy a vazby mezi jedinci dvou nebo více různých druhů; vyhodnocují se obvykle na úrovni populací; kladné (komenzalismus, protokooperace, symbióza), záporné (amenzalismus, konkurence, parazitismus, predace)  neutrální

Vztah Charakteristika neutralismus druhy jsou na sobě nezávislé kooperace volný vztah, v němž soužití není nutné, ale prospěšné mutualismus uzavřený vztah, z něhož mají oba partneři prospěch komenzalismus uzavřený vztah, v němž pouze jeden z partnerů (komenzál) má ze spolužití prospěch, druhý (hostitel) zůstává nedotčen amenzalismus jeden druh (inhibitor) potlačuje růst druhého druhu (amenzál) a brání jeho přežití, aniž využívá jeho potravu kompetice jeden druh potlačuje druhý, oba jsou si navzájem škodní a oba spolužitím strádají predace jeden druh (predátor) zabíjí jiný druh (kořist) jako potravu parazitismus jeden druh (parazit) získává potravu ze žijícího těla jiného druhu (hostitele)

Mutualismus - symbióza Lišejník – spojení řasy a houby Escherichia coli

komenzalismus

predace

parazitismus