Co je to hermeneutika?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Textová média v DV AR 2013/2014.
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
Zuzana Svobodová Filosofie výchovy Zuzana Svobodová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Metody zaměřené na autory a jejich svět Historicko-kritická metoda Textová kritika Literární kritika Dějiny podání Kritika redakce sociologie Dějiny formy.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Úvod do korpusové lingvistiky 8
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.8.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
VYBRANÉ ASPEKTY ZDVOŘILOSTI V MEDIÁLNÍM DIALOGU Ondřej Dufek, 3. roč. ČJL FF UK.
Téma: Dějiny filozofie
Konektory, řazení textu. Připojte větu, která je spojena s úvodní větou lexikálním konektorem (najděte jádro sdělení a hledejte lexikální propojení -
Filozofie 20. století – Filozofie bytí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Hermeneutika a právní myšlení
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Hermeneutika Strejčková, C4A.
Doporučená literatura I. Mircea Eliade: Mýty, sny a mystéria, Praha 1998 (Oikúmené) Mircea Eliade: Dějiny náboženského myšlení I - III, Praha 1995 (Oikúmené)
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Martin Heidegger. Rok narození 1889 –C–C–C–Ch. Chaplin –L–L–L–L. Wittgenstein –A–A–A–A. Schickelgruber.
Inovace filologických studijních oborů v souladu s potřebami na trhu práce Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Paul Ricoeur Zuzana Svobodová. Paul Ricœur Valence – Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v.
Přednáška K čemu je právní filosofie
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Studijní literatura k religionistice. Základní pramen Ivan O. Štampach: Přehled religionistiky, Praha: Portál, 2008 Základní studijní text Stručné představení.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Smrt autora Terezie Smejkalová Roland Barthes: Smrt autora (1967)
Dějiny tělesné výchovy a sportu. Přednášející Mgr. Ladislav Černý kancelář č. 204 sportovní hala UJEP konzultační hodiny:úterý.
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Sekularizace Evangelii Nuntiandi 55.
Filosofická antropologie
Fundament a jeho strukturace
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
RELIGIONISTIKA představení oboru
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Co je to hermeneutika?

PRÁCE ČINÍ ČLOVĚKA SVOBODNÝM!

Vybraná literatura: Grondin, J.: Úvod do hermeneutiky. Praha: Oikúmené 1997, př. B. Horyna, P. Kouba. Hroch, J.: Filozofická hermeneutika v dějinách a současnosti. Brno: MU a Georgetown 1997. Šimsa, M. : Hermeneutická propedeutika, skripta FF UJEP Hušek, V. (2004) Symbol ve filosofii P. Ricoeura, Trinitas Ricoeur, P. (2004) Úkol hermeneutiky: eseje o hermeneutice, Filosofia Pokorný, P. ed. (2006) Hermeneutika jako teorie porozumění, Vyšehrad Szondi, P. (2003) Úvod do literární hermeneutiky, Host Grondin, J. (2011) Úvod do hermeneutiky, Oikoymenh Hlouch, L., Hroch, J., Konečná, M. (2011) Proměny hermeneutického myšlení, CDK Steiner, G. (2010) Po Bábelu – otázky jazyka a překladu Markoš, A. (2000/2003) Tajemství hladiny – hermeneutika živého, Vesmír/Dokořán Mokrejš, A. () Hermeneutické pojetí zkušenosti, Filosofia Culler, J. (2002) Krátký úvod do literární teorie, Host Kouba, P. (2001) Smysl konečnosti, Oikoymenh

Hermeneutika na internetu česky: Martin Šimsa – sylaby ke kurzům Hermeneutika I. a Hermeneutika II. Hermeneutická propedeutika - skripta Hermeneutika.cz – Instutu pro hermeneutiku a online časopis Hermeneutika – stručné úvodní heslo z webu Katedry filmových studií FF UK Hermeneutika – od J. Hendla z FTVS UK Hermeneutika a fenomenologie – dizertační práce M. Ďurďoviče na FF UP Hermeneutika jako filosofická metoda – seminární práce na FF MU Právní hermeneutika – prezentace JUDr. L. Hlouch MU Brno Aplikovaná hermeneutika Mircei Eliada a Williama E. Padena – O. Sládek Hermeneutika náboženství – teze dizertační práce, O. Sládek Hermeneutika virtuálních komunit - prezentace

Hlavní představitelé filosofické hermeneutiky Friedrich Daneil Ernst Schleiermacher (1768 – 1834) Wilhelm Dilthey (1833-1911) Martin Heidegger (1889 – 1976) Hans Georg Gadamer (1900 – 2002) Paul Ricoeur (1913 – 2005) Karl Otto Apel (*1922) Jürgen Habermas (*1929) Gianni Vattimo (*1936) Jean Grondin (*1955)

Hlavní pojmy: Výklad Interpretace Smysl Rozumění Dialog Kontext Předsudek Předporozumění Vyjednávání Konsensus Otevřenost Konečnost Situovanost Symbol Hermeneutický kruh

Hermeneutika mimo filosofii: Literární hermeneutika, náboženská hermeneutika (Bible, Korán, Talmud), právní hermeneutika, biologická hermeneutika, politická hermeneutika, archeologie, architektura, antropologie, sociologie

Hermann Heidegger and H. G. Gadamer on „The Cabin“

Hermés jako bůh přechodu Hermetická filosofie: U. Eco, Meze interpretace; R. Alleau, Hermés a dějiny věd R. Chlup, Corpus Hermeticum

M. Heidegger, Bytí a čas, § 63 Hermeneutická situace získaná po interpretaci smyslu bytí starosti a metodický charakter existenciální analytiky vůbec K bytí pobytu patří sebevýklad. V praktickém obstarávajícím odkrývání „světa“ spoluzahlédá pobyt i toto obstarávání. Pobyt si fakticky rozumí vždy již v určitých existencielních možnostech, i když rozvrhy pocházejí jen z běžné rozumnosti neurčitého „ono se“. Existence je, ať už výslovně či nevýslovně, ať už přiměřeně či nepřiměřeně, vždy už nějak spoluuchopena. … Každá ontologicky výslovná otázka po bytí pobytu je již připravena způsobem bytí pobytu.

Už při analýze struktury rozumění vůbec jsme ukázali, že to, co se pod nepřiměřeným výrazem „kruh“ kritizuje jako nedostatek, patří k bytnosti a k charakteru rozumění jako takového. Přesto se nyní musíme s ohledem na vyjasnění hermeneutické situace fundamentálně-ontologické problematiky výslovně k „argumentu kruhu“ vrátit. Námitka, že existenciální interpretace se pohybuje v kruhu chce říci: idea existence a bytí vůbec je „předpokládána“ a podle ní je interpretován pobyt, aby z něho byla získána idea bytí … má toto před-pokládání charakter rozumějícího rozvrhování, a to tak, že interpretace, která takové rozumění rozvíjí, nechává to, co má vyložit, nejprve samo přijít ke slovu, aby samo ze sebe rozhodlo, zda jako toto jcoucnou vykáže takovou skladbu bytí, jakou mu formálně předznačil odemykající rozvrh? … Pobyt, původně konstituován starostí, je vždy již v ‚předstihu před sebou‘. Jakožto jsoucí se vždy již rozvrhl do určitých možností své existence a v těchto existencielních rozvrzích zároveň již také předontologicky rozvrhl cosi jako existenci a bytí

Řeč o „kruhu“ v rozumění je výrazem dvojího nepochopení: Že rozumění samo je jedním ze základních způsobů bytí pobytu; 2. že toto bytí je konstituováno jako starost. Popírat tento kruh, zatajovat jej, nebo se je dokonce snažit překonat, znamená toto nepochopení definitivně zpečetit. Naše usilování musí spíše směřovat k tomu, abychom do tohoto „kruhu“ původně a cele vstoupili a mohli tak již od samého začátku analýzy pobytu jasně vidět kruhovou strukturu bytí pobytu.