Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Seznámení s počítačem.
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
Struktura dat v počítači
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základní součásti PC Základní Škola.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Základní pojmy v informatice –II.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Identifikátor materiálu: EU
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Opakování učiva pro 8. ročník
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Operační systém Windows
SOFTWARE II Aplikační software.
INFORMATIKA – složky a soubory
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Operační systém Windows
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran

K čemu slouží Windows? Word Další „aplikační software“ Excel Internetový prohlížeč Aplikace Hardware Pevný disk Grafická karta Základní deska Tiskárny Monitor Další části, na které si „lze sáhnout“ Windows - základní Jiří Beran

Co je to operační systém? Aplikace Co je to operační systém? Hardware Word Internetový prohlížeč Excel Další „aplikační software“ Windows (nebo jiný operační systém) Pevný disk Základní deska Monitor Další části, na které si „lze sáhnout“ Grafická karta Tiskárny Windows - základní Jiří Beran

Co je to soubor? Soubor je základní jednotkou při ukládání dat v počítači. Vše, co máme v našem počítači uložené, je v nějakém souboru Jméno souboru: název.přípona (např. výkazy.xls, dovolená.jpg) Soubor vzniká např. tím, že ve Wordu kliknu na „Uložit“ nebo „Uložit jako“ a vyplním jméno a umístění Windows - základní Jiří Beran

Typy souborů Textové (např. „můj projekt.doc“) Tabulky (např. „moje tabulka.xls“) Obrázky (např. „já na dovolené.jpg“) Hudba (např. „krasna pisnicka.mp3“) Video (např. „svatba kamarádky.avi“) Systémové soubory (nejrůznější jména, různé přípony) Windows - základní Jiří Beran

Adresářová struktura Windows - základní Jiří Beran

Co to je plocha? Zvláštní složka Sama se otvírá při startu počítače a je neustále otevřená Je vhodná k vytváření zástupců Tváří se, že je tím nejzákladnějším prvkem v počítači Windows - základní Jiří Beran

Co je to plocha? Plocha koš složky soubory zástupci Windows - základní Jiří Beran

Jednotky velikosti v informatice Windows - základní Jiří Beran

Jak je co velké? Dokument ve Wordu: v řádech stovek kilobytů Písnička: v řádech jednotek megabytů Fotografie: od desítek kilobytů po několik MB Video: celovečerní film zhruba od 700 MB do několika GB Windows - základní Jiří Beran