Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_677.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
Speciální teorie relativity - Opakování
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_672.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU HYBNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_680.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_673.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_670.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Princip konstantní rychlosti světla
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Speciální teorie relativity
Špeciálna teória relativity = „teória invariantov“
MECHANIKA.
změna tíhové potenciální energie = − práce tíhové síly
Galileova transformace
Relativistická dynamika
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Transkript prezentace:

Alena Cahová Relativistická dynamika

Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí rychlostí v = 0,5c. V určitém okamžiku pilot rozsvítí přední reflektor. Světlo reflektoru se vzhledem k raketě šíří rychlostí c. Podle klasické mechaniky by se světlo vzhledem k Zemi šířilo rychlostí c´= 0,5c+c = 1,5c => spor s principem stálé rychlosti světla.

S S´ u

S v u´

S S´ v u´ v rychlost S´ vzhledem k S u´ rychlost signálu vzhledem k S´ u rychlost signálu vzhledem k S u

v rychlost S´ vzhledem k S u´ rychlost signálu vzhledem k S´ u rychlost signálu vzhledem k S Relativistické skládání rychlostí

S S´ v u´ soustava S´ se vzhledem k soustavě S pohybuje rychlostí v V soustavě S´ se v kladném směru osy x´ pohybuje signál rychlostí u´ rychlost u signálu vzhledem k soustavě S: u

Alena Cahová Hmotnost a energie

Mění-li se rychlost tělesa, mění se jeho hmotnost, a tedy i jeho energie. Změna hmotnosti při změně rychlosti z v=0 na v: využijeme vztahu EkEk

Einsteinův vztah mezi hmotností a energií A. Einstein usoudil, že obdobný vztah bude platit i mezi celkovou energií soustavy E a hmotností soustavy m. E = m.c 2 Tato rovnice patří k nejvýznamnějším výsledkům speciální teorie relativity a také k nejznámějším fyzikálním rovnicím vůbec. Vzhledem k velké hodnotě rychlosti světla c odpovídá určité změně energie makroskopického tělesa jen malá změna jeho hmotnosti. V klasické fyzice proto můžeme hmotnost těles považovat za konstantní a nezávislou na energii. Uvedený vztah byl ověřen mnohými experimenty v jaderné fyzice.

Einstein na dálnici Pravím ženě na dálnici řídě trabanta: Hmotnost tvého organismu není konstanta. Čím rychlej’ se tímto vozem řítíme, tím podle Einsteina víc vážíme. Zastav rychle, manželka se leká, zas budu mít více o pár deka! (Emil Calda)