NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

OBEZITA.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Název: VY_32_INOVACE_VZD689_20 Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 8. ročníku v návaznosti na tematický okruh Zaostřeno.
Přátelství.. .. je něco hezčího ? ...
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Proč krása vládne světu
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
OBEZITA.
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
Teorie motivace Adéla Furiková.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Sexualita, sociologie těla
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo v digitálním archivu školy
Plánované rodičovství
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Psychologie v obezitologii
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický okruh Řekni mi, co jíš v předmětu Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí se základními pojmy poruchy příjmu potravy. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

citace " Žijeme ve světě, který je posedlý dietami, vyzáblými celebritami a neustálým důrazem na image. Nelze se tedy divit, že se lidé snaží vyrovnat se stále se zvyšujícími standardy, které jsou často pro mnohé nereálné." Sheila Sangová z Women's Channel

Jak se rodí modelky Žena a reklama - když nebudete používat prostředek, který z vás udělá krásku z titulní stránky, žádný pořádný muž o vás ani okem nezavadí - v tomto ohledu jsou nepřekonatelné reklamy na hubnoucí přípravky Žena a zdraví - současná společnost nutí ženy přizpůsobovat se nepřirozenému ideálu krásy Žena a časopisy - z téměř všech stránek časopisů se dívají mladé, krásné, štíhlé až nezdravě vyhublé modelky, které navíc září dokonalým štěstím

Jde o psychická onemocnění tzn. chování spojené s např. anorexií či bulimií není od určitého stádia nemocný člověk schopen ovládat a tedy se i sám bez pomoci druhých nemoci zbavit. Nemoc bývá doprovázena ztrátou zájmu o kontakt s vrstevníky (především u anorexie), nesoustředěností a náladovostí. Středem zájmu se stává jídlo a vlastní postava. citace

Úmyslné snižování váhy. intenzivní strach z přibývání na váze časté sledování tělesné hmotnosti zkreslené vnímání vlastního těla (vnímá sama sebe jako tlustou, mohutnou a nevzhlednou a má soustavnou tendenci pomocí omezování příjmu potravy, urychlování výdeje přijaté energie) citace

Je toho málo. Snad jen pocit kontroly, čistoty, výjimečnosti. Cítila jsem se jiná, lepší než ostatní, kteří se cpou knedlíky a huntují své tělo masem. Mohla jsem ovládat sebe i okolí. Cítila jsem sebekontrolu a touhu dodržovat „svá pravidla“, která jsem si vytvořila a striktně dodržovala. Můj život měl přesný řád, který jsem si držela 10 let. Je teď proto velmi těžké začít znovu. Po těch letech anorektického chování se těžko vracím zpět. Stále však doufám, že to ač nedobrovolně, ale vlastní vůlí dokážu.

Ztratila jsem pojem o tom, co je „normální“ (jídlo, porce, chování u jídla, váha vzhled, tuk, potraviny,…). Opustila mě spoustu přátel, kamarádky, přítel, rodiče mi přestali věřit. Strávila jsem 90 % života přemýšlením o jídle a o všem, co se ho týká. Měla jsem hrozné deprese, když jsem si vzala něco, co jsem si tzv. „zakázala“ a dlouho odpírala. Vyčítala jsem si každé sousto, které jsem snědla. Dokázala jsem se bavit jen o jídle o dietách, ráda jsem vařila, sbírala recepty, neustále jsem na to myslela. Ztratila jsem menstruaci, zájem o druhé, chuť na sex, přestala jsem se o sebe starat. Své tělo jsem vnímala jako vetřelce, kterého musím zničit, odstranit, zabít,… No, málem se mi to povedlo.

citace

neustále se zabývá jídlem, touha po jídle, přejídání snaha zmírnit vliv jídla na váhu zvracením (hladovkou, projímadly) chorobný strach z tloušťky citace

citace

 špatný denní režim  jídlo je reakcí nikoli na hlad, ale na absolutně jiné podněty  mnoho lidí jí kvůli stresu  psychické problémy  tzv. úsporné geny  dřívější neustálé pokusy o diety Jaké jsou příčiny? citace Konzumují velká množství jídla, i když nemají hlad, a nesnaží se jídla zbavit jako osoby trpící bulimií.

citace  schopen jíst, když mám hlad a až do sytosti  být schopen si vybrat jídlo, které mám rád  počkat si na to „pravé jídlo“ (ale zase se neomezovat příliš dlouho)  někdy se najíst dost a chtít i víc  jíst minimálně 3 x denně (ideální je jíst 5-6 x denně menší porce)  věřit vlastnímu tělu, že chyby v jídle zvládne  věnovat jídlu pouze určitý omezený čas a pozornost  nechat na talíři pár sušenek, protože je mohu mít i zítra  občas se najíst víc, když je jídlo čerstvé  někdy se přejíst až do pocitu nepohody