Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Jsou látky potřebné pro zachování normálních tělesných funkcí V lidském organismu mají funkci katalyzátorů (urychluje nebo zpomaluje reakci)biochemických reakcí
Vitamíny patří k základním složkám lidské potravy Lidský organismus je neumí sám vyrobit, proto je musí získávat prostřednictvím stravy Existuje 13 základních typů vitamínů 1
1. Vitamíny rozpustné v tucích a) Vitamín A b) Vitamín D c) Vitamín E d) Vitamín K 2. Vitamíny rozpustné ve vodě a) Vitamín B (B 1,B 2,B 3, B 5, B 6, B 9, B 12 ) B-komplex b) Vitamín C
Význam: Důležitý pro oči. Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávicích a močových. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vaječný žloutek 2 4 3
Šeroslepost Záněty očních spojivek Poškození oční sítnice Šupinatění kůže Snížení imunity Poruchy vazivových struktur
Význam: významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v lidském těle Zdroje: Tvoří se v kůži působením slunečního záření Rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko
Změknutí kostí – křivice Odvápnění kostí Zlomeniny Kazivost zubů
Význam: Zamezuje hromadění škodlivých látek. Je to nejdůležitější antioxidant v lidském těle. Zpomaluje stárnutí a předchází nádorovému bujení. Zdroje: obilné klíčky, burské oříšky, sója, salát, máslo, maso savců
Žaludeční potíže Průjmy Poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz Neplodnost
Význam: Důležitý pro srážení krve – ovlivňuje ji, proces mineralizace kostí, buněčný růst Zdroje: olivový olej, řepkový olej, brokolice, kapusta, špenát, petržel
Poruchy krevní srážlivosti Modřiny Krvácení z nosu Krev v moči
Význam: ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, krvetvorbu Zdroje: kvasnice, maso, sýry, luštěniny, ořechy
Zvýšená únava Sklon ke křečím svalstva Bolavé koutky úst Poruchy ústní sliznice Pomalé hojení zánětů
Význam: Je důležitý pro tkáňové dýchání, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek Zdroje: šípek, citrusové plody, rajčata, brokolice, jahody = ovoce a zelenina
Zvýšená krvácivost Viklání a vypadávání zubů Zvýšená kazivost zubů Zpomalený růst Nedostatečná odolnost proti infekcím Zvýšená únava Žaludeční problémy
Nedostatek vitamínů → hypovitaminóza › Poruchy funkcí organismů, vážná onemocnění Předávkování › Nadbytečné vitamíny rozpustné ve vodě organismus z těla vyloučí › Vitamíny rozpustné v tucích však takto nelze vyloučit → hrozí předávkování › Nejrizikovější je vitamín A – existují případy smrtelných otrav
Obrázek 1: Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek4: 3/img_7742.jpg 3/img_7742.jpg Obrázek 5: hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.htmlhttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti- hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.html Obrázek 6: 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpghttp:// 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpg Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 11: a38975c62689/Maslo.aspxhttp://maggi.cz/getattachment/488cd33f-7d07-424c-be79- a38975c62689/Maslo.aspx Obrázek 12: Obrázek 13: Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Obrázek 14:
Obrázek 15: jpghttp:// jpg Obrázek 16: e04.jpghttp:// e04.jpg Obrázek 17: Obrázek 18: Obrázek 19: content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpghttp:// content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpg Obrázek 20: Obrázek 21: lusteniny.jpghttp://zdrava-dieta.eu/wp-content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpg Obrázek 22: Obrázek 23: Obrázek 24: