 Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

 Jsou to látky převážně rostlinného původu, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.  Jsou látky potřebné pro zachování normálních tělesných funkcí  V lidském organismu mají funkci katalyzátorů (urychluje nebo zpomaluje reakci)biochemických reakcí

 Vitamíny patří k základním složkám lidské potravy  Lidský organismus je neumí sám vyrobit, proto je musí získávat prostřednictvím stravy  Existuje 13 základních typů vitamínů 1

1. Vitamíny rozpustné v tucích a) Vitamín A b) Vitamín D c) Vitamín E d) Vitamín K 2. Vitamíny rozpustné ve vodě a) Vitamín B (B 1,B 2,B 3, B 5, B 6, B 9, B 12 ) B-komplex b) Vitamín C

Význam: Důležitý pro oči. Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávicích a močových. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vaječný žloutek 2 4 3

 Šeroslepost  Záněty očních spojivek  Poškození oční sítnice  Šupinatění kůže  Snížení imunity  Poruchy vazivových struktur

Význam: významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v lidském těle Zdroje: Tvoří se v kůži působením slunečního záření Rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko

 Změknutí kostí – křivice  Odvápnění kostí  Zlomeniny  Kazivost zubů

Význam: Zamezuje hromadění škodlivých látek. Je to nejdůležitější antioxidant v lidském těle. Zpomaluje stárnutí a předchází nádorovému bujení. Zdroje: obilné klíčky, burské oříšky, sója, salát, máslo, maso savců

 Žaludeční potíže  Průjmy  Poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz  Neplodnost

Význam: Důležitý pro srážení krve – ovlivňuje ji, proces mineralizace kostí, buněčný růst Zdroje: olivový olej, řepkový olej, brokolice, kapusta, špenát, petržel

 Poruchy krevní srážlivosti  Modřiny  Krvácení z nosu  Krev v moči

Význam: ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, krvetvorbu Zdroje: kvasnice, maso, sýry, luštěniny, ořechy

 Zvýšená únava  Sklon ke křečím svalstva  Bolavé koutky úst  Poruchy ústní sliznice  Pomalé hojení zánětů

Význam: Je důležitý pro tkáňové dýchání, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek Zdroje: šípek, citrusové plody, rajčata, brokolice, jahody = ovoce a zelenina

 Zvýšená krvácivost  Viklání a vypadávání zubů  Zvýšená kazivost zubů  Zpomalený růst  Nedostatečná odolnost proti infekcím  Zvýšená únava  Žaludeční problémy

 Nedostatek vitamínů → hypovitaminóza › Poruchy funkcí organismů, vážná onemocnění  Předávkování › Nadbytečné vitamíny rozpustné ve vodě organismus z těla vyloučí › Vitamíny rozpustné v tucích však takto nelze vyloučit → hrozí předávkování › Nejrizikovější je vitamín A – existují případy smrtelných otrav

Obrázek 1: Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek4: 3/img_7742.jpg 3/img_7742.jpg Obrázek 5: hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.htmlhttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti- hubnuti/122393/kokosovy-olej-pomuze-s-odbouravanim-tuku.html Obrázek 6: 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpghttp:// 08/clanek01192/upload/photo/ml%C3%A9ko1.jpg Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 11: a38975c62689/Maslo.aspxhttp://maggi.cz/getattachment/488cd33f-7d07-424c-be79- a38975c62689/Maslo.aspx Obrázek 12: Obrázek 13: Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Do_Sveho_Jidelnicku/images/Soja_1.jpg Obrázek 14:

Obrázek 15: jpghttp:// jpg Obrázek 16: e04.jpghttp:// e04.jpg Obrázek 17: Obrázek 18: Obrázek 19: content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpghttp:// content/uploads/2011/04/vyr_39Emental.jpg Obrázek 20: Obrázek 21: lusteniny.jpghttp://zdrava-dieta.eu/wp-content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpg Obrázek 22: Obrázek 23: Obrázek 24: