RIS ve Zlínském kraji Možnosti nových operačních programů pro inovační aktivity firem Martin Kobzáň 8.března 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Global Business Incubation Day 2008,  Inovační centrum a podnikatelský inkubátor ve Vysočanech 8. prosince 2008 Program Prosperita.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Operační program Podnikání a inovace
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Operační program Podnikání a inovace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
Operační program Podnikání a inovace Ing. Petr Štěpánek Ministerstvo průmyslu a obchodu, Sekce Strukturálních fondů Konference na Vysočině.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Transkript prezentace:

RIS ve Zlínském kraji Možnosti nových operačních programů pro inovační aktivity firem Martin Kobzáň 8.března 2007

PROGRAMY PODPORY INOVACÍ, VÝZKUMU A VÝVOJE -- IMPULS -- TANDEM -- TRVALÁ PROSPERITA -- 7RP: Vývoj: MPO NÁRODNÍ PROGRAMY PROGRAMY ZE ZDROJŮ EU -- OPPI: MPO -- Inovace -- Potenciál -- Prosperita -- Spolupráce -- OP VaVpI: MŠMT -- OP LZZ: MPSV -- 7RP

Inovační proces

(projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví ) PROGRAMY PODPORY PROGRAMY NA PODPORU KAPACIT VaV PROJEKTŮ VaV VÝSLEDKŮ VaV Potenciál Vývoj Impuls PODNIK NEBO FIRMA PŘÍJEMCI PODPORY VYSOKÁ ŠKOLA NEBO VÝZKUMNÝ ÚSTAV Trvalá prosperita Tandem Inovace (projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví ) Prosperita Spolupráce VaVpI 2.1 VaVpI 2.2

POTENCIÁL Cíl Příjemci Posílení podnikových kapacit výzkumu a vývoje s návazností na výrobní aktivity firem. Podporováno je zejména zakládání a rozvoj technologických center a vnitropodnikových oddělení výzkumu a vývoje (VaV). Příjemci Firmy a podniky

POTENCIÁL (OPPI) Výše podpory: Podporované aktivity: Bližší informace 1 – 75 mil. Kč Podporované aktivity: Vznik nebo rozšíření vývojového centra (oddělení) zaměřeného na výzkum, vývoj a inovaci výrobků nebo technologií, pokud existuje předpoklad jejich využití ve výrobě. Bližší informace www.czechinvest.org/potencial

PROSPERITA (OPPI) Cíl Příjemci: podpora vzájemné spolupráce mezi vědeckovýzkumnými institucemi, vysokými školami a podniky formou výstavby a rozvoje vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů a center pro transfer technologií. Příjemci: podniky a firmy sdružení podnikatelů vysoké školy a veřejné výzkumné instituce územní samosprávné celky a jejich svazky

PROSPERITA (OPPI) Výše podpory: Podporované aktivity: Bližší informace až do výše 200 mil. Kč Podporované aktivity: zakládání a další rozvoj vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů a center pro transfer technologií Bližší informace www.czechinvest.org/prosperita

SPOLUPRÁCE (OPPI) Cíl Příjemci: podpora vzniku a rozvoje kooperačních seskupení (klastrů, pólů excelence a technologických platforem), v nichž spolupracují podniky, vysoké školy a výzkumné ústavy. Příjemci: podniky a firmy sdružení podnikatelů (klastry apod.) vysoké školy a veřejné výzkumné instituce kraje

SPOLUPRÁCE Podporované aktivity: Bližší informace klastry - rozvoj kooperačních seskupení sdružujících firmy daného odvětví, krajské samosprávy, vysoké školy, výzkumné a další instituce v regionu póly excelence - rozvoj specifických typů seskupení zaměřených na high-tech obory zpracovatelského průmyslu a průřezová odvětví technologické platformy - rozvoj oborových seskupení sdružujících „klíčové hráče" odvětví na národní úrovni, která se zaměřují na vědeckovýzkumné projekty Bližší informace www.czechinvest.org/spoluprace

SEDMÝ RÁMCOVÝ PROGRAM: VÝVOJ Národní program MPO podporující malé a střední podniky (MSP), které se účastní Sedmého rámcového programu (7RP). Program je financován ze státního rozpočtu Výše podpory: 100 tis. Kč pro účastníka (partnera v) projektu 7RP 250 tis. Kč pro koordinátora projektu 7RP Alokace 5 mil. Kč (2007) Bližší informace www.czechinvest.org/7-rp-eu

TRVALÁ PROSPERITA Cíl Implementační struktura Podpora VaV projektů, které napomohou ke zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky a podpoří celkový technologický rozvoj ČR. Program je financován ze státního rozpočtu. Součástí Národního programu výzkumu II (NPV II) 2006 – 2011. Implementační struktura Poskytovatel podpory – MPO Implementační agentura – CzechInvest (administrace, podklady)

TRVALÁ PROSPERITA Tématické oblasti Příjemci: Projekt musí zapadat do 24 tématických oblastí s obecně prospěšným přínosem (např. obnovitelné zdroje energie, nové materiály, bezpečnost dopravy, nové konstrukce strojů atd.) Příjemci: vysoké školy a veřejné výzkumné instituce neziskové výzkumné instituce a ostatní instituce, které vykonávají činnost v oblasti VaV podniky, firmy (VaV v předmětu činnosti podnikání) možnost zapojení spolupříjemců do projektu

TRVALÁ PROSPERITA Výše podpory: Bližší informace 1 – 30 mil. Kč / rok Bližší informace www.czechinvest.org/trvala-prosperita základní a aplikovaný výzkum (mimo průmyslový) max. 100 % z UN průmyslový výzkum max. 50 % z UN vývoj max. 25 % z UN

IMPULS Cíl: -- podpora výzkumu a vývoje nových materiálů, průmyslových výrobků, výrobních technologií, informačních a řídicích produktů a technologií -- určen k vyřešení jednoho konkrétního programového projektu výzkumu a vývoje zpravidla až na úroveň ověřeného vzorku, funkčního vzoru, prototypu, pilotního, ověřovacího zařízení nebo nového odzkoušeného technologického postupu Příjemci: A)  jednotlivé organizace, či subjekty, nebo B)  účelová seskupení, tj. projektové týmy sestavené ze skupin

INOVACE (OPPI) Cíl -- Zvýšení inovačního potenciálu podnikatelského sektoru prostřednictvím dotací na: -- realizaci inovačních projektů (IP) podniků -- projekty směřující k ochraně práv průmyslového vlastnictví

Alokace: 14 mld. Kč (cca 2 mld.Kč/rok) INOVACE Příjemci Inovační projekty projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví -- podnikatelský subjekt -- MSP, -- veřejná výzkumná instituce, -- VŠ, -- fyzická osoba projekty s výstupem v OKEČ – 15,17-37, 72 a 74.3 kromě odvětví vymezených v bodě 4.4 programu není odvětvové vymezení kromě Alokace: 14 mld. Kč (cca 2 mld.Kč/rok)

INOVACE Podporované aktivity Zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb (inovace produktu) Zvýšení efektivnosti procesů výroby a poskytování služeb (inovace procesu) Zavedení nových metod organizace firemních procesů a spolupráce s firmami a s veřejnými institucemi (organizační inovace) Zavedení nových prodejních kanálů (marketingové inovace) pozn. c) a d) pouze pro MSP, pokud současně realizují a) nebo b)

INOVACE Způsobilé výdaje -- Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek (např. stroje a zařízení a jejich technické zhodnocení,nákup patentů a licencí, HW a sítě, SW,…) -- Vybrané provozní náklady (pouze pro MSP) (např. mzdy a povinné pojistné, poradenské služby, výdaje na zvláštní školení) -- Náklady na povinnou publicitu Způsobilé výdaje budou podrobněji vymezeny v jednotlivých výzvách

INOVACE Forma a výše podpory Forma podpory DOTACE a) Inovace produktů 1-75 mil. Kč b) Inovace procesů c) Organizační inovace do 2 mil. Kč d) Marketingové inovace % dle limitů regionální mapy intenzity veřejné podpory

INOVACE - Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví Program přispěje k ochraně nehmotných statků v podobě patentů, užitných vzorů, průmyslových vzorů a ochranných známek. Část programu INOVACE – vyhlašován však bude samostatně. Příjemci: malé a střední podniky veřejné výzkumné instituce vysoké školy fyzické osoby Vyhlášení: 1. dubna 2007 Příjem žádostí: 1. května 2007 DÁL

INOVACE - Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví Výše podpory: 10 – 300 tisíc Kč Podporované aktivity: získání patentů, užitných vzorů (v zahraničí a ČR), průmyslových vzorů a ochranných známek (pouze v zahraničí) Bližší informace www.czechinvest.org/inovace

OP Výzkum a vývoj pro inovace Cíl Budování a modernizaci infrastruktury a kapacit VaV v regionech pro efektivní partnerství veřejného a soukromého sektoru Nepodporuje konkrétní výzkumné a vývojové aktivity Implementační struktura Správce programu – MŠMT Prioritní osa 1 – Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje Prioritní osa 2 – Rozvoj kapacit pro spolupráci veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji Prioritní osa 3 – Posilování kapacit VŠ v terciárním vzdělávání OP VaVpI není schválen Evropskou komisí – zřejmě ještě dozná změn

Podpora inovačního procesu Vznik a rozvoj infrastruktury pro Vznik a rozvoj infrastruktury pro podnikový VaV ( POTENCIÁL ) komercializaci výsledků VaV ( podpora vzniku spin - off ; duševní ochrana výsledků s následným Infrastruktura pro prodejem soukromému sektoru ) podnikový VaV Komercializova- telný výsledek VaV – transfer technologie VTP, centra transferu tech. Podpora patentových aktivit podniků ( PROSPERITA ) ( PATENT ) Patentovaný prototyp Rozvoj lidských zdrojů pro VaV Rozvoj technologického vybavení podniků pro poslední Uvedení fázi inovačního procesu - inovovaných uvedení inovace na trh produktů na trh ( INOVACE ) OP VaVpI OP LZZ OPPI Mezivýstupy Finální výstupy

Informační zdroje o podpoře V a V a inovací -- www.mpo.cz -- www.czechinvest.org -- www.vyzkum.cz -- Národní kontaktní bod pro 7RP - www.tc.cz -- CZELO - Česká styčná kancelář pro výzkum a vývoj (7RP) - www.czelo.cz -- www.cordis.lu -- http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html -- www.7rp.cz -- www.2007-2013.eu -- http://ec.europa.eu/grants/index_en.htm

Děkuji za pozornost.. Ing. Martin Kobzáň - e-mail: martin.kobzan@czechinvest.org - tel: 573 776 260