Softball.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ů MS JUNIORŮ SOUL KRÁTKÉ SHRNUTÍ • zúčastnilo se na přelomu srpna a září 12 týmů, tři z Asie, Evropy a Jižní Ameriky, dva ze Severní Ameriky a Austrálie.
Advertisements

Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Komunikace manažer - rozhodčí 11. Horská klinika 21. ledna 2011
Pravidla nadhazování 2010 Kapitola VI. - nadhazování
Systém 3 rozhodčích Hlavní zásady •inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
Pravidla fotbalu.
Beach rugby
Výklad pravidel softballu
Pravidla hry - přípravka
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
Školení ROZHODČÍCH III.třídy 2011
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL.
Zápis baseballového zápasu
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
PYRAMIDA Práce a energie
PRAVIDLA SOFTBALLU Pravidla softballu odpovídají obsahu mezinárodních pravidel Official Rules of Softball , vydaných Mezinárodní.
Základní Pravidla Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
BASKETBAL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Fotbal.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SOFTBALL 1.
STOLNÍ TENIS.
SOFTBALL 2.
CURLING.
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Systém 2 rozhodčích. Hlavní zásady inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
PRAVIDLA ČBA ZMĚNY PRO ROK PRAVIDLA 2015 ZMĚNY Změna nepřesného překladu ohledně zakončení pálky 1.10b) Pozměněna poznámka pravidla 3.06 týkající.
PYRAMIDA Celá čísla.
REUVEN VIROVNIK, přeložil Mgr. Robert Vyklický
Basketbalová pravidla
© Tom Vespa. Měkota 1) reakční rychlostní schopnost: a) jednoduchá: od podnětu do začátku pohybu (podněty mohou být dotykové - taktilní, sluchové - akustické,
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Mgr. Jan Charousek Liberec  Softbal je pálkovací hra dvou mužstev, která se střídají ve hře na pálce a ve hře v poli. Je to spojení kolektivního.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Útočné herní dovednosti PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_20_Vědomostní soutěž TÉMA.
Výklad pravidel PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Korfbal.
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Basketbalová pravidla
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Transkript prezentace:

Softball

Hřiště http://jaho.cz/z_archiv/softball/deti/mlprav.html

Rozměry hřiště Domácí meta Nadhazovací meta První meta Ostatní mety má tvar pětiúhelníku Nadhazovací meta První meta dvojitá meta rozměry 38,1 cm krát 76,2 cm (15 x 30 in), maximální výšku 12,7 cm (5 in) Ostatní mety čtverce o straně 38,1 cm (15 in) Jsou vysoké maximálně 12,7 cm (5 in). Kategorie Nadhazovací Vzdálenost mezi Homerunová vzdálenost metami vzdálenost Ženy 13,11 m (43 ft) 18,29 m (60 ft) 67,06 m (220 ft) Muži 14,02 m (46 ft) 18,29 m (60 ft) 76,20 m (250 ft)

Pálka a míč Nesmí být delší než 86,4 cm (34 in.) a nesmí mít vyšší hmotnost neţ 1077 g Musí vyhovovat pravidlům. Míč Musí mít tvar koule. Jeho povrch musí být hladký nebo musí být sešit hladkým švem, nebo skrytými stehy. Vnitřek - vyroben z kvalitního dlouhovláknitého kapoku nebo ze směsi korku a gumy, polyuretanové směsi nebo jiných materiálů schválených Komisí ISF

Další výbava Rukavice Schválená pro hru. Nesmí být stejné barvy jako míč Obuv Všichni hráči musí být obuti Masky a chrániče Chytač Pálkař

Hráči Družstvo se skládá: Z devíti hráčů, které nazýváme podle postavení v poli takto: nadhazovač, chytač, 1.metař, 2.metař, 3.metař, spojka, levý polař, střední polař, pravý polař. Družstvo musí mít požadovaný počet hráčů, aby mohlo utkání zahájit nebo v něm pokračovat.

HRA Řádná hra má 7 směn Vítěz utkání družstvo, které dosáhlo v platné hře většího počtu bodů. Dosažení bodu Družstvo dosáhne bodu, jestliže běžec správně proběhne metovou dráhu a postupně se dotkne první, druhé, třetí a domácí mety dříve, než má družstvo třetí aut.

NADHAZOVÁNÍ Nadhoz začíná, jestliže nadhazovač rozpojí ruce nebo provede jakýkoliv pohyb, který je součástí nápřahu. Při otáčivém nadhozu nesmí nadhazovač provést paží víc než jeden kruh. Během dokončení nadhozu musí být ruka na úrovni boků

NADHAZOVÁNÍ dobrý nadhoz Každé správné nadhození míče, po němž míč nebo alespoň jeho část proletí cílem (strike-zónou), aniž se předtím dotkne země a aniž se pálkař pokusí jej odpálit. Každé správné nadhození míče, které se pálkař pokusí odpálit, ale promáchne. špatný nadhoz Každé správné nadhození míče, po němž míč: 1. Neproletí cílem - strike zónou. 2. Dotkne se země před domácí metou a pálkař se jej nepokusil odpálit. 3. Dotkne se domácí mety a pálkař se jej nepokusil odpálit.

Pálkař Pořadí na pálce je určeno a nesmí být během hry měněno. První pálkař v každé směně musí být ten, jehož jméno následuje v zápise o utkání za jménem pálkaře, který ukončil čas na pálce jako poslední v předchozí směně.

Pálkař Pálkař je aut, jestliže: Se pokusí odpálit třetí dobrý a mine míč Se nepokusí odpálit třetí dobrý nadhozený míč

BĚŽÍCÍ PÁLKAŘ a BĚŽEC Pálkař se stane běžícím pálkařem, jestliže: Správně a dobře odpálí Chytač nechytí letící míč po třetím dobrém nadhozu Běžící pálkař je aut Chytač upustí míč po třetím dobrém nadhozu a běžící pálkař je správně autován dotykem dříve, než doběhne na první metu. Polař chytí odpálený míč v letu dříve, než dopadne na zem nebo se dotkne jakéhokoliv osoby nebo předmětu kromě polaře. Je po dobrém odpalu autován dříve, než dosáhne první mety, a to buď dotykem nebo přihrávkou na metu.

BĚŽÍCÍ PÁLKAŘ a BĚŽEC Běžci se musí dotknout postupně všech met ve správném pořadí, tj. 1., 2., 3. a domácí mety běžec získá metu tím, že se jí dotýká dřív, než je autován, je oprávněn ji držet, dokud správně nedosáhne další mety nebo dokud není nucen k postupu dalším běžcem

BĚŽÍCÍ PÁLKAŘ a BĚŽEC Běžci mohou postupovat po metách a být autováni: Jakmile míč opustí ruku nadhazovače při nadhozu Běžec není chráněn a může být autován, jestliže: Se pokusí po přeběhnutí první mety postoupit na druhou metu Míč je ve hře a běžec se při pokusu o dosažení další mety přestane dotýkat mety, kterou oprávněně drží.

BĚŽÍCÍ PÁLKAŘ a BĚŽEC Běžci mohou postupovat po metách zdarma v těchto případech: jsou nuceni postoupit proto, že pálkař dostal zdarma první metu a mety před ním jsou plné Homerun

Auty Dotykem Zašlápnutím mety Chycením míče přímo z letu

Chybný odpal (Foul ball) je správné odpálení míče, po němž míč: Dopadne do zámezí nebo se do zámezí vykutálí z pole mezi první a domácí metou nebo mezi třetí a domácí metou a zůstane v zámezí. Odrazí se z pole do zámezí před první nebo třetí metou. Nejdřív dopadne do zámezí za úrovní první nebo třetí mety.

Signály rozhodčího Dobrý nadhoz ohlašuje zvednutím pravé paže do pravého úhlu s rukou v pěst. Současně jasně a zřetelně zvolá "STRIKE“. Při špatných nadhozech paži nezvedá, zvolá pouze "BALL“. Chybný odpal hlásí rozhodčí voláním „FOUL BALL“ a vzpaţením obou paţí signalizuje mrtvý míč. Autování hráče signalizuje zvoláním „OUT“ a zvednutím pravé paţe do pravého úhlu s rukou sevřenou v pěst. h. Obsazení mety běţcem signalizuje zvoláním "SAFE“ a rozpaţením s dlaněmi směřujícími k zemi.

Ukázky Nadhoz, ukradená meta Signály rozhodčího, meta zdarma Hra