TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Zdenka Kubištová OMP PF UJEP
Advertisements

Prezentace poznámka.
Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Nástroj pro prezentace
6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Jak vytvořit prezentaci
Jak vytvořit dobrou prezentaci
Název: Než začneme s prezentací VY_inovace_32_VT6789_10 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Soubor základních pravidel, které by si každý měl uvědomit.
Nástroj pro prezentace
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Branislav Šturmankin GPJP
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_157_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Tvorba snímků v PowerPointu
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
Microsoft Office PowerPoint
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Vytváření prezentace v PowerPointu
Zásady a doporučení pro tvorbu elektronických prezentací
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Umění prezentace.
ŠTĚPÁN LÍSKOVEC, 4.A Prezentace. Principy úspěšné prezentace Vhodný styl pro příslušnou prezentaci S posluchači je nutné aktivně komunikovat Přednášející.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Obrázky poskytla firma Complex,
Obhajoba maturitní práce
ÚPRAVA PREZENTACE předmětová komise VYT SPŠ Karviná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
PŘÍPRAVA A POSTUP PŘI TVORBĚ PREZENTACE
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Porovnání chybných a správných řešení v prezentaci
Nováková Lenka.  Cíl (poučit, pobavit, prodat…)  Cílová skupina (manažeři, studenti…)  Forma (soubor, živá prezentace)  Prostředí (světlo, vzdálenost,
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Zásady práce s prezentacemi
Jak na prezentaci? Jakub Pazdera.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Jméno autoraZdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obhajoba maturitní práce
Zásady správné prezentace
Informační a komunikační technologie PowerPoint
Prezentace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Příprava prezentačních snímků Nejdůležitějším krokem je uvědomit si “Jak moje prezentace (fólie) pomůže publiku pochopit moji řeč?“ Posluchači nejsou schopni.
2. změňte logo na pozadí předlohy snímku ze zelené bubliny na usměvavé sluníčko Procvičování prezentace 1. Klepnutím a přepisem vložte libovolný nadpis.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Nástroj pro prezentace
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Zásady tvorby prezentace
ZÁSADY PŘI TVORBĚ PREZENTACE. Pamatujte, že nejúčinnější prezentace nejúčinnější prezentace nejjednodušší nejjednodušší.
Zásady tvorby prezentací Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Pavel Broža Datum: Cílové ročníky: 6. a 7.
DRP - prezentace Zásady, rady, typy, … 1DRP - prezentace/ Zásady, rady, typy,...
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Nástroj pro prezentace
Pravidla pro tvorbu výukových PowerPointových prezentací
Inf Prezentace informací
Management Tvorba prezentací ppt.
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Vzor individuální prezentace
pitná příprava před CT vyšetřeními
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ Ing. Zdenka Kubištová OMP PF UJEP

TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ Zásady vystupování při prezentaci Prezentace pomocí programu Power Point Tvorba multimediální elektronické publikace pomocí programu Zoner Context, ProAuthor Práce s interaktivní tabulí

Požadavky na zápočet Vytvoření multimediální prezentace v programu PowerPoint a její prezentace v hodině.

Zásady vystupování při prezentaci Při přípravě prezentace by jste se měli věnovat kromě technické stránky prezentace (výběr tabulek, grafů, obrázků a multimediálních ukázek) i přípravě mluveného projevu. I precizně připravená prezentace ztrácí svůj význam bez kvalitního verbálního projevu. Dobrá příprava řečníka je základem úspěchu při mluveném projevu. Delší projevy by vždy měly mít jako východisko psaný text, i když nebudou čtené. U kratších proslovů je důležité si alespoň v bodech připravit strukturu sdělení.

PRAKTICKÉ RADY K MLUVENÉMU PROJEVU Mluvte k posluchačům – nečtěte prezentaci promítanou na plátně Stůjte čelem k posluchačům, neseďte Dívejte se na posluchače, nikoliv na plátno či obrazovku prezentací Mluvte jednoduše, srozumitelně Používejte termíny, které jsou pro vaše posluchače známé a adekvátní Promyslete si strukturu projevu, měla by obsahovat úvod, vlastní sdělení a závěr. V úvodu se zaměřte na zaujmutí posluchačů a získání jejich pozornosti, v hlavní části sdělte tři klíčové myšlenky, které potom v závěru krátce shrnete a zopakujete Řeč těla by měla být v souladu s vaším mluveným projevem Pokuste se posluchače zapojit (zvýší se tím jejich pozornost, získáte zpětnou vazbu) např. možností pokládání otázek

ČASTÉ CHYBY ŘEČNÍKA Nezájem o posluchače – snažte se udržet kontakt s publikem Předčítání textu, tam kde to není vhodné Nadužívání „plevelných „ slov Pohrávání si s předměty Nedbalé či neadekvátní oblečení

ELEKTRONICKÁ PREZENTACE

PŘI TVORBĚ PREZENTACE DODRŽUJEME ZÁKLADNÍ STRUKTURU I ČASOVÁNÍ SDĚLENÍ

PRAVIDLA PRO TVORBU ELEKTRONICKÉ PREZENTACE Méně je více, prezentace nemusí být létající cirkus 1. Pravidlo 5 x 5: na každý snímek (fólii, stránku) umístěte maximálně 5 bodů - hesel či odrážek textu vyvarujte se dlouhých složitých souvětí. Na řádku uveďte maximálně 5 slov. Snažte se myšlenky zformulovat do klíčových hesel, která při vystoupení dále rozvedete. 2. Patkové fonty čte lidské oko pomaleji. Používejte tyto fonty na nadpisy, aby vašim posluchačům více utkvěly v paměti. Na běžný text snímků používejte bezpatkové písmo, (font Arial, Tahoma apod.), tak si posluchači rychleji udělají přehled o obsahu snímků. 3. Všechny texty na snímku musí být čitelné pro posluchače, proto si vyzkoušejte čitelnost ze všech možných pozic v místnosti. Pro velikost písma, které použijete ve své prezentaci berte v úvahu počet posluchačů a velikosti místnosti. Používejte vždy písmo větší velikosti než 20 (bodů).

PRAVIDLA PRO TVORBU ELEKTRONICKÉ PREZENTACE 4.  Pro zvýraznění klíčových slov použijte bold (tučný) text nebo jinou barvu písma, raději se vyvarujte kurzívy, která se při projekci jeví neostře a hůře se čte. 5.   Pokud jste na pozadí své prezentace zvolili světlý barevný odstín, pak pro texty a objekty použijte tmavší odstíny barev a naopak. Pro dobrou viditelnost a čitelnost projekce je nejdůležitější kontrast mezi barvou pozadí a grafickými prvky na snímku. 6.   V našich evropských podmínkách čteme text zleva doprava a shora dolů. Abyste docílili větší přehlednosti vašeho snímku, uspořádejte jednotlivé grafické objekty (texty, obrázky, grafy atd.) v uvedených směrech. Nejdůležitější argument uvádějte až jako poslední (vpravo nebo dole), protože tuto informaci si posluchači nejspíše zapamatují. 7.  Chcete-li při výkladu upoutat pozornost svých posluchačů, využijte animační a přechodové efekty, které PowerPoint i další prezentační programy nabízejí. Pohyb a najíždění textů či objektů by mělo být přirozené lidskému oku – vyberte si několik málo konzervativních, nerušících animačních efektů, s nimi pracujte a dodržujte jejich jednotné používání. 8.  Potřebujete-li naopak v prezentaci některý z bodů zdůraznit, použijte jiný, pozornost upoutávající animační efekt (spirála, roztáhnutí či najíždění zprava). 

POUŽITÍ BAREV

UJEP